Аз в битността си на работещ за българските служби съм

...
Аз в битността си на работещ за българските служби съм
Коментари Харесай

Бивш шеф на македонските служби обяви, че вербували Каракачанов през 80-те

Аз в битността си на работещ за българските служби съм вербувал много македонски жители. Няма по какъв начин да съм учил в Скопие, отвърна Каракачанов

Бившият вицепремиер и министър на защитата Красимир Каракачанов е бил вербуван от службите в Югославия при посещаване от обменна стратегия за студенти в края на 80-те години в Скопие.

Такова изказване насочи Слободан Богоевски, първият началник на Службата за държавна сигурност (по-късно УБК, през днешния ден превърната в Агенция за национална сигурност) на тогавашна Република Македония, в интервала 1991-1995 година

В продължаващо часове изявление с журналиста Васко Ефтов за програмата "Во центар " (от което към този момент е излъчена единствено първата част) Богоевски, говорещ рядко пред медиите в последните години, изяснява, че Каракачанов пристигнал в Студентски дом "Гоце Делчев " в Скопие по програмата, съобщи.

Попитан от журналиста дали "нашите служби направиха Каракачанов помощник ", Богоевски дава отговор утвърдително. Обяснява, че осъзнава некоректността на думите си, само че приказва по изключение, тъй като "той се появи като най-екстремния противник на решаването на казуса с антимакедонските си позиции. А учеше там, ядеше, пиеше. Когато се появи такава неуместна персона, се чудите какво се случва. "

Каракачанов бе разгласен през 2006 година като сътрудник на Шесто ръководство (борба с идеологическата измама и противодържавни прояви и информативен анализ) на българската Държавна сигурност. Според наличната информация е регистриран през 1989 г.; година преди този момент приключва история в Софийския университет "Св. Климент Охридски ". Ползван е за правене на разбори за контраразузнавателните служби на Министерство на вътрешните работи. Още след оповестението на името си от някогашния вътрешен министър Румен Петков самичък удостовери, че е работил за България и в нейна работа и не се срами, а под всяко мнение за връзките с Югославия и македонския въпрос би се подписал и през днешния ден.

Васко Ефтов анонсира самото изявление с думите, че измежду тематиките ще е "начинът, по който е вербуван Каракачанов ". Ефтов е противоречива фигура за доста македонци, само че и българи - във втория случай тъй като тонът му постоянно е изострен към София. Предаванията му "Во центар " в същото време се употребяват с интерес, а в "Ютюб " съответното видео е гледано 80 хиляди пъти.

От своя страна Каракачанов изясни, че в интернет може да се потърси биографична му информация. "И ще видите, че аз в никакъв случай не съм учил в Скопие, не съм бил студент, а не е имало по какъв начин да пребивавам в това общежитие ", сподели той.

Богоевски приказва за продан на студенти (какъвто има в хода на Студената война) а не твърди, че Каракачанов е бил студент във висше образователно заведение в Македония по югославско време.

Каракачанов атакува Васко Ефтов, че "сипе огън и жупел по България от 20 години ". И там "някакъв много възрастен човек приказва небивалици ", сподели, имайки поради Богоевски. По-нататък дефинира първия началник на македонските служби като "някакъв чичак и дядо, дори този не съм го чувал ".

"Всички ме помнят от студентските митинги през 1989 година, само че в София, не в Скопие. " Попитан дали е юридически най-малко опит да бъде вербуван от югославските служби, отговори: "Напротив, рязали са ми спирачките на колата 1991 година, рязали са ми гумите в Македония. Какъв опит да вършат? Още през цялото време, като отидеш да приказваш за българи, ти с зложелател. Това са нелепости. "

"То е ясно, няма потребност да си учен от "Харвард ", да си професор, да си обясниш за какво е. Само че тези неща с рекъл, споделил не стават. Вадиш някакъв документ и кажеш тук: "Беше студент ", отговори Каракачанов, запитан за какво, в случай че изказванията са погрешни, се популяризират тъкмо в този момент.

Коментарите за Каракачанов заемат едвам дребна част от изявлението, което обгръща противоречиви исторически, вътрешнополитически и други въпроси.

"Изградихме паралелна страна - една конституционна и една парадържава, дълбока страна, народът не знае, че тя ръководи и няма никаква отговорност за това, което прави ", споделя да вземем за пример Богоевски за сегашната Северна Македония.

Част е от комунистическата партия по югославско време. Известен е като един от "осемте от Министерство на вътрешните работи ", които като партийни секретари в Съюза на комунистите в Македония през 1989 година отхвърлят да се подчиняват на централата и желаят промени. Опитва да се кандидатира за народен представител през 2016, само че не съумява да влезе. Осъден е през 2013 година за пране на пари.

В изявлението Богоевски обаче насочва остри рецензии към България да вземем за пример за непознаване на историята (която по думите му не познават и македонците), паралелно с недоказани тези за произхода на македонския език. Богоевски в миналото бе измежду покровителите на "антиквизацията " (процес, разгърнал се по време на ръководството на Никола Груевски), тъй като счита, че културното завещание на македонците може да се открие хилядолетия преди славянското.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР