Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/ Дванайсет години след въвеждането

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/ Дванайсет години след въвеждането
Коментари Харесай

Последна възможност за реформи на схемата за търговия с емисии на ЕС


Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/

Дванайсет години след въвеждането на Европейската скица за търговия с излъчвания като значим инструмент на eвропейската климатична политика за поощряване на понижаване на излъчванията на парникови газове по разходно-ефективен метод, продължителните ниски цени на квотите слагат под въпрос нейната успеваемост. Вратата за вероятни промени в Схемата за търговия с излъчвания (СТЕ) сега е отворена - понастоящем се ревизира Директивата за търговия с квоти за излъчвания на парникови газове във връзка с Фаза IV (2021-2030).

След предлагането на Европейска комисия през юли 2015, преговорният развой сред трите европейски институции-Европейски парламент, Съвет и Комисия-стартира на 4 Април 2017 година с фокус към усилване на схемата за търговия с излъчвания и попречване на карбоново приключване. Предвид множеството разнообразни отзиви по разнообразни точки, към момента съществува неустановеност във връзка с крайния резултат на договарянията на триалога, които най-вероятно ще продължат до есента на 2017. Тази промяна е финален късмет за Европейската скица за търговия с излъчвания: още едно десетилетие на ниски цени и съдебна техническа експертиза би изгубила и последното останало доверие и би била заместена с фрагментарни национални политики.

В свое проучване Institute for climate economics(I4ec), Enerdata и IFPEN „ EU- ETS Last call before the doors close on the negotiations for the post 2020 reform” дават нова количествена и качествена оценка на позициите на Европейския парламент, Европейския съвет и Комисията за нужните промени.

Други два значими въпроса, които също са оценени в проучването са следните:

(1) въвеждането на ценови кулоар на въглеродните квоти и

(2) отдръпването на Обединеното кралство от европейската скица за търговия с излъчвания.

Анализът обгръща дълготрайна вероятност до 2040 година и регистрира въвеждането и на други детайли от Европейския пакет Климат Енергетика.

Таблица: Позиции на триалога



Резервът за пазарна непоклатимост не е задоволителен с цел да смекчи взаимоотношението на резултатите сред съдебна техническа експертиза и ВЕИ и политиките за енергийна успеваемост през фаза IV

Независимо от удвояването на коефициента на евакуиране на квоти от Резерва за пазарна непоклатимост през първите години от неговото действие, съгласно създателите на проучването, същият не е в положение да смекчи резултата от допълващите политики върху схемата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз и в същото време да погълне историческия остатък от квотите при изискване, че се ползват съответни политики за реализиране на задачите за 2030 година за възобновимата сила и енергийната успеваемост. Освен това, не се регистрира възможното използване на националните политики в региона на климата, нито непредвидените стопански спадове или несъразмерното реализиране на задачите за ВЕИ и енергийната успеваемост, което би нараснало остатъка от квоти. Резервът обаче може да има психически резултат върху упованията на заинтригуваните страни, което не се регистрира при моделирането.

Дългосрочните климатични цели се нуждаят от предвидимост за постигането на резистентен нисковъглероден преход

Както е било разисквано по време на договарянията в границите на тристранните срещи, траекторията на съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз е съгласувана в ниската й част на дълготрайните климатични упоритости на Европейски Съюз. Всъщност коефициентът на линейно понижаване в размер на 2,2% от 2021 година подхожда на 85% понижение на излъчванията на парникови газове през 2050 година спрямо 2005 година, до момента в който пътната карта за реализиране на конкурентоспособна стопанска система с ниска въглеродна активност през 2050 година планува приблизително понижение от 90% за секторите на съдебна техническа експертиза. Увеличаването на коефициентът на линейно понижаване до 2,4% през 2024 година ще понижи кумулативно ограничаването с към 1,660 MtCO2 до 2050 година и ще бъде в сходство с 90% понижение на излъчванията от съдебна техническа експертиза през 2050 година спрямо излъчванията от 2005 година

Според създателите на проучването, дълготрайните цели на Европейски Съюз в региона на климата и траекторията на съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз би трябвало да бъдат обновени, с цел да се интегрират задачите на Парижкото съглашение и би трябвало да се насочат към реализиране " чисто нула " излъчвания през втората половина на столетието.

Общ европейски ценови кулоар за съдебна техническа експертиза може да бъде едно от вероятните решения за неналичието на предвидимост от позиция на участниците в нея и би довел до по-ранно понижаване на напъните, полагани от секторите-участници в съдебна техническа експертиза

Целта е цената на въглеродните квоти на съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз да се насочи в избран период посредством въвеждането на нов запас - запас за кулоар на цените. При цени по-ниски от избрания под следва да бъдат анулирани търгове, до момента в който цената на квотите доближи до пода като съответните квоти се трансферират към запаса за кулоар на цените. При цени по-високи от тавана следва да бъдат освобождавани квоти от запаса до момента в който цената се изравни с тази, избрана за таван. Според създателите на проучването през 2040 ценовия кулоар ще се движи сред 100 и 200 евро/ т. CO2. Въвеждането на ценови кулоар води до по-ранно понижение на напъните на секторите-участници в съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз до 2040 година и като цяло понижава кумулативно излъчванията на парникови газове с 846 млн.т. CO2 през фаза IV и с 781 CO2 млн.т. през фаза V. Повече от половината от спомагателните понижения на излъчванията са реализирани от енергийния бранш в съпоставяне със сюжета на развиване, основан на предлагането на Европейския парламент.

Евентуално излизане на Обединеното кралство от съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз способства за още повече неустановеност във връзка с предложенията за преразглеждане на Директивата за съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз

Възможното излизане на Обединеното кралство от съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз повдига доста въпроси, на които не може да се отговори посредством моделиране. Все още не е известно дали Обединеното кралство в действителност ще напусне съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз както не е известно по кое време ще се реализира този преход и надлежно какви параметри би трябвало да бъдат поправени във времето във връзка с съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз - като да вземем за пример тавана на излъчванията или % на евакуиране и освобождение на квтоти от Резерва за пазарна непоклатимост. Поведението на участниците на пазара, които имат квоти в Обединеното кралство, също е незнайно, както и количеството квоти, които могат да се върнат внезапно на пазара. И най-после, без гласа на Обединеното кралство, салдото в договарянията за енергетиката и климата евентуално ще бъде изменен. В случай на Brexit, би трябвало да се обърне изключително внимание на адаптирането на границата на излъчванията и параметрите на запаса за пазарна непоклатимост.

Повече от забавните допускания на създателите и техните визии за развиване на схемата за търговия с излъчвания можете да прочетете на: https://www.i4ce.org/wp-core/wp-content/uploads/2017/09/17-09-I4CE-Enerdata-IFPEN_EU-ETS-post-2020-reform-last-call_Policy-Brief.pdf


Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР