Азербайджан възнамерява да удвои доставките на газ за европейския пазар

...
Азербайджан възнамерява да удвои доставките на газ за европейския пазар
Коментари Харесай

Азербайджан възнамерява да удвои доставките на газ за Европа през следващите пет години

Азербайджан има намерение да удвои доставките на газ за европейския пазар през идващите пет години. Това съобщи през днешния ден министърът на енергетиката на страната Парвиз Шахбазов на Петата румънска интернационална газова конференция, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

" Водим съществени полемики с всички наши сътрудници, в това число с Европейската комисия, във връзка разширение на Южния газов кулоар. Тук можем да приказваме за средносрочни цели - желаеме през идващите пет години да удвоим доставките на природен газ за Европа. Става сума какво за увеличение на доставките до сътрудниците, които към този момент получават наш газ, по този начин и за географско разширение на доставките ", посочи министърът.

Той акцентира, че за постигането на тази цел ще бъдат нужни " междуправителствени съвещания и капиталови решения ".

Само за настоящата година Азербайджан има намерение да усили износа на газ за европейския пазар с 40 % до 11,5 милиарда куб метра, като по този метод Южният газов кулоар ще доближи цялостна мощ, добави Шахбазов.

Азербайджан стартира търговски доставки на газ за Европа на 31 декември 2020 година по Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов кулоар. Доставките, планувани за 25 години, плануват експорт на над 10 милиарда куб метра синьо гориво годишно за европейския пазар. От тези количества 8 милиарда куб метра са за Италия, а по 1 милиарда куб метра - за Гърция и България.

Интегрираната система от тръбопроводи Южен газов кулоар е с дължина 3500 км и минава от Баку до Южна Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания. Капацитетът на системата е 16 милиарда куб метра, а главен източник на суровината е находището " Шах Дениз ", чиито ресурси се правят оценка на 1,2 трлн. куб метра.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР