Автор: Пол Фархи, . Следвайте Гласове в Журналистът Джеймс Лапорта

...
Автор: Пол Фархи, . Следвайте Гласове в Журналистът Джеймс Лапорта
Коментари Харесай

АП уволни репортер заради фалшивата новина за руска атака в Полша

Автор: Пол Фархи,. Следвайте " Гласове " в
Журналистът Джеймс Лапорта е дал информация за материал, в който неопределено се твърди, че Русия е нанесла ракетен удар по Полша.

В понеделник " Асошиейтед прес " уволни кореспондент по националната сигурност, който е дал неверна информация за ракетен удар в Полша предходната седмица, което е довело до необятно публикуван, само че неточен материал, в който се допуска, че Русия е виновна за случая.
35-годишният Джеймс Лапорта е бил уволнен след малко следствие, потвърдиха хора от новинарската организация пред The Washington Post.
Експлозията на 15 ноември в полското село Пшеводув, покрай границата с Украйна, умъртви двама души и провокира тревога в международен мащаб. Часове по-късно Асошиейтед прес разгласява известие, в което се показва, че неназован " почитан чиновник на американското разузнаване твърди, че съветски ракети са паднали в Полша, която е член на НАТО, и са умъртвили двама души ".

Тази информация явно е била погрешна. По-късно публични лица в Полша и Европейския съюз обявиха, че съгласно тях една ракета, изстреляна от украинските сили, се е отклонила от курса и е паднала през границата в Полша.
Но първичната информация на AП, изпратена до хиляди новинарски организации по света, предполагаше нова страшна ескалация на съветската инвазия в Украйна. Полша е член на НАТО и съветско нахлуване на нейна територия би могло да провокира западен боен отговор според наредбите на контракта за взаимна самоотбрана на организацията. Други новинарски организации бързо предадоха новината.
Ден по-късно АП размени материала си, в който се цитираше неназован американски чиновник, с записка за промяна. В нея се споделяше, че анонимният ѝ източник е сбъркал и че " последвалите репортажи демонстрират, че ракетите са съветско произвеждане и най-вероятно са изстреляни от Украйна в отбрана против съветска офанзива ".
За уволнението на Лапорта заяви първо Daily Beast в понеделник вечерта.
Лапорта отхвърли коментар. Бивш морски пехотинец на Съединени американски щати, служил в Афганистан, той се причислява към АП през април 2020 година след няколко години работа като кореспондент на свободна процедура. Той отразяваше военни въпроси и въпроси на националната сигурност за осведомителната работа.
В изказване представителят на АП Лорън Истън съобщи: " Строгите публицистични стандарти и практики на Асошиейтед прес са от решаващо значение за задачата на АП като самостоятелна новинарска организация. За да подсигуряваме, че нашите репортажи са точни, обективни и учредени на обстоятелства, ние съблюдаваме и прилагаме тези стандарти, в това число по отношение на потреблението на анонимни източници. Когато стандартите ни бъдат нарушени, би трябвало да предприемем нужните стъпки, с цел да защитим целостта на новинарския репортаж. Не вземаме тези решения с лека ръка, нито пък те се основават на изолирани случаи. "
Вътрешните връзки на АП, прегледани от The Post, демонстрират известно комплициране и недоумение по време на подготовката на въпросната неверна информация.
Лапорта е споделил информацията от неназования американския формален чиновник в електронно известие към 13:30 ч. източно (американско) време. Един редактор незабавно попитал дали АП би трябвало да я пусне  " или ще ни би трябвало удостоверение от различен източник и/или от Полша? ".
След в допълнение разискване втори редактор е декларирал, че " би дал своя вот " за публикуването на информацията, добавяйки: " Не мога да си показва, че чиновник на американското разузнаване би сбъркал по този въпрос. "
Но човек от Асошиейтед прес, осведомен с по-широките диалози към историята през този ден, споделя, че Лапорта също по този начин е споделил на редакторите си, че старши управител към този момент е ревизирал източника на сигнала му като е оставил впечатлението, че източникът на историята е бил утвърден. Въпреки че този редактор е подписал предходни истории, в които е употребен източникът на Лапорта, той не е взел отношение по историята за ракетите.
Ийстън съобщи, че организацията не планува никакви дисциплинарни санкции за съответните редактори.
 
Източник:
 
21 Ное 202253420 Ное 202268419 Ное 202289517 Ное 2022223217 Ное 2022177416 Ное 20223816КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани16 Ное 2022201519 Ное 202257218 Ное 2022178524 Sep 20222854
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР