Аз наричам тези промени промените „Панов“ и тя изкуствено инкорпорира

...
Аз наричам тези промени промените „Панов“ и тя изкуствено инкорпорира
Коментари Харесай

Лозан Панов: Промените на правосъдния министър целят оставката ми

" Аз назовавам тези промени измененията „ Панов “ и тя изкуствено инкорпорира ръководителя на Върховен касационен съд в този проблем ", разяснява в ефира на bTV радио ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Your browser does not support the audio element.

Той се разгласи срещу концепциите на правосъдния министър Данаил Кирилов за промени на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които се вкарва механизъм за следствие на " тримата огромни ".

Панов изясни, че казусът е кой би разследвал дейно основния прокурор в случай, че единствено прокуратурата разполага с функционалност за привличане към отговорност на лица, направили закононарушения. Очевидно е обещано задание и то би трябвало да бъде изпълнено, без значение какво е мнението на европейски институции, добави Панов.

Днес правосъдният министър Данаил Кирилов отиде да види по какъв начин се случва инцидентното систематизиране на каузи. Не останах с усещането,че е пристигнал да търси истината, останах с усещане, че доста рядко влиза в съд, само че за сметка на това разполага с доста съществени данни какъв брой коства разпределението на едно дело, разяснява Лозан Панов. Той акцентира, че неведнъж е показвано по какъв начин работи системата. По мотив подозренията на Кирилов, че инцидентното систематизиране на каузи се манипулира, ръководителят на Върховен касационен съд сподели: Ако не показа такива данни, смятам, че напълно умишлено се пробва да дискредитира висшата правосъдна инстанция.

В ефира на bTV радио Лозан Панов съобщи, че против него има политически офанзиви, в това число и дейностите на правосъдния министър през днешния ден. Той отхвърли да се е политизирал и добави, че няма по какъв начин да стои със скръстени ръце, когато бива нападнат.

Преди време брачната половинка му Елисавета Панова сподели, че ще съдят България в Страсбург поради санкцията от 1000 лева, която бе наложена за неподадена декларация пред Сметната палата. Панов изясни, че е подал декларацията пред Инспектората към Висш съдебен съвет, както изисква законът. И ще заведат дело против страната ни в Страсбург " като всеки български жител, който не е удовлетворен от български съд ".

В едно от последните си изявленията правосъдният министър сподели: " Представете си, че в случай че хипотетично на следващия ден предложа за претендент за основен прокурор господин Лозан Панов. Дали този режим (за следствие на основен прокурор - б.р.) няма да стане най-законосъобразния, най-европейския? ". По този мотив Лозан Панов беше безапелационен, че не знае за какво го изпращат в политиката, в Конституционния съд или прокуратурата.

И добави: " При тези пълномощията, с тези функционалности и ангел да слезе от небето при неналичието на други механизми, които да спрат опция за корист, и той би го направил. Хората не са ангели, те са човешки същества, само че с тези пълномощия и конструкция считам, че всеки би бил в състояние, в което ще злоупотреби с тях. Ето за какво считам, че би трябвало да се промени това законово състояние и пътят е посредством промени, които засягат основния прокурор ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР