Б олярски златни наушници, инкрустрирани с перли и скъпоценни камъни

...
Б олярски златни наушници, инкрустрирани с перли и скъпоценни камъни
Коментари Харесай

Ново откритие, болярско злато на Трапезица

Б олярски златни наушници, инкрустрирани с перли и скъпоценни камъни бяха открити в Южния бранш на Трапезица от екипа на археолога доцент Деян Рабовянов.

Аристократичните украшения са с общо тегло към 50 грама и са направени с изключителна точност, което значи, че евентуално са се употребили от представители на висшата аристокрация в Средновековния Търновград през XIV век, сподели пред публицистите в пресклуба на Българска телеграфна агенция във Велико Търново доцент Рабовянов.



Интересното е, че те, дружно със златен пръстен от същия интервал, са били открити в тайници на жилища, населявани през XV век, което е било изненадващо за екипа.

Единият наушник е открит във фуга на дувар сред два камъка. Той е характерен за XIV век. Според данните с които историците разполагат от други находки, в това число и от ктиторски портрети от Долна Каменица в Сърбия, се вижда, че дамите от висшата аристокрация са носели такива украшения, които са поставяли върху главата си за декорация.



Странно е по какъв начин тези предмети са попаднали в жилища, населявани през XV век, уточни Рабовянов.

Според него евентуално това малко прикрито богатство е било добито от своя собственик при завладяването на Търново от османците през 1393 година като плячка.

Тази находка, с изключение на високата художествена и ювелирна стойност има значимо значение за историческата просвета, тъй като посредством нея се поддържа хипотезата, че до Югозападната врата на крепостта е траял да съществува дребен квартал и след рухването на крепостта след тримесечна блокада на средновековната българска столица.

"Нямаме директни данни към момента, само че догатките са, че това е било население формирано от завоевателите на Търново ", уточни Рабовянов.

Той посочи, че археолозите са разкрили повърхност от 250 кв. м., обхващаща четири жилищни здания и част от некропола на черква номер 22, като са разкрили повече от 600 разнообразни артефакти, от които над 430 средновековни и турски монети.



В хода на изследването е било намерено и жилище от къснобронзовата епоха- добре непокътнато, което е относително рядко събитие в Северна България.

Имало е разнородни археологически обстановки, в това число намерено малко керамично гърне с три яйца в него, сложено в пода на жилището по време на строителството му - образец за средвновековни вълшебен ритуали, счита Рабовянов и напомни, че сходен случай е имало при разкопките през минали години.

Той посочи, че това е дванайсетият подред археологически сезон, в който се изследва тази най-видима за посетителите част от втората по величина средновековна цитадела в Търновград.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Майка на плажа: - Ваньо, не влизай в дълбокото да не те хване някой спазъм! Друга майка наоколо: - Мишо, не влизай на дълбокото, маме!… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.Последни " Ще повикаме още другата седмица Бойко Рашков и ще го питаме за всичко ", обявиха Тома Биков и Николина АнгелковаАпелативният съд е отхвърлил решението на Софийския градски съд, че притежател е страната " Той е измежду стожерите на дипломацията на вълците воини " За няколко месеца той се трансформира в един от най-популярните хора в мрежатаТова провокира усмивки по лицата на присъстващитеДо този миг нямаме отговор на поканите за среща към " Демократична България " и към " Изправи се БГ!Ние идваме! ", уточни водачът на БСПНова секция за сигурност ще дава повече информация на потребителитеСлужебният министър председател съобщи, че бюджетът за 2021 година е бил изразходван още в първите 4 месеца на годинатаПредупреждението за цунами бе отмененоТошко Йорданов насочи остра рецензия и против министъра на финансите Асен ВасилевСценарият е предсказан от теорията за относителността на Айнщайн, която е доказанаКадри от случая бяха публикувани в обществените мрежиТой посъветва всеки, който има тези признаци, да си остане у дома и да направи антигенен тестПредвиждат се и изключения за хората, които не могат да бъдат имунизирани по медицински причиниЗа да доминираш европейския C-SUV сегмент, би трябвало да притежаваш качества, които клиентите да припознават като по-добрите измежду голямото голям брой съперника в сегмента. Очевидно Tiguan има всичко това, защото от години е водач. Тестваме обновената му версия, с цел да се убедим персонално. " Екстремните климатични събития акцентират изострената неотложност, с която би трябвало да се заемем с климатичната рецесия " От мрежата

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР