Бабиш успя да формира коалиционно правителство миналата седмица почти девет

...
Бабиш успя да формира коалиционно правителство миналата седмица почти девет
Коментари Харесай

Чешкият премиер: Новото споразумение за миграцията е неосъществимо

Бабиш съумя да образува съдружно държавно управление предходната седмица съвсем девет месеца откакто завоюва парламентарните избори

Още по тематиката
Парламентът забрани на държавното управление да договаря банкет на бежанци

Инициативата потегли от запитване на Корнелия Нинова, само че Бойко Борисов съумя да обърне дебата и да наложи компромисен вид
20 юли 2018
Германия ще връща имигрантите от границата си (обновена)

В рамките на 48 часа записаните в Италия и Гърция мигранти ще бъдат изпращани назад. Засега единствено Атина е съгласна
6 юли 2018
Меркел и съдружният й сътрудник реализираха единодушие за мигрантите

Германия желае да построи директни центрове по границата с Австрия, Виена ще предприеме ответни ограничения
3 юли 2018
Мнения Daily - Спешно би трябвало общо европейско решение за миграцията

И още: Диктат на Европейски Съюз няма; Дъблинският правилник може да е погребалния звън на Европейски Съюз
19 юни 2018
Меркел в окови

В четвъртия си мандат немският канцлер ще е по-слаб. Резултатът от рестриктивните мерки в Берлин и фантазиите в Париж евентуално ще бъде " дребна договорка " за Европейски Съюз
28 сеп 2017
Как да се ръководи миграцията

Реформите в Европейски Съюз няма по какъв начин да подминат общата политика към приемането и разпределянето на бежанци и мигранти
22 сеп 2017
Знаете ли, че мигрантите хапят

Основната цел на референдума в Унгария е да ускори вътрешната известност и външния имидж на премиера Виктор Орбан
30 сеп 2016
Елате ми на границата

Посещението на Виктор Орбан сподели, че настояванията на България към Европейски Съюз към този момент са сведени единствено до пари, само че съюз с Вишеград няма да има
16 сеп 2016 Последните хрумвания на Европейски Съюз за оправянето с мигрантската рецесия са неосъществими, предизвести чешкият министър-председател Андрей Бабиш. Така той сложи под подозрение достигнатия преди три седмици компромис сред водачите на страните от съюза по един от най-важните проблеми пред блока.

Въпреки внезапния спад на идващите бежанци откъм Средиземноморието напрежението се ускори през последните седмици поради проблемите с приемането на мигранти в Италия и разногласието за граничния надзор в ръководещата коалиция в Германия.

След десетчасов маратон в края на юли водачите на Европейски Съюз съумяха да доближат до общо мнение по отношение на миграцията. Създаването на специфични центрове на територията на страните членки, където да се обработват документите на влизащите незаконни имигранти, цели да се постави завършек на италианските терзания.

Вишеградската четворка в съпротива

Унгария и Полша обаче отхвърлиха политиката на Брюксел за банкет на мигранти. Тяхното мнение се споделя още и от Чехия и Словакия. Полският министър председател Моравецки посочи, че това би трябвало да " бъде суверенно решение на обособените страни ".

Скептичното мнение на унгарския министър председател Виктор Орбан, че " европейската политика за миграцията не работи ", се поддържа и от чешкия министър председател. Бабиш сложи под подозрение проекта на водачите от предишния месец, обвързван със основаването на центрове в границите на блока, където да се преглеждат молби за убежища.

Европейски Съюз не се концентрира вярно

" Не можем да приемем всички мигранти на планетата. Ако имате центрове в Европа, тогава кой ще взема решение къде ще отидат тези хора? Кой ще им даде леговище? ", съобщи Бабиш пред Financial Times, като се аргументира, че вместо това Европейски Съюз би трябвало да се концентрира върху сигурността на границите и да помогне на бежанските страни.

Хората могат да гласоподават свободно и в случай че не са съгласни с водената политика в Унгария и Полша, могат да трансформират това, като сменят властта. Чехия поддържаше мнението на двете страни, които са срещу напъните на Европейски Съюз да " облекчи " тежестта върху средиземноморските страни, които в началото посрещат множеството бежанци, като ги презаселват в други страни посредством квотна скица.

Двете страни се опълчиха на Брюксел за промените, които съгласно критиците разрушават единството на ръководещите и предизвикат подозрения по отношение на положението на демокрацията в източната част на Европейски Съюз.

Проевропеец, само че с няколко забележки

Бабиш, който съумя да образува съдружно държавно управление предходната седмица съвсем девет месеца откакто завоюва парламентарните избори в страната, отхвърли да има подозрения за нарушаване на демокрацията в която и да е страна. Чешкият министър председател, който е един от най-богатите в страната, отхвърли да направи правосъдни промени от вида, който докара до рецензии на Европейска комисия към Полша.

Андрей Бабиш съобщи, че обаче е " твърдо проевропейски надъхан " макар несъгласията си с Брюксел, и акцентира, че се е противопоставил на натиска на чешките опозиционни партии за осъществяване на референдум за участието на страната в Европейски Съюз.

Той твърди, че съюзът има потребност от промени и че силата е в обособените национални страни. " Основният принцип би трябвало да бъде Европейски Съюз да прави по-малко неща, само че по-ефективно ",
счита Бабиш

" Без повече безсмислени правила. Законодателството би трябвало да бъде по-добро. Прекомерното контролиране убива нововъведенията и бизнеса. "

Каква е тази " Европа на две скорости "?

Френският президент Емануел Макрон сложи като предпочитана концепцията за по-дълбока интеграция в еврозоната. От Брюксел също поддържаха концепцията за " Европа на две скорости " като метод за превъзмогване на разликите сред страните членки. Такива хрумвания обаче провокират съмнения в Централна Европа, където множеството страни, в това число Чехия, не са членки на еврозоната и се притесняват, че по-дълбоката интеграция във валутния съюз може да ги трансформира в жители от втора класа.

" Мисля, че концепцията за двете скорости просто ще раздели Европа, по тази причина считам, че не е добра ", споделя Бабиш. " Кажете ми: по какъв начин мерите скоростта? С какво? Ако я мерите посредством задължения и бюджет, както и със събирането на налози и стопански напредък, тогава бихме имали една от най-хубавите скорости в Европа ".

Чешкият министър председател съобщи още, че Европейски Съюз би трябвало да се концентрира върху сигурността, дигитализиращата се стопанска система и завършването на единния пазар, който доста страни от Централна Европа не усещат като обективен, изключително в бранша на услугите.

" Пълното използване на четирите свободи на Европейски Съюз (свобода на придвижване на артикули, услуги, капитали и хора) не е приключено. Наблюдават се трендове в противоположната посока ", показва Бабиш.

Той се базира на преразгледаните предходната година разпоредбите, уреждащи така наречен командировани служащи, които лимитират времето, в което компаниите могат да изпращат чиновници, взимащи по-ниски заплати, към по-богатите страни членки. Централноевропейските водачи дефинираха ограниченията като протекционизъм.

Бабиш посочи, че " това опонира на главните свободи и може да приключи с разпадането на свободния пазар ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР