Автор: Ивайло Андонов, директор в инвестиционна компания “Елана”, клонПловдив. Авторът

...
Автор: Ивайло Андонов, директор в инвестиционна компания “Елана”, клонПловдив. Авторът
Коментари Харесай

Борсов коментар: Петролът се изстреля до 7-годишен ценови вр...

Автор: Ивайло Андонов, шеф в капиталова компания “Елана”, клон
Пловдив. Авторът има над 20 годишен опит в областта на вложенията и
финансовите пазари.

През миналата седмица зад океана бе даден старт на сезона на докладите за третото тримесечие на 2021 година Силните финансови данни за продажбите и облаги на Walgreens Boots Alliance, UnitedHealth, Bank of America, Morgan Stanley, Citigroup Inc JPMorgan Chase & Co и други огромни компании бяха катализатор за растежи на главните показатели.

В края на седмицата бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 1,5%, необятният измерител S&P 500 регистрира растеж от 1,7%, а софтуерният показател Nasdaq Composite прибави 1,6%, към цената си. В четвъртък S&P 500 записва най-голямото си на ден процентно нарастване от 5 март, а Nasdaq и Dow Jones - надлежно от 20 май и 20 юли.

В Европа оптимизмът също не липсваше

Европейските акции реализираха най-хубавото си седмично показване за последните седем месеца. Общоевропейският показател STOXX600 се увеличи с над 2.2% след внезапното възобновяване на апетита за риск през последните две работни сесии. Най-печеливши на Стария континент бяха секторите финанси, минна индустрия и технологии. Германската софтуерна група SAP и френският производител на първокласни артикули LVMH се отличиха със солидни растежи.

Банките на Уолстрийт се възползваха оптимално от нарасналата интензивност и волатилност на финансовите пазари, като усилиха доста приходите си от такси и комисиони в покупко-продажбите с Централен комитет. Инвестиционното банкиране, ръководството на активи и нарасналото кредитиране също имаха принос за положителните резултати.

Morgan Stanley и Citigroup Inc надминаха упованията на анализаторите за облага

и доходи за третото тримесечие. Citigroup Inc заяви за 48% скок на облагата си за регистрирания интервал. При Morgan Stanley растежът е от 38% на годишна база. Другите огромни Bank of America и JPMorgan Chase & Co също изненадаха прелестно акционерите си. Нетната облага на Bank of America набъбна до 7,26 милиарда $. Нетната облага на JPMorgan` доближи до 11,7 милиарда $. Дяловете на най-големия ръководещ управител на активи в света /9 трилиона долара/ - BlackRock Inc, набъбна с 5,7%. От BlackRock Inc надвишиха тримесечните си прогнози за облагата и това се отрази в пазарната капитализация на фонд мениджъра. Книжата на компанията от състава на Dow Jones - UnitedHealth, нарастнаха с 2,9%, откакто тя записа по-силни от плануваните резултати за тримесечието. В бранша на производителите на чиповете акциите на Nvidia, Intel и AMD нарастнаха надлежно с 4,3%, 1% и 6.6%.

На другия полюс бе авиопревозвачът Delta Air Lines /спад с 5%/, откакто компанията регистрира първата си тримесечна облага без федерална помощ от пандемията на ковид, само че предизвести за загуба преди налози за четвъртото тримесечие заради внезапното нарастване на горивата. Apple Inc се намали с 0,6% след изминал отчет, съгласно който сдружението възнамерява да понижи производството на своя iPhone 13 с цели 10 милиона бройки. Причината е световният дефицит на чипове.Все отново се чака компанията да създаде 90 милиона бройки от новите модели iPhone до края на 2021 година

Макар анализаторите да чакат корпоративна Америка да регистрира мощен растеж на облагата през третото тримесечие, терзанията на вложителите се усилват около

п роблемите във веригата на доставки, дефицита на работна ръка и по-високите цени на силата

и тяхното въздействие на бизнеса в близко бъдеще. В същото време Федералният запас на Съединени американски щати е все по-близо до това да стартира да понижава своята огромна стратегия за закупуване на облигации. Централните банкери на Съединени американски щати алармираха във вторник, че могат да стартират да понижават поддръжката за стопанската система още от средата на ноември..

Цените на суровия нефт се повишиха до нови седемгодишни върхове. Липсата на полутечен природен газ и въглища принуди

производителите на електрическа енергия да минават към нефт.

Това усили търсенето на недопечен нефт с към 500 000 барела дневно. Наводненията, които засегнаха огромна част от въглищния пояс в Китай и отводът от страна на Саудитска Арабия за в допълнение увеличение на производството също повлияха за високите цени на черното злато. В петък WTI завърши със седмичен растеж от 3,2%, на равнище от 81.8 USD за барел, а Brent добави 2,7%, и завършва на 84.26 USD за барел. Това е осма поредна седмица на растежи.

Златото доближи едномесечен връх. Ръстът бе подбуден от спада в $ /спрямо другите съществени валути/ и доходността на американските облигации. Това разреши на вложителите да се извърнат към скъпия метал като хеджиране против инфлацията. В петък фючърсите на жълтия метал се търгуваха към 1795 USD за тройунция.

* Материалът е с информативен темперамент и не би трябвало да се преглежда като предложение за покупки или продажби на финансови принадлежности. Както създателят, по този начин и клиенти на компанията, в която работи, е допустимо да имат един и/или повече от коментираните скъпи бумаги.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР