Автор: Клоян Стайков, ИПИ Приемането на ценовите решения за сектор

...
Автор: Клоян Стайков, ИПИ Приемането на ценовите решения за сектор
Коментари Харесай

Новите цени на тока страдат от стари проблеми*


Автор: Клоян Стайков, ИПИ

Приемането на ценовите решения за бранш „ Електроенергетика “ от години е белязано от съществено напрежение, съпроводено от време на време и от митинги. С течение на времето фокусът на тези митинги се измести от такива, които са свързани главно с контролирания пазар, т.е. семействата, към такива, които са ориентирани към действието на либерализирания пазар и контролираните цени, които засягат бизнеса. Това значи, че водещите тематики в ценовото предложение на Комисията за енергийно и водно контролиране най-вероятно ще бъдат прогнозната борсова цена, бъдещето на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ и контролираната добавка отговорности към обществото.

Прогнозата на регулатора е в интервала юли 2019 – юни 2020 година междинната цена на електрическата сила на свободния пазар в сегмента „ ден напред “ да доближи 89 лева./МВтч. Това е естествено продължение на наклонност, която се следи освен на българския пазар, в противен случай – цената на едро на електрическата сила се усилва както в останалите страни, членки на Европейски Съюз, по този начин и в Съединени американски щати, Япония и Австралия. Въпреки че прогнозирането на цената на електрическата сила зависи от доста фактори, в това число такива, които не могат да бъдат планувани, би трябвало да се означи, че регулаторът има навика да подценява пазарните трендове. Така да вземем за пример за ценовия интервал юли 2017 – юни 2018 година прогнозната пазарна цена е 70 лева./МВтч, а постигнатата е 72,30 лева./МВтч, или с 3,3% по-висока. Прогнозната цена за сегашния ценови интервал юли 2018 – юни 2019 година също е 70 лева./МВтч, до момента в който действителната междинна цена за интервала до 3 юни е 88,90 лева./МВтч, или с 27% по-висока. Прогнозата за идващия ценови интервал е тя да доближи 89 лева./МВтч, а пазарите към този момент се приближават до това равнище.

Анализът на регулатора за цените на дълготрайните артикули на българската и унгарската енергийна борса демонстрира, че може да се чака продължение на наклонността на увеличение на цените на електрическата сила. Тук още веднъж може да се каже, че оценката на регулатора e подценена. На база на оповестените данни в ценовото решение регулаторът предвижда растеж на пазарната цена в размер на 27%, до момента в който по-реалистично е да се чака нарастване сред 29% и 33%.

Както тези прогнози страдат от огромна доза неустановеност, през идната година към факторите, допринасящи за нея, се прибавя и бъдещето на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “. Централата изпитва тежки финансови проблеми от години, които бяха в допълнение усложнени от внезапното нарастване на цената на квотите за въглеродни излъчвания. Въпреки това години наред държавното управление си затваря очите и липсва визия за бъдещето ѝ. Нещо повече – според Закона за енергетиката не се дефинира квота за контролирания пазар на централи, чиято цена е с над 10% по-висока от прогнозната пазарна. Това значи, че Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ (КЕВР предлага цена от 132,4 лева./МВтч за тока от държавната централа) ще се лиши от сигурен приходоизточник, което в допълнение ще утежни финансовото ѝ положение. Въпреки че държавното управление води незабавни договаряния за разпределяне на държавна помощ за централата, изходът от тях не е предупреден, което естествено слага въпроса за нейното бъдеще. Дори и да бъде отпусната такава помощ, тя може да послужи само като краткосрочна поддръжка, до момента в който за решаването на структурните проблеми пред активността на централата ще са нужни спомагателни старания, каквито досега не се следят.

Естественият резултат от увеличаващите се цени на електрическата сила е намаляването на добавката за отговорности към обществото, която най-общо се пресмята като разликата сред пазарните цени и преференциалните цени на редица производители. Колкото по-висока е пазарната цена, толкоз по-ниска е добавката за отговорности към обществото. Трябва да се означи обаче, че предстоящото нарастване на цената на електрическата сила е с 19 лева./МВтч, до момента в който добавката за отговорности към обществото понижава с 16,26 лева./МВтч. С други думи крайният разход за електрическа сила пораства. Тъй като съществува директна връзка сред прогнозната пазарна цена и обезщетенията на централите с преференциални цени, е още по-важно тази прогноза да е допустимо най-точна.

Техните доходи най-общо се образуват от реализирана пазарна цена и добавка, която се изплаща от фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ и се пресмята като разликата сред прогнозната и преференциалната цена на електрическата сила за всяка технология. При разминаване сред прогнозната и постигнатата пазарна цена обаче производителите могат да получат повече или по-малко от нужните им доходи, какъвто може да се твърди, че е казусът през миналия ценови интервал. Самият механизъм на отплата на тези производители не планува автоматизирани корекции в такива случаи. Регулаторът има опция да направи такива, само че сходни не са планувани в препоръчаното ценово решение. Това значи, че некоректното прогнозиране на пазарните цени може да докара както до свръхкомпенсиране на производителите с преференциални цени, по този начин и до ощетяването им. Този механизъм за компенсиране се вкарва за първи път в сегашния ценови интервал и би следвало да бъде модернизиран в идващите години.
Като цяло препоръчаното ценово решение навежда на мисълта, че регулаторът не планува някакви съществени промени в своя метод. Това е ненапълно предстоящо поради изборите през тази година, само че е и притеснително поради насъбраните проблеми в бранша и новите провокации – увеличаващи се цени на въглеродни излъчвания, преход към нисковъглеродна енергетика, напрежение на петролните пазари и други Отлагането на тези решения може и да наподобява като добра концепция преди избори, само че в дълготраен проект не е.

Прочетете повече на: https://ime.bg/bg/articles/novite-ceni-na-toka-stradat-ot-stari-problemi/

*Текстът е оповестен в брой 22 /2019 година на списание " Икономист " от 7 юни.

Прочетете повече на: h
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР