Азербайджанските цивилни Дилгам Асгаров и Шахбаз Гулиев, държани като заложници

...
Азербайджанските цивилни Дилгам Асгаров и Шахбаз Гулиев, държани като заложници
Коментари Харесай

Азербайджански цивилни Дилгам Асгаров и Шахбаз Гулиев cа освободени от плен

Азербайджанските цивилни Дилгам Асгаров и Шахбаз Гулиев, държани като заложници от Армения от 2014 година, към този момент са освободени.

Напомняме, че на 11 юли 2014 година азербайджански цивилни Дилгам Асгаров и Шахбаз Гулиев бяха пленени от въоръжените сили на Армения по време на визитата им на родните земи и гробовете на родителите им в окупирания Келбаджарски район на Азербайджан. Когато Д.Асгаров и Ш.Гулиев са били пленени, Хасан Хасанов, който също беше дружно с тях, беше погубен.

Въз основа на погрешни и изфабрикувани изказвания, направени от противозаконен режим, основан от Армения в окупираните територии на Азербайджан, против тях беше проведен „ развой ". Д.Асгаров бе наказан на „ пожизнен затвор ", а Ш. Гулиев на 22 години затвор. Кадрите преди и след плена на Д.Асгаров и Ш.Гулиев ясно потвърждават, че по време на задържането им те са били подложени на нечовешко отношение, физическо и психическо изтезаване.

Както знаете, вследствие на етническото пречистване, осъществено от Армения при окупацията през 1988-1993 година на район Нагорни Карабах и седем околни района на Азербайджан, повече от един милион азербайджанци, в това число Д.Асгаров и Ш.Гулиев и техните фамилии, са били принудително изгонени от родните си земи. В несъгласие с наредбите на Женевските конвенции от 1949 година и техните спомагателни протоколи, които не разрешават вземането на цивилни заложници и изискват хуманно отношение към цивилните по време на военни спорове, арменската страна жестоко е нарушила интернационалните си отговорности, като задържа Д.Асгаров и Ш.Гулиев. По този метод апелите на азербайджанската страна за съблюдаване на нормите на филантропичното право и незабавното взаимно освобождение на цивилни лица, арестувани от двете страни бяха подценени.

На 10 ноември 2020 година президентът на Азербайджан, президентът на Русия и министър-председателят на Армения са подписали тристранно взаимно изказване. Член 8 от изказването приканва за замяна на военнопленници, заложници и други арестувани, както и тела. В сходство с горепосочения член Азербайджан и Армения се споразумяха да обменят арестувани и заложници на правилото " всички против всички " и въз това съображение горепосочените цивилни лица към този момент са доведени в Баку. Рехабилитацията на освободените Дилгам Асгаров и Шахбаз Гулиев към този момент стартира.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР