Айнщайн на кораба заедно с жена си Елза. Снимка: Wikimedia

...
Айнщайн на кораба заедно с жена си Елза. Снимка: Wikimedia
Коментари Харесай

Пътни бележки на Айнщайн разкриват неговия расизъм

Айнщайн на кораба дружно с жена си Елза. Снимка: Wikimedia Commons

Айнщайн имал скрити расистки и ксенофобски възгледи, демонстрират негови пътни бележки, оповестени тези дни, заяви Би Би Си. Писани от октомври 1922 до март 1923 година неговите дневници показват усещанията му от Азия и Близкия изток. В тях той прави шокиращи през днешния ден систематизирания, като да вземем за пример, че китайците са „ мръсни и тъпи хора “. Години по-късно Айнщайн се афишира за цивилен права в Съединени американски щати и дефинира расизма като „ болест на белите хора “.
Публикуваните от издателството на Принстънския университет „ Пътни бележки от Алберт Айнщайн: Далечен изток, Палестина и Испания, 1922-1923 “ са под редакцията на Зеев Розенкранц, асистент шеф на на плана „ Книжата на Айнщайн “ към Калифорнийския софтуерен институт.
Айнщайн е пътувал с жена си Елза на транспортен съд от Испания до Близкия изток и през Шри Ланка (Цейлон) до Китай и Япония. При идването си в Порт Саид, Египет, той написа, че видял „ всевъзможни левантийци, изплюти като че ли от пъкъла, които се споделят на борда на кораба да продават стоките си “. За цейлонците написа, че „ живеят в огромна нечистотия воня, работят малко и имат потребност от малко “.
Но най-шокиращите му мнения са за китайците. Той разказва децата им като „ завеяни и тъпи “ и прибавя, че „ би било тъпо, в случай че тези китайци изместят другите раси “. В различен текст дефинира китайците като „ особена стадна нация “ и „ повече като автомати, в сравнение с като хора “. После прибавя, че има „ дребна разлика “ сред китайските мъже и дами и се чуди по какъв начин мъжете „ не са способни да се съпротивляват “ против женското „ съдбовно привличане “.
Прочут със своя брилянтен теоретичен разум и с хуманизма си, Алберт Айнщайн емигрира в Съединени американски щати през 1933 година след възхода на нацистката партия на Адолф Хитлер. През 1946 година в тирада пред слушатели в Университета „ Линкълн “ в Пенсилвания той дефинира расизма като „ болест на белите хора “. Коментатор на Би Би Си написа, че дневниците му свидетелстват за относителността на възгледите на създателя на Теорията на относителността.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР