Автор Васил Атанасов* 2021 г. беше годината, през която почти всички

...
Автор Васил Атанасов*
2021 г. беше годината, през която почти всички
Коментари Харесай

Борсов коментар: Българският пазар на акции изпрати добра го...

Автор Васил Атанасов*

2021 година беше годината, през която съвсем всички пазари осъществиха исторически върхове в стойностите на показателите. Българският пазар съумя да последва трендовете на международните пазари и означи покачване, което донесе забележителна рентабилност на вложителите. Основните показатели, изчислявани от БФБ АД, осъществиха растеж от над 40%, до момента в който покачването за една година обратно при немския показател DAX e 15%, FTSE 100 - 11%, S&P 500 - 24%, Nasdaq 100 - 23%, и Euro Stoxx 50 - 19,5%. Въпреки огромните си растежи, родният пазар продължава да бъде с по-ниски равнища на съществени коефициенти, посредством които отчасти можем да съпоставяме цените на акциите на фирмите на другите тържища. Със стойности на коефициентите P/E (цена/доход) - 14.83 и P/B (Цена/Счетоводна стойност - Price to book) -

2.19 на Sofix остава на по-ниско равнище по отношение на останалите пазари.

В съпоставяне при DAX - P/E - 15.85, FTSE 100 - 14.86, а при S&P 500 - 24.54. Интересно е да се означи, че в формалните показатели на обсъжданите пазари рядко се срещат компании с годишен растеж на цените, маркиран от няколко компании, търгувани на БФБ. Компаниите в DAX, които са водачи по повишаване в цените за 2021 година, са Porsche Automobil Holding SE, Daimler AG и BMW AG St, като растежът е в рамките 42% до 59%. При Dow Jones Industrial оптималните покачвания са от 55% на обособени компании, а при EURO STOXX 50 водач е NG Group N.V. 69.52%. Докато в българския показател Sofix имаме 3 компании с повишаване на цените с над 100%, а в BGBX40 - 8 такива. За страдание, значителен проблем за вложителите на пазара на български акции продължава да бъде ликвидността, макар маркирания 106% растеж в оборота и 42% при броя покупко-продажби.

Пазарът за напредък на МСП beam, който е специфичен пазар, проведен от БФБ, и дава опция за финансиране на активността на дребните и междинни компании в България, сподели незабравим прогрес след старта си при започване на годината. Седем компании съумяха да наберат оповестения от тях капитал, като съвсем при всички ползата за закупуване на акции доста превишаваше предлагането количество.

Годината беше волатилна за цените на криптовалутите,

само че събитието, заслужаващо внимание за тези пазари, е, че се откриха спомагателни приложния, които привлякоха нови вложители. Децентрализираното финансиране (DeFi), се оказа един от най-бързо развиващия се бранш на крипто пазара. Той има за цел да в профил медиаторите като банките от обичайните финансови транзакции, в това число и в кредитирането. Един от най-хубавите индикатори за премерване на растежа на децентрализираното финансиране (DeFi) е общата стойност, заключена във всички протоколи (TVL). Според данни от уеб страницата Defi Llama, настоящият заключен размер за всички протоколи възлиза на 255.87 милиарда $. Само за съпоставяне - при започване на 2021 година тази сума е била 18,29 милиарда $. Мрежата на Етериум продължава да бъде най-използвана за основаване на подобен вид приложения с пазарен дял от 62%. Бързото развиване на даден пазар и засиленият интерес към него води до нарастване на злоупотребите с криптовалути. Според Chainalysis за пазара на криптовалути те са нарастнали с 516% по отношение на 2020 година до 3.2 милиарда $. Голям приръст означиха и приложения от рода на незаменими токени (NFT), като продажбите на тези цифрови активи сложиха нови върхове в огромните аукционни къщи.

Авторът е сертифициран капиталов съветник. Представеният разбор е само с информативна и дискусионна цел и не съставлява капиталов съвет и/или рекомендация. Както създателят, по този начин и негови клиенти е допустимо да имат един и/или повече от коментираните финансови активи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР