Българи и украинци днес окачиха хартиени корабчета в цветовете на

...
Българи и украинци днес окачиха хартиени корабчета в цветовете на
Коментари Харесай

Флашмоб в подкрепа на пленените моряци събра българи и украинци в София

Българи и украинци през днешния ден окачиха хартиени корабчета в цветовете на украинския байрак върху съветската елха в столицата - в символ на митинг против пленяването на 24-мата украински моряци , арестувани на 25 ноември в Керченския проток от съветските гранични сили.
Флашмобът " Свобода за украинските моряци " беше проведен в обществените мрежи, по образеца на сходен митинг в Беларус, който се състоя пред съветското посолство в Минск, оповестяват уредниците на събитието.

Протестиращите се събраха в 15:00 ч. при храма " Св. Неделя ", където е сложена елхата, дарена от съветското посолство. Те носеха плакати в поддръжка на моряците, както и флаговете на България и Украйна. Българско знаменце беше сложено на елхата, дружно с хартиените корабчета, върху които бяха изписани имената на моряците. Припомняме, измежду тях е и българинът Владимир Варимез.

Скоро обаче на мястото дойдоха трима въоръжени служители на реда с бронежилетки и започнаха да махат всичко, сложено от протестиращите, което предизивика реакции на отвращение както измежду участниците във флашмоба, по този начин и в обществената мрежа.

" Българската полиция героичен съумя да се пребори с хартиените корабчета и лодки ", " Нима някой е направил нещо на елхата. Просто беше доукрасена, нали е наша към този момент. ", " Битката на българската полиция за отбрана на съвеЦката хибридна елха от хартиените корабчета и лодки ", " Все още живеем в Република България, а не в задунайска република. Наясно ли са с това пазителите на реда! ", " Чудният подарък от Москва заслужава защита? Защо ли? Нима не се радва на всеобща обич? Знам, че изпълнявате заповеди, само че е срам!!! " - гласят част от мненията.

Реакция на отвращение провокира и фактът, че украсената в руски жанр елха е сложена точно при храма " Св. Неделя ", където през 1924 година подкрепяната от Съветския съюз Българска комунистическа партия провежда най-кървавия атентат в българската история. Част от украсата е огромна алена петолъчка - тъкмо като известния комунистически знак, въпреки че у нас комунистическата символика публично е неразрешена.

Снимка от събитието, към този момент обикаля Украйна, заяви във Facebook Олена Коцева - ръководител на сдружението " Мати Украина ". Чрез обществената мрежа тя съобщи и персонални благодарности към участниците в днешния флашмоб от Евгения Ейдер, майка на 19-годишен моряк - един от 24-мата пленени в Керченския проток.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР