Автор: Добромир Видев, БНР Ако изкуственият интелект се сдобие с

...
Автор: Добромир Видев, БНР Ако изкуственият интелект се сдобие с
Коментари Харесай

Изкуственият интелект и как ще живее в обща екосистема с хората


Автор: Добромир Видев, БНР

Ако изкуственият разсъдък се снабди с интуицията на индивида, тогава той може да стане по-силен, предвижда лекар Хироши Ямакава - един от водещите откриватели на така наречен " общ изкуствен интелект " в Япония. Това стана по време на една от лекциите му в София през тази седмица, отдадени на развиването на изкуствения разсъдък, който не е бъдеще, а е нещо, което се развива в наше време.

Все повече страни, измежду които и Тайван, създават тактики за развиване на изкуствения разсъдък през 2017 и 2018 година, демонстрират данните, които показа лекар Ямакава. Стана ясно и че на всеки 2 години в Япония се създава бяла книга за изкуствения разсъдък с главно обръщение какви да бъдат измененията в пазара, технологиите, институциите, политиките и обществените измерения на въвеждането на изкуствения разсъдък. Въпреки всички документи обаче, доктор Ямакава призна, че даже и компании в Япония схващат мъчно какво е изкуственият разсъдък поради недоумение или боязън от това, че той може да бъде по–силен от човешкия.

„ Общият изкуствен интелект е този разсъдък, който може да извършва голям брой задания по този начин, както вършат хората, само че те възприемат изкуствения разсъдък като научна фантастика и по тази причина би трябвало да обясня част от митовете и същинските провокации пред свръхинтелекта “, добави доктор Хироши Ямакава, както и посочи, че доста хора се тормозят от изкуствения разсъдък, защото не го схващат:
„ Всъщност доста от откривателите на изкуствен интелект също показват известна угриженост. Въпрос на митология е, че интелектът може да се трансформира в злокобно умишлено създание - това не би трябвало да ни тревожи, защото нашите и неговите цели няма да съвпаднат. Митът, който се популяризира е, че изкуственият разсъдък не би могъл да ни управлява, само че факт е, че ние можем да дресираме тигрите, като ги надхитрим. Пореден мит е, че свръхразумът е на няколко години разстояние, само че това, което би трябвало да ни тревожи е, че въпреки и на десетилетия от основаването - несъмнено ще му отнеме също толкоз време, с цел да бъде безвреден за хората “, посочи ученият.

По думите на откривателя, самият изкуствен интелект е като „ новороденото бебе - това е бебе на неповече от 6 месеца “, което „ минава през хиляди часове образование с задоволително количество данни, които да преструктурира “, само че при този развой „ има и известни ограничавания “:
„ Много от откривателите обръщат внимание на рестриктивните мерки - една от компликациите е обвързвана с консолидираното на обработването на знаците и разпознаването, а другата - с неналичието на разсъдък. Хората могат да моделират света по изобретателен метод, само че машините не, тъй като те са лимитирани от рамката, основана от индивида. Данните за образованието са авансово основани “, изясни доктор Якава, както и посочи, че „ при процеса на така наречен надълбоко учене не се генерират хипотези и не може да формулира проблеми “ при изкуствения разсъдък по този начин, както става при нас хората, защото е доста ниска степента на еластичност, което може да докара до това „ данните да се разпаднат “.

От двете лекции на лекар Хироши Ямакава тези дни стана ясно и че хората, рано или късно, ще би трябвало да споделят средата със основаните от тях машини, които мислят независимо. Според откривателят на така наречен общ изкуствен интелект в Япония от салдото сред двете зависи и общото благополучие на двата типа, които би трябвало да бъдат в обща екосистема под контрола на хората. И това евентуално ще вършат хората, в случай че част от специалностите бъдат сменени от по-умните машини, посочи той.

„ Такава технология с изкуствен интелект към този момент се употребява “, изясни в изявление за „ Хоризонт “ Деян Михайлов - квантов физик, приключил в Кеймбридж:
„ Един доста забавен и настоящ образец сега - развиването на самостоятелните коли. Това е нещо, което в други страни, не в България е извънредно публикувано “, посочи Михайлов, както и даде още един образец – архитектурата, при която изкуствен интелект се употребява за „ планиране на кооперации, тъй че да дава отговор на потребностите на строителя “.

Разработките са излезли от дълго време от университетите и се вършат от компаниите, акцентира още Деян Михайлов

Според проектите на Европейска комисия до края на юни всички страни би трябвало да имат национална тактика за изкуствен интелект, а през март експертна група ще показа финалната версия за съблюдаване на етичните правила за изкуствен интелект.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР