Азербайджан заяви днес, че е отменил насрочените в Брюксел мирни

...
Азербайджан заяви днес, че е отменил насрочените в Брюксел мирни
Коментари Харесай

Азербайджан отказа преговори с Армения с участието на Макрон


Азербайджан съобщи през днешния ден, че е отменил плануваните в Брюксел мирни договаряния с Армения, защото Ереван е настоял на тях да участва френският президент Еманюел Макрон, съобщи Франс прес.

Отношенията сред двете прилежащи кавказки страни са влошени от над 30 години поради териториални разногласия, довели до две войни и десетки хиляди жертви. Баку упреква Париж, че не е бил безпристрастен по време на тези войни и е подкрепял Ереван.

Мирни договаряния се водят от месеци сред азербайджанския президент Илхам Алиев и арменския министър председател Никол Пашинян. Следващата им среща е планувана за 7 декември в Брюксел.

Пашинян " склони на тази среща при изискване на нея да участва френският президент Макрон ", съобщи през днешния ден Алиев на интернационална конференция в Баку. " Това значи, че срещата няма да се състои ", добави той.

Москва счита Кавказ за своя зона на въздействие и гледа с неприятно око на европейското ходатайство, подозирайки Запада, че желае да я конкурира, до момента в който тя е ангажирана с експанзията си в Украйна.

Запитан през днешния ден от публицисти за анулирането на срещата в Брюксел от Алиев, Кремъл уточни, че Русия е подготвена да стане хазаин на договарянията сред Баку и Ереван.

Москва продължава да спомага на Баку и Ереван за споразумяване на спора сред тях, само че в скоро време не са планувани срещи на ръководителите на двете страни в Русия, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Не че Русия не е подготвена, само че такава среща в Русия към този момент не се възнамерява, добави той, представен от ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР