Българин е една от най-популярните личности в Хавана, Кубал Илиян

...
Българин е една от най-популярните личности в Хавана, Кубал Илиян
Коментари Харесай

В bTV Репортерите: Среща с Илиян Маринов, прославил в Куба българската култура и кухня

Българин е една от най-популярните персони в Хавана, Кубал Илиян от Бургас съумява да придвижи в Карибите българската кухня, просвета и изкуство. На хиляди километри от тук, в остарялата част на Хавана съществува място, което ще ви подсети за дома. Това е ресторант „ България “.

Тук ще ви сервират баница, мусака, кюфтенца и шопска салата. Докато слушате кубинска музика, пушите кубинска пура и пиете Куба либре.

Извън лъскавите си курорти, Куба е един оживял музей на сложния преход

„ Ако почнем от начало, това е решение от 2007 – 2008, което бях си взел за мен си да посетя куба преди да има промени и да се смени каквото и да е. И да я видя такава, каквато съм чел за нея. Да видя местата, където са обикаляли митове, писатели – Хемингуей най-много “, споделя Илиян.

Хемингуей е живял в най-хубавите си години в Хавана. С романите, написани тук, печели и „ Пулицър “, и нобеловата премия за литература. Най-старата регата за улов на рибата мерлин има 71-годишна история. В нея съществена роля има Ърнест Хемингуей, който печели първото съревнование. А самата риба го въодушевява да напише „ Старецът и морето “. Илиян също е печелил тази регата.

Съдбата постоянно е непредсказуема. Така преди години и около ресторанта и остаряла Хавана Илиян Маринов среща един от най-известните художници на Куба.  Хосе Фустер основава в Хавана „ Българска “ стена. На нея с мозайка от начупени фаянсови плочки е изобразена кирилицата, катедралата „ Александър Невски “, щъркел с мартеница, българската роза.

Филмът на Иван Филчев - " Ел Булги ", или Българинът, гледайте довечера в bTV Репортерите, незабавно след централните вести.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР