Автор: Иван Кождабашев Под рубриката „Стар албум” „Марица” ще публикува снимки

...
Автор: Иван Кождабашев
Под рубриката „Стар албум” „Марица” ще публикува снимки
Коментари Харесай

Стар албум: Времето, в което Коледа беше забранена, сурвакар...

Автор: Иван Кождабашев

Под рубриката „ Стар албум” „ Марица” ще разгласява фотоси от близкото минало на Пловдив - значими събития, забележителни персони, съдействали за славата на града. Това са снимки-събития, оставили трайна диря на цели генерации. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата. Пловдив сътвори неповторима група художници, чиито лица и произведения също са запечатани на старите фрагменти. В тях оживяват и облиците на писатели, актьори, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. Ще представим и лицата на тези, които години наред наричахме ръководители - партийни и държавни.

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма късмет за бъдещето. Затова съхранената памет на Пловдив е толкоз скъпа.

Дечица сурвакат партийните водачи - по този начин се правеше по времето на социализма, когато още имаше и Дядо Мраз.



На фотографията: новият първи секретар на ОК на Българска комунистическа партия Дража Вълчева.

Кожух за партийното великолепие

Дража Вълчева посещава пловдивска детска градина през декември 1973 година Първият партиен водач на Пловдив е в грациозен кожух, локално произвеждане, навлякъл ѝ доста злоба от локалните дами. Малцина в тоталитарно време можеха да си разрешат сходен разкош за 500 лв., когато междинната заплата беше 150 лева



Самодейци от Пионерския дом репетират празнична стратегия



Традиционна коледна кулинарна галерия през декември 1975 година Изложбите на лакомства и мезета бяха извънредно известни, като късмет евтино да си купиш дефицитните по това време филета и луканки на алегорични цени. Малцина вътрешни хора обаче успяваха да се доберат до вкусотиите



Дечица сурвакат първия секретар на ОК на Българска комунистическа партия на Пловдив Костадин Гяуров през 1970 година Вдясно на фотографията е първият секретар на ДКМС Георги Джатов, а вляво - секретарката на ОК на ДКМС Виолета Геновска.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР