Българи работят фиктивно във Франция, връщат се у нас, регистрират

...
Българи работят фиктивно във Франция, връщат се у нас, регистрират
Коментари Харесай

Нова схема: Работиш седмица във Франция, получаваш 1800 лв месечно у нас за година като обезщетение за безработица

Българи работят фиктивно във Франция, връщат се у нас, записват се в Бюрата по труда и по европейски правилник получават 1800 лв. месечно заплащане за безработица. Схемата за източване на обществените системи и на двете страни е позната, само че все пак продължава да работи.

До скоро тя беше практикувана от българи в Испания, а към този момент полето на активност се уголемява и в други европейски страни. За измамата алармират от Асоциацията на индустриалния капитал от дълго време. Защо обаче продължава да работи?



Проблемът е от месеци, съвсем година. Подобна скица имаше в Испания, само че испанските управляващи започнаха ограничения, стегнаха контрола и в следствие нашите сънародници придвижиха схемата във Франция. Всъщност тя става допустима с помощта на Европейски правилник. Той дава опция на безработни, които са получили право да получават компенсации за безработица в една страна, да се реалокират и да го получават в друга страна. Специално във Франция размерът на компенсацията за безработица е % от последното получавано заплащане, като не е нужен дълъг трудов стаж, може и две седмици.

В България обаче са нужни 2 години трудов стаж и едвам тогава, в случай че бъдат съкратени, безработните са на борсата и получават 60% от приходите си в границите на една година. Именно от това се възползват нашите сънародни, които работят за малко във Франция, след което се връщат у нас и като безработни получават обезщетение от 1800 лв. месечно, което е 60% от минималната работна заплата във Франция - 3000 лв..

На пръв взор няма нарушение на българските или европейските закони, само че на процедура се стига до източване на обществената система както на България, по този начин и на Франция. По данни на АИК българите, които получават пари по тази скица са хиляди, а страната е ощетена с десетки милиони лв..

" Получавайки формуляр У2 те имат право да получават това обезщетение в друга страна, членка на Европейския съюз и връщайки се в България, те се записват в бюрото по труда и получават заплащане, изчислено на база последното им заплащане във Франция, което им дава опция да получават оптимално обезщетение, което се поставя в България за безработица - 1800 лева ", изясни Добрин Иванов, изпълнителен шеф на АИКБ.

Най-много безработни, които са пристигнали от Франция и получават високи компенсации у нас са в региона на Гоце Делчев, Разлог и Мадан.



Според работодателите тази скица усложнява така и така сложната обстановка с намиране на личен състав у нас. Те са алармирали френския дипломат в България, само че досега няма отговор по какъв начин да се откри решение на казуса. От Национален осигурителен институт оповестиха, че европейските регламенти са такива, че институтът пресмята паричните обещетения за безработица по отношение на приходите на лицето от последната му работа.

" В част от тези случаи има хора, които злоупотребяват с тези правила и в тези случаи, които не са чак толкоз доста, се прави осигурителна машинация ", безапелационен е Георги Желев, Национален осигурителен институт.

Едно от вероятните решения на този проблем е смяна в европейските регламенти, която тече от 2017 година, само че за разлика от българското законодателство, европейските правила се трансформират по-бавно.

От Асоциацията на индустриалния капитал считат, че по-бързата мярка е завишаване на контрола в България по отпущането на обещетенията, изключително в бюрата по труда, които са длъжни да намерят работа на безработните лица.

" Ако лицето откаже препоръчаната му работа, законът споделя, че би трябвало да бъде прекъснато компенсацията му за безработица ", сподели Добрин Иванов, изп. шеф на АИКБ.

Много постоянно мнимите френски безработни получават подправени удостоверения от лекари, че лицето не е годно да прави избрана специалност. Отново за да бъде продължен срокът за приемане на компенсации.

Затова от асоциацията се надяват на нови, по -задълбочени инспекции от страна на прокуратурата.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР