Азиатските акции поскъпват в ранната търговия днес, след като Китай

...
Азиатските акции поскъпват в ранната търговия днес, след като Китай
Коментари Харесай

Азиатските акции поскъпват, след като Китай понижи ключов лихвен процент

Азиатските акции нарастват в ранната търговия през днешния ден, откакто Китай намали основен лихвен % в поддръжка на забавящата се стопанска система.

Въпреки това световен борсов показател е на път да запише най-дългата си седмична губеща серия на фона на опасенията на вложителите по отношение на слабия стопански напредък.

Китай смъкна главната рента (LPR) по петгодишните заеми с 15 базисни пункта, което беше по-голямо намаляване от предстоящото, на фона на опитите на управляващите да смекчат икономическото закъснение. Лихвата по едногодишните заеми обаче остана без смяна. Петгодишната рента въздейства върху лихвите по ипотечните заеми в страната.

Повечето участници в изследване на Ройтерс предвидиха намаляване на двете лихви с по 5 базисни пункта.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI бързо потегли нагоре след оповестеното намаляване на лихвите и за последно нарастваше с 1.4%.

Индексът на китайските сини чипове отчиташе покачване от 1.1% в ранната сесия, до момента в който хонконгският Hang Seng скочи с над 2%. Австралийският главен показател се увеличи с 1.3%, а токийският Nikkei добави 1%.

Въпреки растежа при азиатските акции, световният показател на MSCI върви към седмо следващо седмично намаляване, което е най-дългата губеща серия от основаването му през 2001 година

Опасенията по отношение на резултата от нарушените вериги на доставките върху инфлацията и икономическия напредък накараха вложителите да разпродават акции, като книжата на Cisco Systems Inc през вчерашния ден поевтиняха до 18-месечен най-малко, откакто компанията предизвести за непрекъснат дефицит на съставни елементи поради локдауните в Китай.

Днес в Шанхай бяха оповестени три нови случая на COVID-19 отвън карантинираните зони, което осуети очакванията на града за излизане от продължаващия седмици наред непоколебим локдаун.

Ръстът при азиатските акции през днешния ден пристигна, откакто покачването на Уолстрийт през вчерашния ден изгуби инерция и в последна сметка, Dow Jones Industrial Average затвори с намаляване от 0.75%, S&P 500 изгуби 0.58%, а софтуерният Nasdaq Composite завърши вчерашната сесия със спад от 0.26%.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации за последно беше на равнище от 2.8677%, откакто през вчерашния ден затвори на 2.855%. Тази по двегодишните бумаги набъбна до 2.6364%, спрямо 2.611% през вчерашния ден.

На валутните пазари доларовият показател нараства с 0.08% до 102.99, откакто йената поевтиня по отношение на щатската валута. Доларът за последно поскъпваше с 0.23% по отношение на йената, а еврото поевтиняваше с 0.14% до 1.0571 $.

Цените на петрола бележат леки намаляване на фона на опасенията по отношение на икономическия напредък, само че ограничиха част от спада си след изказването за лихвите в Китай. Брентът за последно поевтиняваше с 0.37% до 111.63 $ за барел, до момента в който щатският лек недопечен нефт (WTI) отчиташе 0.19% спад в цената до 112 $ за барел.

Спот цената на златото се намалява с 0.2% до 1 838 $ за тройунция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР