Бъдещето на милиони деца е в изключителна опасност заради въоръжените

...
Бъдещето на милиони деца е в изключителна опасност заради въоръжените
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Милиони деца в регион Сахел са в изключителна опасност

Бъдещето на милиони деца е в " изключителна заплаха " поради въоръжените спорове и климатичните рецесии в западноафриканския район Сахел, заяви Българска телеграфна агенция, като се базира на изказване на УНИЦЕФ.

Организацията заяви през днешния ден, че 10 милиона деца в страните Мали, Буркина Фасо и Нигер незабавно се нуждаят от филантропична помощ. Това са два пъти повече деца, в сравнение с са били през 2020 година Други четири милиона в прилежащите страни са застрашени от насилието, осъществявано от джихадистки групировки.

" Децата са въвлечени във въоръжения спор като жертви на задълбочаващите се военни конфликти или са цел на неправителствени въоръжени групировки ", сподели Мари-Пиер Поарие, началник на района Сахел към към УНИЦЕФ.

.

Регионът Сахел се разгръща южно от пустинята Сахара, от Атлантическия океан до Червено море. В страните, които попадат в този район, въоръжените групировки, някои от които са се клели във честност на терористичните групировки " Ислямска страна " и Ал Каида, от доста години правят набези.

Стотици хиляди хора са се разселили поради споровете, а УНИЦЕФ съобщи, че децата са директна цел на въоръжените групировки. Стотици деца от трите страни са били отвлечени, като доста от тях са девойки. 

От 2021 година въоръжени групировки са унищожили питателните ресурси в Сахел, един от регионите на планетата с най-вече недохранени и гладуващи хора, написа УНИЦЕФ. Те постоянно палят учебни заведения и заплашват, отвличат или убиват учители. 

Според УНИЦЕФ насилието от ден на ден се популяризира и в прилежащите крайбрежни страни Бенин, Кот д'Ивоар, Гана и Того. Организацията незабавно приканва за " по-силна филантропична реакция ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР