Азиатско-тихоокеанските пазари достигнаха нови върхове през 2023 г., като японският

...
Азиатско-тихоокеанските пазари достигнаха нови върхове през 2023 г., като японският
Коментари Харесай

Кои са най-добрите азиатски пазари за инвестиране през 2024

Азиатско-тихоокеанските пазари доближиха нови върхове през 2023 година, като японският Nikkei 225 се трансформира в най-добре представящия се финансов показател. Очаква се районът да продължи положителния си ход и през идната година, само че кои от тези пазари ще се показват по-добре през 2024 година?

Според анализатори, с които беседва CNBC, през първата половина на 2024 година това ще бъдат Индия, Япония и Виетнам. Ето за какво.

Индия

Миналата година индийският фондов пазар се трансформира в един от любимците в района и вложителите са оптимистично настроени за дълготрайните вероятности на страната. Референтният показател Nifty 50 набъбна с 20% през 2023 година и доближи поредност от рекордно високи стойности.

Очаква се икономическият напредък на Индия да изпревари другите огромни азиатски стопански системи през 2024 година Международният валутен фонд предвижда действителният Брутният вътрешен продукт на страната да нарасне с 6,3% през тази година, което е същият ритъм, който се чака за 2023 година

Перспективите за напредък на Индия бяха мощен мотор за нейните акции в миг, до момента в който най-голямата стопанска система в района - Китай, се затруднява да реализира задачата си за 5% растеж на Брутният вътрешен продукт за 2023 година

Индийските фондови пазари се възползваха и от мощните облаги, идното понижаване на лихвените проценти и по-голямото присъединяване на локалните вложители. Очаква се всички тези фактори да доведат до рекордното рали на Nifty 50 през идната година.

Неизвестната карта за 2024 година ще бъдат общите избори в страната. Стратези от J.P. Morgan декларират, че съгласно тях Nifty 50 ще доближи 25 000 следващата година, в случай че ръководещата националистическа партия „ Бхаратия Джаната “ резервира властта.

Прогнозата за 25 000 съставлява над 15% растеж по отношение на последното затваряне на показателя от 21 710.

От JPM обаче предизвестяват, че " в случай че резултатите от общите избори са непредвидени, дружно с световната криза, геополитическото напрежение, по-високите цени на петрола и по-високата безработица в страната ", това може да смъкна Nifty до 16 000.

Япония

Японският Nikkei 225 беше най-добре представилият се борсов показател в Азия през предходната година, а анализаторите считат, че финансовите пазари в страната имат още благоприятни условия за развиване и през 2024 година Ралито на японските акции докара до растеж на сините чипове (най-големите компании) на Nikkei 225 с 28% през предходната година и на по-широкия Topix с 25%.

Японските акции бяха подкрепени от мощните облаги и възходящите очаквания, че Японската централна банка може най-сетне да приключи извънредно разхлабената си парична политика след десетилетия на съвсем нулеви лихвени проценти.

Масаши Акуцу, пълководец в BofA Global Research, чака ралито на японските пазари да продължи и през 2024 година, като подчертава и върху повишаването на задграничните вложения.

Стратезите от BofA считат, че Nikkei 225 ще доближи 37 500 до края на 2024 година Понастоящем показателят се търгува на равнища от към 33 464,17 пункта.

Акуцу прибавя, че технологиите и банките са най-водещите избори на BofA за идната година, защото секторите балансират портфейл с акции, насочени както към напредък, по този начин и към стойност, в миг, когато пазарите чакат Японската централна банка да приключи ултрахлабавата си парична политика.

На последното си съвещание за 2023 година тя остави лихвените проценти в границите на негативната територия на равнище -0,1%, като в същото време продължи да се придържа към политиката си за надзор на кривата на доходността, която поддържа горната граница на доходността на 10-годишните японски държавни облигации на равнище 1% като референтна стойност.

Забавянето на стопанската система и охлаждането на инфлацията обаче може да се окажат евентуално предизвикателство за японската централна банка, когато става въпрос за смяна на нейните позиции по отношение на лихвените проценти. Инвеститорите ще чакат с неспокойствие и годишните пролетни договаряния за заплатите през тази година, с цел да потвърдят наклонността за някакво значимо нарастване на възнагражденията.

Виетнам

Подобно на Индия и Япония, Виетнам се възползва от тактиката " Китай плюс едно ", с която фирмите диверсифицират вложенията си, с цел да понижат зависимостта си от Китай. Страната чака през 2024 година да означи растеж на Брутният вътрешен продукт от 6% до 6,5% с помощта на постоянния импорт и експорт, както и на засилената индустриална активност.

Оптимизмът на виетнамския пазар докара и до над 14% растеж на директните задгранични вложения през предходната година спрямо 2022 година По данни на LSEG от януари до ноември предходната година във Виетнам са били обещани задгранични планове на стойност 29 милиарда $.

Сега е подобаващият миг за вложителите да навлязат във виетнамските акции, безапелационен е Анди Хо, основен капиталов шеф на VinaCapital Group, и прибавя:

" През идващите 6 до 12 месеца Виетнам ще бъде добър пазар, защото оценките са ниски - към 11-12 пъти облагата за 2023 година Това е към 20-25% отстъпка от междинната стойност за района. Средният дневен размер на търговията във Виетнам набъбна от 500 млн. $ преди година до към един милиард $ на ден през днешния ден ".

По думите му благоприятни условия за вложения могат да се намерят в секторите на потреблението, опазването на здравето и недвижимите парцели:

" Хората стартират да осъзнават, че когато разполагат с огромна ликвидност, не желаят да я влагат в банка, тъй като лихвените проценти в този момент стават безинтересни, и тогава търсят други благоприятни условия за вложение. "

„ Инвеститорите също по този начин би трябвало да са оптимистично настроени към бранша на електронната търговия във Виетнам “, прибавя на собствен ред Тайлър Нгуен, вицепрезидент и началник на отдела за институционални продажби на акции в Maybank Securities Vietnam. " Наблюдаваме 20-30% растеж всяка година, макар че електронната търговия съставлява единствено 2-3% от продажбите на дребно “.

Запитан за вероятното влизане на Виетнам в листата на MSCI с нововъзникващи пазарни стопански системи, Нгуен показва, че стопанската система на страната към момента е " в доста начален стадий ", само че " през 2025 година може да забележим положителни вести ".

Струва ли си да се влага в Китай?

Доверието на китайските консуматори не се е възстановило след пандемията заради високата младежка безработица, рисковете от задлъжнялост и рисковия бранш на недвижимите парцели, което „ рационализира “ държанието им, показват от Jefferies.

Въпреки че скептицизмът на китайския пазар надали ще се разсее скоро, анализаторите настояват, че към момента има светли петна. Jefferies чака растежът на продажбите да се възстановява през идната година и поучава вложителите да извърнат внимание на подсектори на потреблението като бира и спортни дрехи.

Maybank също избира потребителския бранш, както и сегмента на " новата стопанска система " в Китай.

Jefferies също по този начин е " бичи " настроена към китайския бранш на опазването на здравето, като предлага на вложителите да избират акции, които са подготвени да отчетат по-добър от упования напредък и разширение на маржовете.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР