Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за нашата

...
Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за нашата
Коментари Харесай

България с шанс да получи допълнителни количества природен газ от Азербайджан

Азербайджан може да доставя спомагателни количества природен газ за нашата страна и за района. Това стана ясно от диалога сред министъра на енергетиката Владимир Малинов и представители на СОКАР. Министър Малинов е на публично посещаване в Баку по покана на азербайджанската страна в състава на делегацията, водена от президента Румен Радев.

„ Азербайджан е основен сътрудник на България за осъществяване на един от главните цели на страната в региона на енергетиката – диверсификацията на енергийните източници “, посочи министър Малинов.

По неговите думи доставките от Баку имат значителен принос за гарантиране сигурността и конкуренцията на пазара на природен газ.

„ Благодарение на чудесно развитата газопреносна инфраструктура в страната, която продължаваме да разширяваме, можем да приемем спомагателни доставки, които ще покачат енергийната сигурност освен в България, а и в целия район на Югоизточна Европа “, посочи Малинов.

Предстоящия конкурс за търсене и изследване на петрол и природен газ в Блок 1-26 „ Хан Тервел “ в Черно море бе измежду главните тематики на диалога на министър Малинов с министъра на стопанската система на Азербайджан Микаил Джаббаров. Владимир Малинов осведоми своя сътрудник за желанието на държавното управление да открие нова конкурсна процедура в отговор на провокациите, свързани с енергийната сигурност.

„ Разширяването на проучвателните действия в Черно море ще има сериозен принос за гарантиране на енергийната ни самостоятелност “, посочи Малинов.

Министър Джаббаров осведоми, че неотдавна Азербайджан е почнал търговски рандеман на природен газ от находище Абшерон в Каспийско море и страната има интерес да продължи изследванията в бъдещи сходни планове.

Министър Малинов разиска със своя азербайджански сътрудник Парвиз Шахбазов развиването на плана за създаване на подводен електрически кабел в Черно море като част от енергийните съглашения сред Европейски Съюз и Азербайджан. Проектът се основава на устрема за подсилване на националната и районната енергийна сигурност и съгласуваност в Черноморския басейн, диверсификация на източниците на доставка, потребление на капацитета за произвеждане на сила от възобновими източници в Каспийския район и увеличение на каузи на силата от възобновими източници в националния енергиен микс.

По думите на Малинов сходна самодейност дава отлична опция на България и на Югоизточна Европа да се възползват от разширените потенциали за търговия, които способстват за подсилване на енергийната сигурност, развиване на бранша на възобновимата сила и увеличение на директните благоприятни условия.

„ Засилването на националната и районната енергийна сигурност, диверсификацията на източниците на доставка, потреблението на капацитета за произвеждане на сила от възобновими източници са единствено част от перспективните сфери на съдействие сред България и Азербайджан “, сподели министър Малинов по време на откриването на бизнес конгрес сред двете страни, в който участваха представители на водещите работодателски организации и компании от разнообразни браншове на българската стопанска система.

По думите му сътрудничеството в тези сфери не би било сполучливо, в случай че не е подкрепено интензивно с начинания от страна на бизнеса.

В рамките на визитата в Баку министър Малинов и заместник-министърът на цифровото развиване и превоза на Азербайджан Айдин Каримов подписаха Меморандум за съгласие сред Министерството на нововъведенията и растежа и Министерството на цифровото развиване и превоза за съдействие в региона на софтуерните нововъведения. Документът обезпечава основа за задълбочаване на съдействието в региона на зеления преход, микроелектрониката, галактическите технологии, образованието, както и развиването на предприемаческите екосистеми.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР