„Ай Си Джи Би“ АД, развиваща Междусистемната газова връзка Гърция-България

...
„Ай Си Джи Би“ АД, развиваща Междусистемната газова връзка Гърция-България
Коментари Харесай

ICGB получи строително разрешение за газовата връзка с Гърция на територията на България


„ Ай Си Джи Би “ АД, разрастваща Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), публично получи позволение за градеж за интерконектора на територията на България.

На 12 септември 2017 година Министерството на районното развиване и благоустройството издаде позволение за градеж на интерконектора на българска територия за общините Стара Загора, Раднево и Опан в област Стара Загора, общините Димитровград и Хасково в област Хасково и общините Джебел, Кърджали, Момчилград и Кирково в област Кърджали.

Издаването на позволение за градеж включва учредяването на вещните права за над 3800 парцела, както и процедура по отчуждаване на 23 парцела, за които не е реализирана доброволна договорка със притежателите в интерес на 151-километровото трасе на газопровода на българска територия. Този комплициран развой включва и действия, осъществени за първи път в България по силата на нова процедурна наредба, което прави постигнатия резултат още по-значим.

„ Проектната компания „ Ай Си Джи Би “ АД съумя да съблюдава периодите за издаване на строително позволение, както се обвърза в началото пред акционерите си по Пътната карта на плана. С този основен резултат се бележи сериозен прогрес в развиването на плана, както и подготвеност за пускане на строителството след сполучливо довеждане докрай на тръжните процедури “, сподели Теодора Георгиева, изпълнителен шеф от българска страна на плановата компания „ Ай Си Джи Би “ АД.

„ Строителството на плана се чака да стартира в средата на 2018 година и дава отговор на периодите, заложени в Пътната карта на ICGB. Строителното позволение е сериозен триумф и бих желала да благодаря за забележителния принос на всички в екипа на „ Ай Си Джи Би “ за техния професионализъм, положени старания и отдаденост, които неизбежно доведоха до сполучливи резултати “, акцентира Георгиева.

„ Процесът за издаване позволение за градеж в България е доста по-сложен спрямо Гърция - освен тъй като 83% от трасето на газопровода се намира на българска територия, само че и заради продължителните административни процедури, свързани с учредяването на вещните права “, изясни изпълнителният шеф от гръцка страна доктор Константинос Караянакос. „ Въпреки това екипът на „ Ай Си Джи Би “ завърши процедурата дейно и към този момент е налице строителното позволение за българска територия, като срокът пред акционерите е изцяло спазен. Това значимо достижение е добра основа за тръжните процедури, а след издаване на решението за освобождение от контролиран достъп плановата компания ще получи строително позволение и на гръцка територия “, увери Караянакос.

Съгласно гръцкото законодателство, строителното позволение за гръцка територия може да бъде издадено откакто газопроводът получи лицензия за оператор на преносна мрежа, което ще се случи след решението за освобождение от разпоредбите за цена, благосъстоятелност и за достъп на трети страни според Член 36 Директива 2009/73/EO. Очаква се това решение да бъде взето от регулаторите на двете страни през октомври тази година, а от Европейски Съюз - при започване на 2018 година

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР