Бъдещият управител на БНБ сам ще избере своите заместници, ще

...
Бъдещият управител на БНБ сам ще избере своите заместници, ще
Коментари Харесай

Депутат от Промяната разкри какво ще се случва с шефовете на БНБ

Бъдещият шеф на Българска народна банка самичък ще избере своите заместници, ще ги показа пред парламентарната комисия, след което ще бъдат гласувани в пленарната зала. Така Венеция Ангова от " Продължаваме промяната-Демократична България " отговори пред Българска национална телевизия на въпроса дали Андрей Гюров от Политическа партия и Петър Чобанов от Движение за права и свободи ще бъдат препоръчани за подуправители на Българската национална банка.

" Конкретните персони нямат значение. Най-важното е гуверньорът и подуправителите на Българска народна банка да ни водят в вярната посока. За нас това е влизането в еврозоната ", съобщи националната представителка.
-->
Тя добави, че от ПП-ДБ са подложили на " пресечен разпит " номинирания за шеф на Българска народна банка Димитър Радев и имат вяра, че той ще придвижи страната ни към еврозоната.

Ангова посочи още, че Движение за права и свободи не е третият сътрудник в държавното управление, както настояват останалите опозиционни партии.

" Това е едно ексцентрично болшинство и да - на нас ни е дискомфортно, само че го вършим, с цел да бъде удобно на хората. Ние не сме с Движение за права и свободи и Движение за права и свободи не е третият сътрудник в държавното управление. Движение за права и свободи е парламентарна група, която поддържа ръководството - то е на ПП-ДБ в съгласуваност с ГЕРБ. Но това не е по обич. Това че Движение за права и свободи поддържа държавното управление, е техен избор и тяхно решение ", уточни тя.

Венеция Ангова изясни и за какво от ПП-ДБ са подкрепили номинациите на Движение за права и свободи за ръководители на комисии и по този начин придвижването е получило 5 управителни поста. " Ние взехме решение, че като ръководещи няма да предлагаме управления - имаме две комисии и половина. И когато ние не предлагаме управления на комисии, поддържаме единствената кандидатура, тъй че да не бъдат управленията на всички комисии в обсега на Росен Желязков ", съобщи тя.

Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Възраждане " сами абдикираха от избора на управленията на парламентарните комисии, счита Ангова. " Видяхме, че напуснаха зала и дори останаха три комисии без управление. Те можеха да предложат ръководители за тях ", посочи тя.

Относно кандидатурата на Димитър Главчев за ръководител на Сметната палата, Ангова съобщи, че от ПП-ДБ към момента не са решили дали да го поддържат. Преди да решат ще потърсят от него гаранции за метода, по който ще си прави работа.

За НЗОК Ангова разяснява: " Сглобката проскърца при избора на шеф на НЗОК, само че това е отлично, тъй като ни даде опция да рестартираме процеса по желание и да намерим най-хубавия претендент за здравната каса ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР