Автор: Дахер Дахер, ФейсбукПреди няколко дни мои приятели ме поканиха

...
Автор: Дахер Дахер, ФейсбукПреди няколко дни мои приятели ме поканиха
Коментари Харесай

Истинската история на колосалния геополитически провал на САЩ в Близкия изток е много далеч от захаросаните истории на Холивуд

Автор: Дахер Дахер, Facebook

Преди няколко дни мои другари ме поканиха на посетители и се загледахме в един филм - Арго, който печели Оскар за най-хубав подобен за 2012. Разказва се за заложническата рецесия в американското посолство  (после се 6-ма се укриват в канадското) в Иран.  

Наложи се да им описвам какво тъкмо се е случило в тези бурни времена, тъй като за мен това е едно от най-интересните и събития и преломен миг в актуалната история. Ако ви е забавно ето в резюме:

- През 1953 година Централно разузнавателно управление на САЩ провежда прелом в Иран, като смъква Мохамед Мосадък, в интервенция наречена " Аякс ". Мосадък е просветен в Париж и продължава линията на бащата на шах Пехлави, като изгонва Англо-персийската петролна компания (по-късно трансформирала се в Бритиш Петролиъм) и стартира да влага в инфраструктурата на страната. За да го смъкват, Централно разузнавателно управление на САЩ въоръжава и насъсква ислямистки групи.

- След премахването на " досадната спънка " Мосадък, шахът-марионетка Мохамед Реза Пехлави поема целия надзор и ръководи благодарение на секрети милиции, които репресират популацията, огромна част от което живее в беднотия, до момента в който доближените на Пехлави са потопени в разкош. Всичко това довежда до протест на младежите през 1979 година, които са в сърцето на " Ислямската гражданска война ",  организирана от същите ислямисти свалили Мосадък. Бунтът се трансформира в гражданска война, а Пехлави, много болен, бяга в Съединени американски щати, а те го одобряват сякаш поради хуманни съображения. 

- През ноември 1979 година младежите заповядват на чиновниците на американското посолство да изоставен страната, само че те не го вършат. Причината? Унищожават хиляди документи, измежду които и доказателства за свалянето на Мосадък и организирането на дяла за другите петролни компании. Младежите се усещат защо става въпрос и нахлуват в посолството с претенции Пехлави да бъде върнат и съден, само че там заварват 50-ина чиновници да прекарват документи през шредери, а подът на посолството бил цялостен с влакна. Това са били и най-важните, защото постоянно се унищожават първо те. 
Младежите ги събират и ги раздават на възпитаници в прилежащите учебни заведения, като им слагат задача да ги слепят и възстановят, и те го вършат. Възстановените документи биват публикувани в целия свят, а това е било великански удар по ползите на Съединени американски щати. 

Оказало се е, че посолството в Техеран не е било просто център за ръководство страната, а е бил координационен център в цяла Азия. Така американците е трябвало да си изтеглят всички сътрудници и да препланират политиката си. Огромен дипломатически неуспех, защото Иран е бил техен най-приближен и сигурен съдружник, а се трансформира в голям зложелател. Доказателство за това са самолетите Ф-14, най-скъпите и съвременни по това време, които били дадени на Иран. Дотогава такива са имали единствено Съединени американски щати и Англия и не били допускани на други страни, даже на Израел. 

- След този неуспех и загуба върху контрола на петролните залежи в Иран, Съединени американски щати задейства друга карта- Саддам Хюсеин, който таман се издига последователно на власт в Ирак. Именно  американските служби му дават обещание помощ да завладее най-богатият на нефт регион на Иран, т.е. Хузестан, в който са живели огромен % араби. Районът е бил прочут затова като " Арабистан ". Саддам оправдава нахлуването с концепцията, че популацията е арабско там и те принадлежат на арабска страна, само че в действителност петролните запаси там биха го направил на равно важен като С.Арабия.

И макар, че Саддам нарушава всички интернационалните закони и спогодби, Съединени американски щати и Европа го поддържат с оръжие (включително и с ноу хау по какъв начин да си направи химическо такова, като продуктите ги внася компания от ФРГ). Саддам бързо съумява да завладее половината регион, подкрепят със стратегически данни и сателитни фотоси от Съединени американски щати, наред с химически оръжия, които той употребява против иранци и кюрди. Близо 2/3 (някои споделят 3/4) от починалите 1 милион души във войната са иранци. Въпреки това иранците с огромна безрезервност и саможертви съумяват да оттласнат иракчаните и да подхващат контраофанзива. Саддам очаквал по-голяма помощ от Съединени американски щати, само че освен не я получил, ами американците като видели на къде отиват нещата (към загуба), почнали да прекарват оръжия и на двете страни, за да си нанесат колкото се може повече провали.  Напълно е унищожена да вземем за пример най-голямата рафинерия на Иран в Абадан. Всъщност, Съединени американски щати оказват помощ на аятолаха Хомейни да се върне в Иран, откакто дълги години е бил в Ирак и Европа, точно от боязън да не поемат комунистите властта в страната, предпочитали си ислямистите, които по-късно екзекутирали и преследвали комунистите. 
Саддам надлежно след войната се обърнал против американците в идващите десетилетия. Така, американците от два съдружника си спечелили два врага, което докара и до кървавите им бани в Близкия изток. 
----
Този грамаден геополитически неуспех Холивуд го захаросва като велика победа за американския дух, независимост и народна власт в безценен филм, въпреки в действителност да претърпяват големи провали и да губят много хора. 

Тъжното е, че в тази захаросана политическа агитация нанся вреди и на същинското изкуство - мощни филми, които излизат тогава, като номинираният " Любов " на Ханеке, чисто човешка история, не печелят награди, а ги печелят такива като нагласения " Арго ". Аз си припомням по какъв начин валяха положителни ревюта и мнения по кино лентата, а хора и " критици " се влияеха и възхваляваха кино лентата като небесен шедьовър. 

Използвах случая хем да ви опиша за филмите през 2012, хем да напомня за " забравени " обстоятелства от едно от най-ключовите събития в Близкия изток.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР