Айтос. На финален етап е рехабилитацията на над 33 км

...
Айтос. На финален етап е рехабилитацията на над 33 км
Коментари Харесай

На финален етап е ремонтът на над 33 км от Айтоския проход

Айтос. На заключителен стадий е рехабилитацията на над 33 км от Айтоския проход - път ІІІ-208 Провадия - Дъскотна. Той е най-удобната и къса връзка за водачите от Варненска област с автомагистрала „ Тракия “. Това оповестиха от пресцентъра на Агевнция „ Пътна инфраструктура “ . Инвестицията е за над 24,2 млн. лева Проектът се финансира по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година посредством Европейския фонд за районно развиване и националния бюджет. За по-бързото му осъществяване трасето е разграничено на два лота - 29 и 30.

В лот 29 е 16,749 км права, от км 49+184 до км 65+933, в областите Бургас и Варна. Началото на сектора е от моста над язовир „ Цонево “ при 49-ти км, а краят е при 65-ти км, близо до с. Вишна в област Бургас.

До момента на лот 29 е изпълнена по-голямата част от плануваните строителни действия. В сектора от 49-ти до 63-ти км завършват асфалтовите работи, както и монтажът на ограничаващите системи (мантинели) и пътните знаци. Предстои полагане на хоризонталната маркировка. Основно ремонтирани са 6 моста, измежду които са оборудванията над бент. „ Цонево “, над р. Камчия и р. Гермето. Изпълнени са 5 броя нови укрепителни стени. При 56-ти км са укрепени скатовете преди и след тунела наоколо до с. Билка. Работи се по уширяване на тунелния профил на оборудването и укрепването му, по-късно ще бъдат изпълнени пътните и асфалтовите работи в тунела. Срокът за довеждане докрай на ремонтно-възстановителните работи на лот 29 е до края на ноември т. година

С осъществяването на обекта доста ще се подобрят транспортно-експлоатационните качества на пътя. Ще се увеличи сигурността и удобството при пътешестване. Третокласното трасе обезпечава транспортните връзки на Провадия, на Девня и Варна, на Нови пазар и Шумен с Айтос, Карнобат и Бургас и минава през обитаемоте места с. Добромир и с. Билка.

Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 29 е „ ИСА 2000 “ EООД. Стойността на контракта е 13 862 109.24 лева с Данък добавена стойност. Надзорът реализира „ Пътинвест-инженеринг “ АД. Техният контракт е за 297 524,17 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол е на Обединение „ Сивет ЗТИ “, с участници: „ 3TI Проджети интенерия интеграта “ СпА и „ СивЕн Дизайн Сървисис “ ООД. Стойността на техния контракт е 3840 лева с Данък добавена стойност.

Участъкът в лот 30, с дължина 16,816 км, стартира наоколо до с. Вишна (км 65+933) и приключва малко преди кръстовището с третокласния път III-2085 Руен - Просеник (км 82+749).

На лот 30 е възобновено пътното тяло посредством осъществяване на нова структура на местата с незадоволителна носимоспособност, положена е нова асфалтова настилка в целия сектор, възобновени са банкетите и откосите. За обезпечаване на оптимално отводняване са построени нови облицовани окопи и бетонови бордюри, почистени са съществуващите и са направени нови водостоци, построени и ремонтирани са 17 бр. укрепителни стени. Рехабилитирани са 3 моста в сектора - над р. Казан дере, над Сазла дере и над р. Ябълчевска. На огромните уреди е възобновено бетоновото покритие на армировката, положена е нова хидроизолация, където е належащо е осъществено уширение на габарита, положена е нова пътна основа, хидроизолация и нова асфалтобетонова настилка, инсталирани са нови фуги, тротоарни блокове, защитна ограда и други

В момента се извършват довършителни работи по създаване на селскостопански пътища, полагане на хоризонтална маркировка и пътни знаци. Предстои да бъде издадено Разрешението за прилагане.

Строително-монтажните работи на лот 30 са предоставени на „ ИСА 2000 “ ЕООД. Стойността на контракта е 9 732 925.76 лева с Данък добавена стойност. Надзорът е на „ Трансконсулт-БГ “ ООД. Техният контракт е за 194 760 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол извършва Обединение „ Сивет 3ТИ “, с участници „ 3ТИ Проджети интенерия интеграта “ СпА и „ СивЕн Дизайн Сървисис “ ООД по контракт за 3840 лева с Данък добавена стойност.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР