Автор: Бранислава Бобанац, КипърПървият за района на Черно море и

...
Автор: Бранислава Бобанац, КипърПървият за района на Черно море и
Коментари Харесай

ЕС обяви още близо 3 млрд. евро инвестиции в „синя” икономика


Автор: Бранислава Бобанац, Кипър

Първият за региона на Черно море и Източното Средиземноморие европейски квалификационен център за „ сини” специалности /Blue Career Center/ ще бъде открит в Кипър, с посланичество и в България. Островът ще одобри като хазаин и бъдещия европейски Център за върхови достижения в нововъведенията и технологиите в „ синята” стопанска система. Страната ни дружно със съседките си от района взе участие и в построяването на мрежа от морски клъстъри под егидата на Европейски Съюз. Международен консорциум разгласи при започване на октомври основаването на нов академични факултет по морски технологии и просвета в Кипър.

Това са единствено част от европейските планове, ориентирани към стимулиране и развиване на „ синята” стопанска система в страните от Средиземноморския и Черноморския басейн, които бяха измежду главните акценти в извършената от 8 до 11 октомври в Кипър 15-ата интернационална конференция „ Maritime Cyprus 2017”. С над 850 участници от 45 страни от целия свят форумът стана една от най-значимите срещи на международната морска промишленост, обсъждаща икономическите и политическите провокации пред бранша.

„ Синият” напредък, климатичните промени, устойчивото развиване на рибарството и морската промишленост бяха съществени тематики и в тазгодишната, четвърта по ред конференция „ Нашият океан”, проведена от Европейски Съюз в Малта на 5 и 6 октомври. На нея Брюксел разгласи пакет от ограничения и вложения в „ сини” планове, които да се трансфорат във значим мотор на просперитета и основаването на работни места в крайбрежни региони, а всички участници във форума се ангажираха да насочат над 7 милиарда евро за решаването на най-неотложните проблеми на международните водни пространства.

Как да се приспособява поддръжката на Европейски Съюз за „ синята” стопанска система в новия програмен интервал, след 2020 година, пък бе дискутирано на конференция, извършена на 12 и 13 октомври в Талин в границите на естонското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

„ Синият” напредък: над 2.5 трилиона евро до 2030 година

Дори единствено трите форума на Европейски Съюз, извършени през октомври, са доказателство за смисъла и мястото на „ синия” индустриален бранш в европейската икономическа политика. Общността гледа на морските браншове като сериозна опция за бъдещото си стабилно развиване.

Политиците и индустриалците би трябвало да работят в тясна съгласуваност, с цел да надграждат европейския морски клъстер по този начин, че той да бъде на международно ниво и да работи за икономическия напредък в Европейски Съюз, акцентира европейският комисар по превоза Виолета Булц по време на интернационалната морска конференция в Кипър. „ Европейската комисия направи предложение за преход към стопанска система, учредена на по-добър дизайн, преработване и наново потребление на артикули, които също ще допринесат за по-чисти океани. В Европейски Съюз би трябвало да превърнем тези свои задължения в действия”, съобщи и европейският комисар по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела, който бе на посещаване в Кипър през октомври.

Продукцията на международната „ синя” стопанска система сега се прави оценка на към 1.3 трилиона евро и се чака тя да се удвои до 2030 година, бе обявено на форума в Малта.

Според Европейската комисия морският бранш и мореплаването обезпечават работни места за 5.4 млн. души в този момент и способстват с обща брутна добавена стойност в размер на към 500 милиарда евро годишно. До 2020 година те би трябвало да набъбнат надлежно на 7 млн. души и близо 600 милиарда евро. Крайбрежният и морският туризъм е най-големият обвързван с морето бранш по брутна добавена стойност и претовареност и се планува той да се усили с 2 - 3% до 2020 година, демонстрира изследване на Европейска комисия. За 10 години – от 2010 до 2020 година, от круизния туризъм се чака да сътвори 100 000 нови работни места.

Прогнозите за конфигурираната мощ за приемане на „ синя” сила от океана в международен мащаб са тя да се удвоява годишно в кратковременен проект. Пазарната реализация на технологиите за приемане на сила от вълните, от приливите и отливите, ще се усъвършенства посредством понижаване на разноските за технологии. Според експертни оценки общият годишен оборот в добива на морски минерални запаси се чака да нарасне на практика от нула на 5 милиарда евро през 2020 година и до 10 милиарда евро в интервала до 2030 година В интервала до 2020 година секторът на „ сините “ биотехнологии би трябвало да стартира да доставя пазарите с всеобщи козметични, хранителни и фармацевтични артикули, химикали и биогорива.

Европейски Съюз упорства, че капацитетът за напредък в „ синята” стопанска система би трябвало да се отключи и по тази причина поема редица финансови задължения, доста от които бяха оповестени на конференцията в Малта при започване на октомври. Европейска комисия, дружно с обособените държави-членки и Европейската капиталова банка дадоха обещание над 2.8 милиарда евро за разнообразни сфери на морската промишленост, а уговорките, поети от всички участници във форума – неправителствени организации, фондации, проучвателен институти и интернационалните организации, корпоративни водачи, надвишиха 7.2 милиарда евро.

Проекти за морски нововъведения

Сред огромните начинания на Европейски Съюз е насочването на повече от 250 млн. евро през 2017 година за финансиране на морските проучвания, стана ясно в Малта. Сумата включва 40 млн. евро за подкрепяне на водния превоз за понижаване на нездравословните излъчвания, както и 30 млн. евро за морска сила. Европейски средства в размер на 50 млн. евро пък ще поддържат самодейността BlueMED за съдействие за крепко, продуктивно и стабилно Средиземно море посредством просвета и проучвания.

За капиталови начинания за поощряване на „ синята” стопанска система в Европейски Съюз през тази година ще отидат 14.5 млн. евро, а 8 млн. евро ще бъдат предоставени като първични дотации за планове с висок капацитет в нововъзникващи „ сини” браншове. С близо 6 млн. евро ще бъдат подкрепени планове в държавите-членки на Европейски Съюз за развиване на трансграничното съдействие в морската промишленост.

С общ бюджет от 6.5 милиарда евро за интервала 2014-2020 година Европейският фонд за морско дело и риболовство поддържа крайбрежните общности на Европейски Съюз за развиване на техните стопански системи, основаване на нови работни места и възстановяване качеството на живот по европейските крайбрежия, заяви еврокомисарят Кармену Вела на конференцията в Талин. До края на предходната година са определени близо 6500 плана за финансиране, настрана Европейска комисия е отпуснала повече от 250 млн. евро за планове за „ син” напредък в крабрежните региони на общността, посочи Вела.

Страните от Черноморския и Източносредиземноморския басейн към този момент работят взаимно за реализацията на редица европейски стратегии и планове по тактиката за „ синьо” развиване и интегрираната морска политика на Европейски Съюз, насочвайки се към създаването, прехвърлянето и използването на модерни технологии, бе регистрирано на извършената в Кипър морска конференция. Островната страна е техен координатор като един от най-активните участници в развиването на европейската „ синя” стопанска система.

В началото на октомври в Кипър се състоя учредителната среща на интернационалния консорциум и публично бе показан планът MaRITeC-X, чиято цел е построяването на острова на европейски Център за върхови достижения в морските проучвания, нововъведения и технологии /Marine and Maritime Research, Innovation, Technology Centre of Excellence/. Амбициозният план се финансира от Европейската комисия в границите на стратегия „ Хоризонт 2020”. Бъдещият иновационен и софтуерен център за върхови достижения ще подтиква партньорствата в Източното Средиземноморие в научните и бизнес проучвания в секторите на „ синята” стопанска система като морския превоз, крайбрежния и морския туризъм, развиването на аквакултури, енергийния бранш.

Проектът се прави оценка измежду най-хубавите оферти на европейско ниво и към този момент е минал първата оценка. След нея Морският институт за Източното Средиземноморие /Mar.In.EM/, учреден през 2010 година в Кипър, и неговите сътрудници получиха финансиране от 400 000 евро за основаването на повсеместен технико-икономически бизнес проект. Ако той бъде утвърден от Европейски Съюз, планът ще получи за реализацията си 15 млн. евро.

Морският институт за Източното Средиземноморие /Mar.In.EM/ играе основна роля и в широкообхватния план Blue NET, чиято цел е основаването на мрежа от морски клъстери за „ син” напредък в Средиземнво, Адриатическо, Йонийско и Черно море. В тази мрежа ще бъде „ хваната” и България – сътрудник в плана е „ Морски клъстър България”, неправителствено съдружие, обединяващж напъните на доста просветителни, развойни, проучвателен центрове и институции от разнообразни браншове на морското стопанство в България. Целта на Blue NET е да насърчи съдействието сред морските клъстери в региона на научните проучвания, нововъведенията и конкурентния напредък на предприятията, директно свързани с европейската морска политика и „ синя” стопанска система.

България ще се възполва и от опциите и на бъдещия „ Blue Career Center” на Източното Средиземноморие и Черно море. В рамките на едноименния план се построява първият по рода си европейски квалификационен център за фрагменти в „ сини” специалности. Той ще бъде ситуиран в Кипър, само че ще има представителства в България, Гърция и Румъния. Неговата цел е да усили заетостта в основни „ сини” браншове в района, като морски превоз, мореплаване, корабостроене и кораборемонт, круизен и морски туризъм, аквакултури, офшорни изследвания петрол и газ. Центърът ще притегли за образование, подготовка и преквалификация младежи, с цел да го приготви за бъдещи перспективни „ сини” експерти. Проектът, който стартира тази година и би трябвало да завърши до февруари 2019 година, е пилотен за построяването на бъдещата Европейска мрежа от „ сини” кариерни центрове.

Още един план в региона на морското обучение и подготовката на фрагменти за „ синята” стопанска система започва при започване на октомври в Кипър. Държавният Университет на Кипър дружно с партньорски организации, учени и технократи от страната и чужбина, разгласи основаването на Факултет по морски технологии и просвета. Амбицията е той да се трансформира в районен център за образование и научни проучвания в Източното Средиземноморие в границите на интегрираната морска политика на Европейски Съюз, за поощряване на нововъведенията и технологиите в тази област. Очаква се новото академично звено да предложи първите си стратегии след една година, през септември 2018 година, като в началото ще бъдат разкрити две катедри.

Кипър – 5 години след „ Декларацията от Лимасол”

Малката средиземноморска страна неслучайно е център на огромни европейски планове за развиване на „ синята” стопанска система. Морската промишленост е жизненоважна за Кипър, защото сега дава към 7% от неговия Брутният вътрешен продукт. Затова и страната има за цел непрестанно да укрепва и развива всеобхватна и устойчива морска политика, с интегриран метод към действия като мореплаване, лов на риба, крайбрежен и морски туризъм, изследвания за газ и петрол, възобновими морски енергийни източници, съобщи министърът на превоза, връзките и благоустройството Мариос Димитриадис.

„ Синият” напредък бе и един от целите, които Кипър сложи на национално и европейско още през 2012 година - по време на своето 6-месечно председателство на Европейския съюз. През октомври преди 5 години най-големият крайбрежен град на острова Лимасол бе хазаин на специфична министерска конференция по въпросите на интегрираната морска политика на страните-членки и нейният принос за осъществяване на задачите на тактиката „ Европа 2020 “ за образован, резистентен и приобщаващ напредък. Тогава министрите от Европейски Съюз одобриха политически документ, наименуван “Декларация от Лимасол за “син” растеж”. Кипърската самодейност е ориентирана към стимулиране на растежа, заетостта и конкурентоспособността на морските браншове.

„ Кипър като огромен остров с доста особено географско местонахождение може да бъде модел за доста науки, дейности и политики в региона на „ синята” стопанска система, която е един от най-важните стълбове на икономическия напредък в доста европейски страни и „ ключ” за разкриване на нови работни места”, разяснява особено за „ Зе-news” Ксения Лоизиду, една от най-известните в Кипър морски специалисти. Тя е инженер, експерт по интегрирано ръководство на приморски линии, брегозащитни уреди и стабилно развиване, ръководител на Управителния съвет за неправителствения Център за проучвания AKTI и член на Управителния съвет на Кипърската организация по туризъм. „ Почти всички стопански действия на Кипър са свързани с водата, която ни заобикаля. „ Синият” напредък е съвременна многостранна рамка за развиване, която се базира на главните оси на устойчивото развиване - стопанска система, общество, околна среда и създаване на партньорства”, акцентира Ксения Лоизиду. Според нея със своите потенциани благоприятни условия и преимущества Кипър може да играе значима освен районна, само че и интернационална роля за развиването на „ синята” стопанска система.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР