Балетната трупа на Държавната опера във Варна е първата балетна

...
Балетната трупа на Държавната опера във Варна е първата балетна
Коментари Харесай

Варненският балет танцува на най-новата музикална сцена в Париж

Балетната натрупа на Държавната опера във Варна е първата балетна групировка от България, която танцува в La Seine Musicale - най-новата музикална сцена в Париж, наричана архитектурната икона на XXI век. Под патронажа на брачната половинка на президента на България - Десислава Радева, варненските балетни актьори показаха в три следващи вечери постановката на хореографа Сергей Бобров " Лебедово езеро " от Чайковски, с оркестър на ДО Варна, под диригентската палка на Петър Тулешков. Екипа съпровожда Даниела Димова, шеф на Театрално-музикалния продуцентски център Варна, научи ДУМА от Виолета Тончева, пиар на ТМПЦ Варна. 
В най-новата си интерпретация на " балета на балетите " известният хореограф и режисьор се завръща към истинския план на Чайковски, изопачен в придобилата международна известност първа хореографска версия на Мариус Петипа. Ролята на Одета/Одилия извършват не една, а две балерини и това е единствено един от акцентите в новото " Лебедово езеро ", което възкръсва в своя първичен план на първо време в Париж. 
Този актуален реверанс пред балетния шедьовър кореспондира и с концепцията на архитектите Shigeru Ban и Jean de Gastines да основат такова модерно пространство, което след Айфеловата кула и Центъра " Помпиду " да бъде новият привлекателен център за високо изкуство. Най-впечатляваща е стъклената яйцевидна публика, която, захранвана от фотоволтаични панели на мобилна структура, следва пътя на слънцето в шпации от 15 минути.
" Лебедово езеро " ще види и варненската аудитория на 30 юни във фестивала " Опера в Летния спектакъл - Варна 2023 ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР