Азия е най-военизираният ядрен регион в света, в който са

...
Азия е най-военизираният ядрен регион в света, в който са
Коментари Харесай

Ще ускори ли ядреният покер на Пхенян оръжейната надпревара в Азия?

Азия е най-военизираният нуклеарен район в света, в който са ситуирани четири от деветте нуклеарни сили. Всички те вземат участие в стратегии за качествена или количествена рационализация на въоръженията си, напомня SIPRI, водещ шведски проучвателен институт по въпросите за контролa над въоръженията и разоръжаването.

От общо 14 935 нуклеарни бойни глави по света, най-малко 400 са в ръцете на Китай, Пакистан, Индия и Северна Корея. Династията Ким е последната, която през 2006 година се причисли към извънредно затворения клуб на страните, притежаващи атомна бомба. Оттогава е направила дузина изстрелвания на ракети и 5 нуклеарни опита, 3 от които под строгия контрол на Ким Чен Ун.

В този под напрежение район Япония и Южна Корея са единствените огромни стопански сили, които не разполагат с атомна бомба. В това отношение би трябвало да се осланят на американския си сътрудник, който им предлага нуклеарния си чадър. Япония /от 1951 г./ и Южна Корея / от 1953 г./ са под опеката на американското нуклеарно обезсърчаване, което е настоящо повече от всеки път.

Но с непрестанните фойерверки на Северна Корея и опцията за евакуиране на американските военни от Азия, упомената от Доналд Тръмп по време на президентската акция, японците и южнокорейците се опасяват да не бъдат лишени от отбрана, проучва обстановката френският вестник Libération. През последните години те вложиха в рационализация на армиите си. През 2017 година бюджетът на Южна Корея ще се усили с 4%, съпоставено с 2016 година Част от него ще бъде употребена за рационализиране на ракетни системи, в опит да се опълчи на опасността от Север.

" Непреодолима и неизбежна " заплаха

От своя страна разноските на Япония също са се нараснали за пета поредна година. Дори да се оплаква от " ново равнище на опасност ", идващо от севернокорейската балистична стратегия, Токио също по този начин се безпокои и от военните упоритости на Пекин в Южнокитайско море и наоколо до архипелага Сенкаку. В Бяла книга, оповестена във вторник, новият японски министър на защитата Ицунори Онодера дефинира Северна Корея като " непреодолима и неизбежна " заплаха. " Твърде евентуално е с течение на времето да нараства рискът от разрастване на балистични ракети с нуклеарни бойни глави, които са в положение да доближат нашата страна ", се споделя в документа.

Публикуван годишно от японското министерство на защитата, този текст за първи път сигнализира за подобряването и прецизността на експлоатационните благоприятни условия на Северна Корея. Той напомня сюжета за " засищане на офанзивата ", по време на която огромен брой ракети ще бъдат изстреляни по едно и също време, с цел да се преодолее отбранителния щит на една страна или целева зона. През последните няколко месеца японските управляващи са подхванали симулационни извършения за евакуация на популацията и възнамеряват да изградят антиядрени убежища.

Тази Бяла книга е издържана в дясната линия на отчет на японски специалисти и парламентаристи, който поставя началото на преломен миг в политиката за сигурност на архипелага. През март група някогашни министри и депутати от мощната Либерално-демократическа партия показаха на премиера Шиндзо Абе серия от " незабавни оферти " за усилване на противоракетната защита на страната и политиката на сигурност, минавайки ясно в атака. Те предлагат на държавното управление да обезпечи крилати ракети с отдалечен обхват на деяние, способни да поразят севернокорейски градове и бойни машини. " На първата офанзива на врага може да се противодейства с нашата настояща противоракетна защита. Що се отнася до следващи повтарящи се удари е значимо да извадим от строя, да разрушим стартовите площадки на съперника и да предотвратим други изстрелвания ", обясняваше при започване на годината Ицунори Онодера.

Ако тази рекомендация не провокира същински спор, той ще тръгне по различен метод от въпроса за нуклеарното оръжие, който съвсем разбулва табуто. В Сеул и в по-малка степен в Токио концепцията изплува още веднъж през последните месеци. Тя в никакъв случай не е отсъствала от политическия спор. Южнокорейските консерватори като някогашния кандидат-президент Чун Мон-джун или някогашния водач на партията СЕНУРИ Уон Ю-чул от няколко години подковават тази опция за противопоставяне на севернокорейската опасност. Според " Маями Хералд " няколко десетки депутати от Корейската партия на свободата ще поддържат план за Южна Корея с нуклеарно оръжие. През септември 2016 година след петия опит на Пхенян, социологическите изследвания демонстрираха, че сюжетът за нуклеарно превъоръжаване е бил подсилен от 58% от южнокорейците. Но през 1975 година, под натиска на Съединени американски щати, Сеул подписа Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие (ДНЯО). Ратификацията му не попречи на диктатора Пак Чон-хи да следва загадка стратегия чак до убийството си през 1979 година Избраният за президент през май Мун Дже-ин се нарежда ясно като антиядрен общественик и боен. Но с 25-те си нуклеарни реактора Южна Корея елементарно може да се включи във всяка военна стратегия.

Пробен балон или недомислена постъпка

През предходната година Съединени американски щати реализираха прогрес по тематиката за своя японски съдружник, който стана жертва на техния нуклеарен огън на два пъти през август 1945 година " Какво би се случило, в случай че на следващия ден Япония стане нуклеарна мощ? Те на процедура имат капацитeта да го създадат за една нощ ", сподели някогашният вицепрезидент Джо Байдън, по време на среща с китайския президент Си Цзинпин през юни 2016 година Токио, който в никакъв случай не е утвърдил Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие, отговори, че " Япония в никакъв случай не би могла да има нуклеарно оръжие ".

Но американците не престават да подхранват този спор " табу ". По време на предизборната си акция Тръмп беше преоценил концепцията, че Япония и Южна Корея се доставят с нуклеарно оръжие. Особено в случай че намиращите се сега на Корейския полуостров и на Японския архипелаг 80 000 джи-ай трябваше да си стегнат багажа. През март, по време на едно от визитите си в Азия, държавният секретар Рекс Тилърсън възобнови опитите си за разискване на опцията Япония да се въоръжи с нуклеарен боеприпас. " Ние споделяме, че всички варианти са на масата, обясняваше той, до момента в който рецесията с Пхенян се утежняваше, само че не можем да предвидим бъдещето. Смятаме, че е значимо всички в района да схванат, че събитията могат да еволюират до точката, където от съображения за взаимно въздържане, бихме могли да разгледаме " това ".

А " това " сигурно не би било в сходство с прекомерно пацифистката японска конституция.

Тръмп наддава

Докато целият свят приканва за успокоение, Доналд Тръмп още веднъж заплаши в петък да се намеси против Северна Корея. " Военните решения са към този момент изцяло построени и подготвени да влязат в приложимост, в случай че Северна Корея се държи безконтролно, " туитна президентът на Съединени американски щати. Малко по-рано Китай прикани Вашингтон и Пхенян да " бъдат деликатни в думите и дейностите си и да създадат повече, с цел да успокоят напрежението ". Русия се появи " доста загрижена ". " Рисковете са доста високи, изключително като се има поради употребяваната изразителност ", съобщи ръководителят на съветската дипломация Сергей Лавров.

Превод Петя Михайлова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР