Българче е новият световен шампион по умствена скоростна математика за

...
Българче е новият световен шампион по умствена скоростна математика за
Коментари Харесай

Красив ум: Българче е новият световен шампион по умствена скоростна математика

Българче е новият международен първенец по умствена скоростна математика за деца до 12 години. На финала в Германия Калоян Гешев от София се изправи против 56 съперници от 13 страни и съумя да завоюва най-вече точки в оспорвано съревнование.

Пише с лявата ръка. Скоро ще стане на 12. Не счита, че е специфичен. Но умножава и дели редици от трицифрени цифри по-бързо от калкулатор. Аритметиката е обичаната му дисциплинираност. А математиката е:

" Вид развлечение бих споделил ", споделя дребният първенец.

На ден се упражнява най-малко по 2-3 часа. Казва, че не му омръзва. Точните корени, факторите и сумите на квадрат приема за детска игра. И има обичано число:

" 6, тъй като е най-високата оценка, която можеш да изкараш "

Калоян е новият международен първенец по ментална скоростна математика за деца до 12 години. В Германия разгромява конкуренцията и за повторно в историята на състезанието премията остава в Европа. Досега азиатците са хегемони. Според нашето момче тайната е в соробана.

" Едно сметало, на което са подредени едни топчета и по тях пресмятат и след несъмнено време оставят сметалото и стартират с пръсти да го считат ", споделя Калоян.

Неговият способ е различен.

" Аз употребявам чисто умствено без да употребявам такива пръсти и соробани. Най-важното преди всичко е да имаш заложба ".

При него тя е несъмнена. А обяснението ѝ - мъчно, даже за математик.

" Това е неповторимо нещо. И в действителност е доста мъчно да бъде разбрана за някой, който не е осведомен с тази материя. Или който не го е видял. Но е толкоз съществено и голямо, че единствено можем да се преклоним ", разяснява Пламен Румпалов, учител по математика в 125 СОУ " Боян Пенев ".

Калоян обича дългите разходки измежду природата и мечтае да стане преподавател. За да може повече деца да не се опасяват от математиката. И да открият себе си в нея. Калоян Гешев - един в действителност " хубав разум "

" За това дете съм сигурен, че светът ще приказва в идващите години! ", безапелационен е преподавателят Пламен Румпалов.

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР