Автор: obektivno.bg943 млн. евро струва на европейските данъкоплатци решението на

...
Автор: obektivno.bg943 млн. евро струва на европейските данъкоплатци решението на
Коментари Харесай

943 млн. евро струва новият договор на ЕК с Pfizer за бъдещи ваксини срещу „неуточнена болест“

Автор: obektivno.bg

943 млн. евро коства на европейските данъкоплатци решението на Урсула фон дер Уайен и останалите служители в Брюксел да сключат нов контракт с Pfizer. Парите са за това американската компания да поддържа потенциал за произвеждане на бъдещи ваксини против „ неуточнена болест “. Това излиза наяве от парламентарно питане на френския евродепутат Вирджиния Жорон до Европейската комисия (ЕК).

Евродепутатът насочва серия от сериозни въпроси към Европейската комисия във връзка със сключването на контракт за ваксини против възможна бъдеща пандемия и против заболяване, което даже не се знае какво е.

На 20 юни 2023 година Комисията (чрез Европейската изпълнителна организация по опазване на здравето и цифрови технологии) подписа договор на обща стойност 1,4 милиарда евро с фармацевтични компании от Съединени американски щати (Pfizer, 943 милиона евро), Индия (Bilthoven/Serum Institute of India, 230 милиона евро) и Испания (234 милиона евро).

Годишните разноски ще бъдат 160 милиона евро за потенциал от 325 милиона дози на година ваксини против неуточнено заболяване. Евродепутатът пита кое е определило избора навръх тези компании:

1. Защо Комисията избра неевропейски (американски и индийски) компании, а не Европейски компании като Sanofi Pasteur, водач в бранша на имунизациите или нововъзникващи компании като Valneva, да получат това, което е сходно на „ европейска държавна помощ “ за задача, включваща стратегически суверенитет?

2. Защо Комисията избра Pfizer, която към този момент получи лавина от обществени средства по време на Ковид пандемията и чието държание по време на рецесията надалеч не беше за образец? (максимизиране на облагите, нападателни данъчни облекчения, липса на бистрота по отношение на страничните резултати и контракти, липса на отговорност по въпроса за компенсацията на жертвите)

3. Защо Комисията избра единствено малко известни испански фармацевтични компании (CZ да вземем за пример има оборот от 16 милиона евро), а не Valneva4 или други европейски компании за договра за 234 милиона евро?

В отговора на парламентарното запитване ЕК твърди, че новите контракти с Pfizer, както и с производители в Индия и Испания, са били „ в цялостно сходство с разпоредбите за възлагане на публични поръчки “.

В отговора се прибавя, че фирмите са определени, защото всяка една от тях има опция да създава „ минимум 50 милиона дози “ от определена ваксина годишно, като в същото време резервира цялата индустриална верига в рамките на Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство.

„ Компаниите, които бяха определени, съблюдаваха тези условия “, декларира комисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакидес от името на Европейската комисия.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен на посещаване в завода на Pfzier в Пурс, Белгия. Снимка: Twitter/ @vonderleyen

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР