Багдад. Иракският парламент избра новия президент на страната, предава Anadolu

...
Багдад. Иракският парламент избра новия президент на страната, предава Anadolu
Коментари Харесай

АА: Иракският парламент избра новия президент на страната

Багдад. Иракският парламент избра новия президент на страната, предава Anadolu Agency .
Иракският парламент избра Бархам Салих за нов президент във вторник вечерта след втория кръг от гласуването. Салих, член на Патриотичния съюз на Кюрдистан (PUK), получи 219 гласа от 272-те членове на Народното събрание.
По време на церемонията по полагане на клетва Салих сподели: " Ще запазя единството на Ирак. Аз ще бъда президент на цeлия Ирак, а освен на избрана група. "
Съгласно импровизирано съглашение иракското президентство - значително церемониална служба - се държи от кюрди, министър председателят е шиит и ръководителят на Народното събрание е сунит.
Салих е бил министър-председател на кюрдското районно държавно управление сред 2009 година и 2011 година Той също по този начин е бил заместител министър-председател на Ирак при Аяд Алауи, който стана министър председател след рухването на Саддам Хюсеин.
Салих е роден през 1960 година в Сюлаймания, Северен Ирак. Завършва Архитектурния факултет на Кардифския университет през 1983 година Той има магистърска степен по инженерство от университета в Ливърпул
Той разпореди образуването на държавното управление на самостоятелния претендент, шиитът Адил Абдул-Махди.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР