Балчик.Сред интересните растения, които могат да бъдат видени в цъфтеж

...
Балчик.Сред интересните растения, които могат да бъдат видени в цъфтеж
Коментари Харесай

Сред интересните растения, които могат да бъдат видени в цъфтеж през летните месеци в Ботаническата градина в Балчик, е балканската чубрица

Балчик. Сред забавните растения, които могат да бъдат видени в разцвет през летните месеци в Ботаническата градина в Балчик, е балканската чубрица, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .
Познато още и като планинска чубрица, растението е с интервал на разцвет от юли до септември, като най-масов е през август.

Растението се употребява като фалшификация за овкусяване на разнообразни типове ястия, както и като билка в националната медицина. Притежава противогъбични свойства, потребно е за храносмилателната система. Балканска чубрица е многогодишно тревисто растение, от семейство Устноцветни. Расте по сухи каменисти скатове, на припек и при съществуване на варовик. Достига височина до 30 сантиметра.

Стъблата са вдървенели в основата си. Листата са зелени и заострени, с дължина до 3 сантиметра. Цветовете са групирани в класовидни съцветия. Венчелистчетата са бели и към 10 милиметра дълги. Плодовете са с яйцевидна форма. Планинската чубрица може да бъде забелязана в разцвет в градина Разсадника, на алпинеума.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР