Бъдеще“ е думата на новата 2020 г. Свидетели сме на

...
Бъдеще“ е думата на новата 2020 г. Свидетели сме на
Коментари Харесай

Иван Кръстев: „Бъдеще“ е думата на новата 2020 г.

„ Бъдеще “ е думата на новата 2020 година Свидетели сме на „ банализация на апокалипсиса “, което е видно изключително в новинарските излъчвания. Днес ние изпитвали посредством медиите неща, които в никакъв случай не сме изпитвали персонално.
Това съобщи заяви политологът Иван Кръстев в студиото на „ 120 минути “ по бТВ.

Всички са обхванати от носталгия по предишното, тъй като не знаят по какъв начин ще наподобява бъдещето, а се боим от него, тъй като преди сме имали чувството, че сме знаели по какъв начин наподобява бъдещето, а в този момент - не, изяснява Кръстев, съгласно който точно това прави дефинирането на бъдещето извънредно значимо.

Пропагандата на XX век убеждаваше хората да жертват живота си за режимите, а пропагандата на XXI век ни убеждава, че нищо не зависи от нас, счита политологът.
Това поражда съмнение и виждаме резултата в политическия живот и недоверието в партиите, отбелязва Кръстев.

По думите му, даже всички, които са излезли отвън Блъгария се върнат, демографският проблем няма да бъде решен.

Кръстев дефинира референдумът като " нуклеарната алтернатива " за всяка страна. По думите му референдумите, свързани с тематики с морално естество, като смъртното наказване да вземем за пример, имат положително влияние за добре за обществото, само че когато политиката стартира да употребява този инструмент се вижда, че кенфликтите са доста съществени.

Референдумите демонстрират голяма опция да разделят обществото, само че не и да вземат решение казуса, заключи политологът.

У нас дълго време се вярваше, че има вълшебен механизъм, че в случай че използван едни закон, който работи в Холандия, всичко ще се промени. Но казусът с върховенството на закона се трансформира в проблем даже в страни, които имат извънредно сполучлив стопански преход.

Лъжем се, в случай че си мислим, че Съединени американски щати са трансформирали България в собствен преоритет, само че има въпреки всичко огромни разлики от преди и в политикат на Тръмп. Той мисли, че Америка е един от огромните губещи от Студената война. За него са значими страни вътре в Европейски Съюз, които не имат вяра, че съюзът може да подсигурява тяхната сигурност, такива се балканските страни. Европа не е хомогенна. Източно Европейските страни са самостоятелни, всяка е сама за себе си. Посещението на Барисов в Съединени американски щати сподели, че Америка има друго отношение към страните, които са в периферията на Европейски Съюз, от позиция на сигурността.

Русия се пробва да покаже на света, че тя е подготвена да върне статута си на велика мощ, даже с това да показва по какъв начин даже да не може да взема решение проблеми, може да основава такива. Русия избира като главен съперник лицемерието на Запада. Кръстев дада за образец изказванието на съветския президент, че в Украйна няма познавач елементи, а единствено няколко дни награждава познавач частите, които са били там. По думите му това е дало опция на Путин да се опълчва на всеки, който му противоричи или го уличава в неистина, а с това той е направил доста мъчно договарянето с Русия.

Въпреки че огромната част от времето си е в чужбина, Иван Кръстев разкри, че неговият взор към света остава български и постоянно ще гледа протичащото се като българин.

===

* Иван Кръстев е ръководител на Управителния съвет на Центъра за демократични тактики и откривател в Института по филантропични и обществени науки във Виена. Основател и член на Европейския съвет за външна политика. Уважаван и знакови политолог в Европа в годините на прехода. През 2008 година списание „ Форийн полиси " го сложи измежду стоте най-влиятелни интелектуалци в света.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР