Автор: Институт за енергиен мениджмънт Статията е по публикация на

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънт Статията е по публикация на
Коментари Харесай

Лицензиране за съхранението на електроенергия: Консултация на Ofgem


Автор: Институт за енергиен мениджмънт

Статията е по обява на C`M`S`

На 29 септември 2017 година " Ofgem " разгласява консултацията си за изменение на лицензията за произвеждане на електрическа енергия, с цел да обхване и активността по съхранението на електрическа енергия.

Тази консултация е продължение на Плана за интелигентни системи и еластичност, оповестен взаимно от Ofgem и Департамента за бизнес, енергетика и индустриална тактика ( " BEIS " ) през юли, който цели да обърне внимание, наред с другото, върху регулаторните бариери, пред които е изправено съхранението на електрическа енергия. След като разгледаха опциите за лицензиране на активността по предпазване, Ofgem и BEIS обявиха в проекта, че: " Ofgem ще се съветва по отношение на формата на модифицирана лицензия за произвеждане за предпазване през лятото на 2017 година.
- измененията в лицензиите ще бъдат създадени по този начин, че да разрешават оборудванията за предпазване да се разпознават като освободени от така наречен такси за извънредно ползване (Final Consumption Levies/FCL), защото оборудванията за предпазване не са крайни консуматори на сила. "

Според консултацията Ofgem смята, че производството и съхранението са задоволително сходни във връзка с техническите си характерности, заради което те би трябвало да бъдат третирани поредно. Освен това, Ofgem смята, че модифицираната лицензия за произвеждане на електрическа енергия е най-практичният метод да се обезпечи нужната регулаторна изясненост.

В резултат на това, консултацията предлага включването на наредбите за предпазване в съществуващата лицензия за производство; този метод заобикаля ненужното повтаряне на регламенти, като в същото време разрешава включването на специфични условия за активите за предпазване. Консултацията, също по този начин, отбелязва, че този метод дава сигурност на лицата, разработващи уреди за предпазване, които към този момент имат лицензия за електропроизводство.

Дефиниране на съхранението на електрическа енергия

Както се чака, консултацията приема дефиницията за предпазване на електрическа сила ( " Electricity Storage Network/ESN " ) като " превръщане на електрическата сила във тип сила, която може да се съхранява, предпазване на тази сила и следващо превръщане на тази сила назад в електрическа сила ". Освен това, консултацията насочва искане към респондентите да показват своите мнения по отношение на това дали това определение следва да бъде в допълнение изяснено, като се добави " по контролируем метод " към това определение, което би съответствало на актуалните оферти за Grid Code.

Консултацията дава показателен лист на технологиите, които би трябвало да се смятат за предпазване на електрическа енергия, като да вземем за пример електрохимични акумулатори, системи за предпазване на въздух като предпазване на сила със сбит въздух и електромагнитно предпазване. Кондензаторите, трансформаторите, индукторите и съхранението на топлинна сила обаче не би трябвало да се смятат за предпазване на електрическа енергия. Освен това, Ofgem декларира, че съхраняваната и преобразувана сила в електричество би трябвало да бъде " същата " сила, тъй че power-gas-power системите, като тези, които се основават на електролиза, с цел да се сътвори водород, не са обхванати от това определение. Пълният лист на технологиите, които се преглеждат, са изброени в Приложение А към консултацията.

Условия на лицензията

Консултацията предпоставя, че всички съществуващи общоприети лицензионни условия, които се ползват към съществуващи индустриални активи, ще се ползват за предпазване на електрическа енергия.

По отношение на спазването на разпоредбите това значи, както следва:

- Grid Code: Задължението за съблюдаване на мрежовия кодекс зависи от това какви услуги дава съхранението на сила, да вземем за пример дали е обвързвано с националната преносна система или се употребява за търговски цели.
- Distribution Code: Това също зависи от услугите, които съхранението на сила дава и от това дали ще работи посредством потребление на разпределителната мрежа.
- Balancing & Settlement Code: Консултацията удостоверява, че оборудванията за предпазване под 50MW няма да би трябвало да се причислят и да съблюдават BSC. Въпреки това всички уреди, надхвърлящи този потенциал, би трябвало да създадат това.
- Connection and Use of System Code: Консултацията удостоверява, че оборудванията за предпазване под 50MW няма да би трябвало да станат страна и да съблюдават CUSC. Въпреки това, всички уреди, превишаващи този потенциал, ще би трябвало да създадат това.

Като цяло, този метод може да има някои преимущества за оборудванията за предпазване, например като имат достъп до права на наложително изкупуване. Въпреки това, съществуват редица лицензионни отговорности, които операторите на складове ще би трябвало да обмислят напред, например по какъв начин SLC 11 (Спомагателни услуги) се свързва с предлаганите от тях търговски спомагателни и балансиращи услуги.

Освобождаване от условието за владение на лицензия за произвеждане

Консултацията удостоверява, че Наредбата от 2001 година за електрическата енергия (Class Exemptions from Requirement for a Licence) ще се ползва еднообразно и за съхранението на електрическа енергия. В резултат на това, уреди с потенциал под 50MW автоматизирано ще бъдат освободени от условието за владение на лицензия и оборудванията с мощ над 50MW до 100MW могат да аплайват за особено освобождение с утвърждението на държавния секретар.

Обаче оборудванията, които се стремят да работят в изискванията на такава дерогация, ще бъдат предмет на FCL във връзка с отговорностите за възобновими енергийни източници и да вземем за пример Договорите за разлики (Contracts for differences/CfD), което съставлява забележителна спънка пред появяването на по-дребни уреди за предпазване. В резултат на това се чака дребните системи за предпазване да аплайват за приемане на лицензия за електропоризводство.

Self-Consumption

Ofgem предлага да вкара в допълнение лицензионно изискване за електрическата енергия, тъй че лицензополучателят да няма self-consumption (самостоятелно облекчаване на личното потребление) като съществена функционалност при употребата на своето оборудване за предпазване. Консултацията удостоверява, че главното предопределение на хранилището би трябвало да бъде износът към съответната разпределителна или преносна система. Тези условия на лицензията са предопределени да предотвратят евентуалната корист с регулаторния режим от страна на клиентите, заобикаляйки FCL, като слагането на хранилището " зад електромера ".

Използването на понятието " съществена цел " към този момент е било подложено на критика от някои коментатори като прекомерно необятно и въвеждащо неустановеност. Заинтересованите страни ще следят от близко дали мечтаната еластичност на тази фраза и в действителност енергийната тактика на държавното управление търсят по-голяма точност.

Какво следва?

Крайният период за отговора на консултацията е 27 ноември 2017 година При тази консултация измененията в лицензията ще влязат в действие през първата половина на 2018 година

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР