Азербайджан е много толерантна държава. У нас без никакъв проблем

...
Азербайджан е много толерантна държава. У нас без никакъв проблем
Коментари Харесай

Сабина Алиева: Моята работа ме задължава да бъда справедлива

Азербайджан е доста толерантна страна. У нас без никакъв проблем живеят хора от друг етнос и вяра. С огромно почитание се отнасяме към тях и в никакъв случай не сме се разделяли на национална или религиозна основа.Трябва да бъдеш другар със съседите си, споделя още в изявлението пред Агенция КРОСС Комисарят по правата на индивида (Омбудсманът) на Република Азербайджан Сабина Алиева

- Госпожо Алиева, това е първото ви посещаване в България. С какви усещания сте от нашата страна?

Сабина Алиева: Великолепни са ми усещанията. Имаме доста сходни черти. Обичаме да одобряваме посетители, стараем се да обърнем повече внимание на гостите си. С огромно почитание се отнасяме към нашите обичаи, историята и културата, тъй като това е, което ни сплотява. Това в действителност доста ме радва. Това, което аз виждам тук е по какъв начин се отнасяте към своята история и просвета, несъмнено това дава и огромен тласък.

Искам да отбележа, че това е едно от моите първи задгранични визити като омбудсман, като бранител на човешките права. Искам да обърна изключително внимание на обстоятелството, че в българския град Велико Търново е бил открит Архитектурно-музеен резерват „ Трапезица ", реставриран с дейната помощ на Фондация „ Гейдар Алиев " и първия вицепрезидент на Република Азербайджан и президент на фондацията Мехрибан Алиева, на която беше връчен знакът „ Почетен жител на Велико Търново " за принос в съхранението на това културно-историческо завещание на България.

- Каква е задачата на вашата аудиенция? С кого се видяхте, с кого следва да се видите?

Сабина Алиева: На първо място желая да благодаря за поканата да посетя България на госпожа Ана Джумалиева /председател на КЗД/. Тя беше доста общителна да ме предложения да посетя вашата забележителна страна, с цел да създадем продан на опит в тази сфера. Сутринта подписахме меморандум за съдействие.

Това ни разрешава да разтеглим нашето взаимоотношение в областта на правото, в областта на отбрана на правата на нашите жители. В някои страни това се назовава омбудсман, някъде комитет, някъде комисия, обаче главната ни цел е отбрана правата и свободите на нашите жители. Това е маркирано в съответното законодателство и на Република Азербайджан, и на Република България. И доста се веселя, че към нас може да се обърне всеки, без значение от това дали е нашият жител, азербайджански, или български, или е непознат жител, или е лице без поданство (апатрид).

- Какво е да си омбудсман в Азербайджан? За какво хората се обръщат най-често към вас?

Сабина Алиева: Смятам, че да бъдеш публичен бранител на правата на индивида, в която и да е страна е доста честно и отговорно. Омбудсманът е посредник сред жителя и органите на държавната власт.

- За какво най-често се обръщат жителите на Азербайджан към вас? Какви са им проблемите?

Сабина Алиева: Не мога да отбележа някаква съответна сфера, по-обширна, по която се обръщат жителите. Това може да е и икономическа, и обществена сфера. В нашата страна също организираме политика в отбрана правата на военнослужещите, на мигрантите, на хора с увреждания, дамите и децата, лица, които са в пенитенциарно заведение. Много е комплицирано да отбележиш някоя съответна сфера.

- По време на пандемията усилиха ли се сигналите към вас?

Сабина Алиева: Да, усилиха се обръщенията на жители към нас. Но при нас по време на епидемията ние предприехме всички ограничения, с цел да улесним обръщането на жителите към бранителя по правата на индивида. Започна да действа гореща линия на омбудсмана, която работи 24 часа/7дни в седмицата. Започнахме да одобряваме обръщения, които се изпращат до нашите обществени мрежи, онлайн. Също по този начин желая да отбележа, че при нас действат 4 районни офиса, представителства - /Гянджа, Шеки, Джалилабад, Губа/ които обгръщат всички други близко ситуирани райони.

- Вашият татко е доктор. Какъв съвет ви даде преди да станете народен бранител на човешките права?

Сабина Алиева: Да бъда обективна. И в никакъв случай да не изгубвам възприятието си за правдивост.

- Успявате ли?

Сабина Алиева: Опитвам се.

- Конфликтът сред Азербайджан и Армения какъв отпечатък даде върху хората в Азербайджан? Обръщат ли се с този проблем хората към вас?

Сабина Алиева: От момента на възобновяване на независимостта си, Азербайджан с огромно почитание се отнася към нормите на интернационалното право. 4 резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваващи към неотложно отдръпване от окупираните територии, не са били изпълнени от стана на окупатори.

Миналата година, по време на пандемията, както споделих, макар апелите на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш за неотложно преустановяване на военните дейности, за прекъсване на въоръжените спорове и за определяне на мира и реда по време на пандемията, Армения продължи политика на експанзията. Миналата година Азербайджан стартира интервенция по освобождение на окупираните територии. Ние преминахме един тежък, само че героичен път и историческата истина спечелва. Ние възстановихме своята териториална целокупност. Искам изключително да отбележа, че от началото на въоръжените дейности, аз като бранител на човешките права, вземах директно присъединяване в информирането на международната общност за азербайджанската истина, наказание политиката на експанзия на Армения. Подготвих 15 доклада, които обгръщат разнообразни военни закононарушения, осъществени от страна на Армения против мирното население на Барда, Гянджа, които неведнъж бяха подложени на обстрел със неразрешени типове оръжия.



Като желая да подчертая, че тези градове се намират надалеч от линията на съприкосновението, тъй че отчитаме съществени последствия от екологичен терор; съществени опустошения на религиозни и исторически монументи. В този миг ние призоваваме международната общност да ни даде информация за 3890 безследно изчезнали азербайджанци по време на Карабахската война. Като образец ще ви дам един факт - 54 азербайджанци, измежду които дами, деца и старци, с които са се срещнали сътрудници на Международния червен кръст през 1998 и 2000 година и които публично са регистрирани от страна на Международния червен кръст, от тези 54 наши съграждани, единствено телата на 17 от тях са били върнати в Азербайджан, за останалите нямаме информация. Имаме семейство, в което майка чака каквато й да е вест за двамата си сина, които са изчезнали безследно. Това е голяма човешка покруса. И за жалост мълчанието, отричането на обстоятелствата може да се схване като опит тези неща да се повторят и в бъдеще като поддържането на политика на експанзия и окупация.

- Може ли да ни дадете образци за вашите най-тежки, най-фрапиращи случаи, с които сте се сблъскали в практиката си като бранител на човешките права в Азербайджан?

Сабина Алиева: Например, когато се срещам с майка, която 30 година чака информация за безследно изчезналите си деца, аз не мога да намеря думи, с които да утеша тази жена. Или ще ви опиша по какъв начин от страна на сътрудници на нашия офис беше оказвана в районите психическа помощ на фамилии на починали по време на войната. 18-годишна млада жена, която е изгубила брачна половинка си и стана майка, има 1-месечно бебе, тя заради претърпян стрес престана да приказва и да чува. И представете си по какъв начин в ръцете й новороденото бебе плаче, а тя не можа да го чуе. И единствено след предоставените й няколко психотерапевтични сеанса, тя за първи път чу рева на своето дете. И такива случаи има доста. Плачеше освен тя. Плачеха и лекарите, и всички, които участваха, когато тя за първи път чу рева на своето бебе.

- Казахте, че вашият татко ви е дал съвет да бъдете обективна. Това ли е вашата идея, която вие полагате като бранител на националните права или имате и друга идея, още нещо, което вие самата търсите като омбудсман?

Сабина Алиева: Моята работа ме задължава да бъда обективна.

- Успяхте ли да се видите с нашия омбудсман?

Сабина Алиева: Да. Ние имаме доста претрупан график със срещи, само че към този момент организирахме среща с омбудсмана на Република България. Утре /29.09/ имаме планувана среща с вицепрезидента, ръководителя на Върховния административен съд, с Главния мюфтия.

- Какво усещане ви оставя - дали тук правата са предпазени на хората?

Сабина Алиева: По принцип ние имаме доста сходни пълномощия. И човешките проблеми на всички места си наподобяват.

- Трудно ли е, защото вие сте сред жителите и властта, мъчно ли е този...

Сабина Алиева: Сложно е, мъчно е. Но когато имаме позитивни резултати, това ни дава спомагателен тласък да продължаваме работата. Ние виждаме резултатите, а това е най-важното. В конституцията ни - учредения закон на нашата Република е записано, че отбраната на правата и свободите на жителите е главно обвързване на нашата страна.

- Надявам се да се съблюдават.

Сабина Алиева: Знаете ли, има още един значим миг - доста постоянно жителите знаят, че имат права, само че не помнят, че имат и отговорности. Правоотношенията имат две елементи - права и отговорности. Да, има права, само че има и отговорности. И не трябва да забравяме да изпълняваме своите отговорности също. А освен да чакаме и да желаеме.

- Да, само че жителите желаят да получават повече, в сравнение с да дават.

Искам да отбележа и обстоятелството, че азербайджанския народ измина сложен и прочут път на успеха, само че сега е още доста рано да приказваме за цялостно възобновяване на нарушените права на вътрешно разселени лица. Основна причина за забавянето на този развой е това, че Армения отхвърля да даде карта на минните полета, което е в нарушаване на нормите на интернационалното филантропично право и е военно закононарушение. Аз неведнъж съм правила изказвания по този въпрос и неведнъж съм се обръщала към интернационалната общественост да призове Армения да даде картите на минните полета. И по този метод да направи действителни стъпки за определяне на мир и сигурност в целия район.

Цялата информация, която беше готова от нашата страна, а също по този начин и два интернационалните доклада с присъединяване на интернационалните организации, ще бъдат употребявани в качество на доказателства по време на правосъдните процеси против Армения, за възобновяване на обезщетения и компенсации за вредите, които са нанесени на Азербайджан.

- Един въпрос желая да ви задам по този мотив. Според вас този спор в миналото ще се позволи ли напълно и по какъв начин мислите, какъв ще бъде пътят за разрешаването му?

Сабина Алиева: Има веднъж, един метод. Трябва да бъдеш другар със съседите си, да можеш да живееш дружно. Нужни са действителни стъпки в това отношение. Както споделих към този момент, първата стъпка е да се дават картите на минните полета. Само в един от освободените от окупация градове, в Агдам, публично 98 хиляди мини, т.е. близо 100 хиляди индивида са под евентуална опасност. Искам да отбележа, че преди няколко месеца двама азербайджански публицисти, осъществяващи своята професионална активност, са се натъкнали на мини и са били взривени. Единият от тях, на възраст 4-5 година е бил изпъден от своята земя, т.е. към този момент един път правата му са били нарушени. Той се връща в качеството си на публицист и става жертва на мина.

- Това е доста дълъг в годините спор и аз почтено казано като публицист и като човек се чудя по какъв начин може, съгласно мен би трябвало и стъпки и Армения доста да създадат. А какво считате, не смятате ли, че и Азербайджан като страна би трябвало да направи някакви стъпки?

Сабина Алиева: Азербайджан в продължение на 30 година неведнъж е призовавал Армения за спокойно урегулиране на този въпрос. В отговор се сблъскахме единствено с експанзията на прилежащата страна.

Искам да дава на вашето внимание малко статистика - у нас 11 деца в границите на тази 44-дневна война са починали, измежду тях са възпитаници. Но ние не се поддадохме на тази провокация, ние не обстрелвахме мирното население. Град Гянджа, да вземем за пример, се намира надалеч от линията на съприкосновението, това е един от историческите и културни центрове в нашата страна и там се намира един мемориален комплекс " Имамзаде ", който беше подложен на обстрел. Като единствено да вмъкна, че тези опустошения също са включени в нашия доклад, те бомбардираха джамия и вследствие на ракетния обстрел и то със неразрешен тип оръжия, което при гърмежа се разрушава на доста фрагменти, повреждават намиращата се в близост православна черква. Как ви се коства това? Как може това да бъде обяснено? Никак. По никакъв метод.

- Да се надяваме, че въпреки всичко този спор ще завърши. И освен този, всеки по света.

Сабина Алиева: Разбира се. Аз в своето послание незабавно след преустановяване на военните дейности, се обърнах към всички задгранични сътрудници, по тази причина че ние сме подготвени да живеем в мир, в успокоение с всички наши съседи. Азербайджан е доста толерантна страна. У нас без никакъв проблем живеят хора от разнообразни конфесии и етноси. С огромно почитание се отнасяме към тях и в никакъв случай не сме се разделяли на национална или религиозна основа. Към мен се обръщат и хора с арменска народност, живеещи в този миг в Азербайджан, ние преглеждаме техните тъжби.

- Благодаря Ви за това изявление

Сабина Алиева: И аз Ви благодаря!

***Визитка:

Сабина Яшар къзъ Алиева е родена на 7 май 1980 година в фамилията на доктор.

През 1996-2000 година учи в Юридическия факултет на Бакинския държавен университет и приключва с отличие. През 2002 година приключва с отличие магистратурата на Юридическия факултет на Бакинския държавен университет с магистърска степен по обществено право. През 2016 година отбрани дисертацията си по специалността „ Международно право; Човешки права " и получи докторска степен по право.

От 2000 година заема разнообразни длъжности в Конституционния съд на Република Азербайджан, а от 2015 година е заместник-началник на щаба.

На 29 ноември 2019 година от трима претенденти, номинирани от президента, Сабина Алиева беше определена от Мили Меджлис на поста Комисар по правата на индивида (омбудсман) на Република Азербайджан.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР