Аз съм неспокоен от това как колегите ми работят. През

...
Аз съм неспокоен от това как колегите ми работят. През
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Капацитетът на Пирогов е изчерпан, коронавирусът е тунингован

Аз съм разтревожен от това по какъв начин сътрудниците ми работят. През последните два месеца всички бяха по-спокойно, всички се отпуснаха. Решиха, че вирусът е минал и че надали не остава някаква опашка на ковид. Това разяснява пред Нова телевизия шефът на " Пирогов " проф. доктор Асен Балтов.

По думите му обаче от началото на октомври случаите са нарастнали, само че това не е довело до активизиране на всички, които работят в системата.

Според него това е един от по-големите проблеми на медиците, защото има случаи, които не могат да бъдат прихванати от PCR проби. Той е на мнение, че тези хора са рискови за здравната система. Проф. Балтов изрази предпочитание да се акцентира на най-важните ограничения сега. Според него, медиците, които работят в Коронавирус отделения, са по-защитени, тъй като са по-добре екипирани и знаят, че са в рискова среда.

" Останалите сътрудници, които работят в другите отделения, за жалост са се поотпуснали и не взимат задоволително съществени ограничения. Според мен те би трябвало да носят по-сигурни маски - както пациентите, по този начин и всички, които ги обслужват ", предлага проф. Балтов.

Директорът на " Пирогов " разкри, че още веднъж пред болничното заведение ще бъдат сложени два фургона за тестване на евентуално инфектирани с ковид, с цел да не се внася болестта в болничното заведение. Той акцентира, че би трябвало да се носят вида маски, които са с филтър, защото защищават повече от ковид и дават до 95% сигурност.

Ситуацията в " Пирогов "

Двойно повишаване на случаите в " Пирогов " за седмица - на 68 от 34, четирима са в реанимация, интибурани в тежко положение. Капацитетът на болничното заведение е оптимално изпълнен, не могат да се одобряват още пациенти, като изключение вършат кревати в Реанимация и кревати за деца, които се пазят.

Ако се наложи да се усили потенциалът на леглата с ковид, ще намалеят леглата за пациенти с друга нужда от лекуване. Все отново е допустимо да се разкрият още кревати, само че това зависи от указания от здравно министерство.

Проблем с личния състав в Спешния институт няма, само че медиците са извънредно изтощени.

По думите на шефа на " Пирогов " Министерство на здравеопазването би трябвало да има проект за деяние и да се разкрият още кревати за лекуване на пациенти с ковид.

Относно ограниченията в страната проф. Балтов счита, че сега локалното ограничаване е най-важно. Според него контролът на ограниченията би трябвало да е по-строг.

Той даде за образец разпространяването на болестта в Търговище, където е имало по негова информация панаир, на който са се събрали доста хора, които са общували между тях без защитни маски. По тази тематика, шефът на " Пирогов " счита, че РЗИ и управляващите на локалното равнище би трябвало да постановат по-строги ограничения и носят отговорност.

Проф. Асен Балтов разяснява и мнението на доцент Атанас Мангъров, че няма подобен вирус.

" Да обикаляш студиата и да разказваш, че няма подобен вирус, това не е обикновено. Човек, който се хвали, че му раздават сладоледчета и гевречета и не схваща от лекуването на този вирус... ".

По думуте на професора, изрично " коронавирусът не е елементарен грип, това е модифициран вирус, т.е. има лабораторен принос ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР