Аз съм много отворен към работа с музиканти от каквито

...
Аз съм много отворен към работа с музиканти от каквито
Коментари Харесай

Роберто Фонсека с Нови български гласове и с трио в София

„ Аз съм доста отворен към работа с музиканти от каквито и да е жанрове, за мен музиката е едно цяло. Моята музика е резултат от проучването на разнообразни музикални стилове, което прави по този начин, че тя да звучи свежо на хората, да ги кара да се забавляват и да става част от всеки човек. Не е единствено обичайна кубинска музика, или латиното, а като че ли сме основали нов жанр, както ние споделяме – това е отворената музика, open music, нещо като общ брой от разнообразни трендове, които в същото време звучат като една. Готов съм да работя с доста музиканти. Ако стартира да изброявам, описът няма да има край. Да, обичам фюжъна и смесването на стиловете “…

Това са думи на кубинския пианист Роберто Фонсека, казани пред стратегия „ Христо Ботев “ в далечната 2008 година, няколко часа преди първия му солов концерт у нас (преди това го бяхме гледали като пианист на незабравимия Ибраим Ферер през 2004). На идващото му посещение (през 2016, отново по покана на „ Джаз Плюс “) пиесата му „ Bulgarian ” в 7/8, влезнала в още в албума Akokan (2009), към този момент от дълго време беше международен шлагер. Две години по-късно, след двойния концерт през 2018 година в „ София Лайв Клуб “ Роберто, неприкрит обожател на българския фолклор, работил другояче с значително международни имена като Омара Портуондо, Качаито Лопес, Фатумата Диауара, Джо Ловано, Ибрахим Маалуф, Раул Мидон… разгласи, че няма да се върне в България, в случай че идващият му концерт не е с хор Нови български гласове. И ето, малко по-малко от три години след международното самопризнание на Нови български гласове под диригентството на маестро Георги Петков („ Латино Грами “ за взаимния им план с фламенко артиста Арканхел „ Еструна “) към този момент е реалност и „ Отвъд нотите “: Роберто Фонсека и хор Нови български гласове.

 е тотално разпродаден, като единствената опция да го посетите, в случай че към този момент нямате билет, е по безвредния метод от хола си, посредством. Но ден по-рано –, отново в „ София Лайв Клуб “ – Роберто ще изнесе още един ексклузивен концерт, този път с триото си с Янди Мартинес и Рули Ерера – с програмата от последния му публикуван към този момент албум Yesun. 

А във „ Вавилонската фонотека “, част от „ Заедно след среднощ “ на стратегия „ Христо Ботев, “ можете да чуете Маргарита Борисова и Явор Ганчев от „ Джаз Плюс “, продуценти и основатели на плана „ Отвъд нотите “ от българска страна, и с доцент доктор Георги Петков, основател и диригент на хор Нови български гласове.

Чуйте повече в звуковите файлове.

Снимка: „ Джаз Плюс “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР