Азербайджанската държавна петролна компания СОКАР е най-вероятният купувач на Лукойл

...
Азербайджанската държавна петролна компания СОКАР е най-вероятният купувач на Лукойл
Коментари Харесай

СОКАР може да купи Нефтохим

Азербайджанската държавна петролна компания СОКАР е най-вероятният покупател на " Лукойл Нефтохим Бургас ", твърди уеб сайтът Narod.bg, базирайки се на собствен добре осведомен източник от властта. Интересът към договорката за придобиване бизнеса на съветската компания от азерите датира още от предходната година. Както е известно във вторник " Лукойл " разгласи, че е готов  е подготвена да продаде рафинерията в Бургас. Това гласеше публично известие на съветската компания. В него се споделя, че поради значителното изменение на изискванията за бизнеса на групата " Лукойл " в България компанията преразглежда тактиката. С помощта на интернационалните консултанти ще бъдат оценени разнообразни варианти, в това число продажбата на бизнеса, показват руснаците.
За продажбата на " Лукойл Нефтохим " се заприказва от началото на войната на Русия в Украйна. Една от версиите е, че с формалното излизане на съветската компания от страната се цели да се обезпечи по-лесното намиране на финансиране на плана за петролопровод сред Александруполис и Бургас. В края на април 2023-а азербайджанската държавна петролна компания СОКАР откри офис в София. Веднага откакто групата ЛУКойл разгласи, че счита да ревизира " тактиката " си за Бъпгария, политици и икономисти показаха най-вероятния покупател на рафинерията в Бургас - азербайджанския енергиен колос СОКАР. Първи направи такава прогноза икономистът Евгений Кънев, а през вчерашния ден сутринта шефът на парламентарнта енергийна комисия Делян Добрев също сподели че чака Азербайджанската компания да стане притежател на рафинерията.
" Предстои да разберем какво ще се случи с бензиностанциите и складовите бази, посредством които " ЛУКойл " упражняваше прекалено пазарно въздействие и монополна мощ ", твърди Кънев В същото време Българската петролна и газова асоциация (БПГА) сее сюрпризирана от информацията, че " Лукойл " преразглежда активността си в България и обмисля продажба на бизнеса у нас. " Ние сме сюрпризирани, тъй като неотдавна на конгрес те обявиха, че не престават да  работят, че се грижат за пазара. Сега четем нещо друго. Ние също сме сюрпризирани ", посочи разяснява пред Българска телеграфна агенция шефът на асоциацията Живодар Терзиев.
Според него няма нищо притеснително някой да смени собствеността си. Освен това, в случай че " Лукойл " продаде бизнеса си в България, не значи, че рафинерията ще спре да работи. Председателят на БПГА посочи, че информацията на " Лукойл ", че обмисля продажба на бизнеса у нас няма да се отрази на цените на горива на дребно в страната. " Няма причина, тъй като те и в този момент са леко надценени като равнища ", съобщи Живодар Терзиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР