Автор Андре Беркоф, радио “Сюд- Причината, поради която Владимир Путин

...
Автор Андре Беркоф, радио “Сюд- Причината, поради която Владимир Путин
Коментари Харесай

Експерти: Западът се сети, че беше по-добре да послуша Путин миналата година

Автор Андре Беркоф, радио “Сюд ”

- Причината, заради която Владимир Путин се намеси в Украйна, са издевателствата над популацията на Донбас от 2014 година насам. И той се намеси в Украйна, воден от правилото - който е на Организация на обединените нации апропо - за отговорността за отбрана, the responsibility to protect, принцип, който беше дефиниран няколко години след спора в Руанда и който споделя, че когато виждаме население, подложено на издевателства, интернационалната общественост, или съседите, са длъжни да се намесят, с цел да попречат на това.

- Ако нашата дипломация беше дейна от 2014 година, в случай че беше наложила спазването на Минските съглашения, в случай че се беше разбунтувала против издевателствата над жителите на Донбас, нямаше да има намеса. И напомням прочее, тъй като това е забавно, през последните дни виждаме, че Байдън желае да стартира да беседва с Путин, до момента в който преди не искаше до приказва с дявола и така нататък, а в този момент споделя, че желае да седне с него, Макрон търси метод, с цел да дискутира с Путин, Шолц се обажда по телефона на Путин и какво му предлага? Да се върне към изискванията, които Путин изиска през декември 2021 година

- Факт е, че ние доставяме оръжия на една страна, която беше, съгласно отчетите на “Трансперънси интернешънъл ”, най-корумпираната страна в Европа от години, и фактът, че оръжията са отклонени, не е нищо друго, с изключение на проява на тази корупция, тъй като тя явно финансира лица вътре в Украйна. От дълго време се знае, че оръжията, които предоставяме, идват в Полша, натоварват се на дребни транспортни средства, даже не камиони, а товарни микробуси. И тези оръжия, които са в микробуси или минивани потеглят и няма метод да се управлява къде отиват. Американците смятаха, че 30-40% от оръжията стигаха до фронта. Бяха открити оръжия в ръцете на албанската мафия, нигерийският министър председател предизвести преди няколко дни интернационалната общественост, че оръжията, дадени за Украйна, идват в Нигерия и в цяла Западна Африка. А шефът на полицията във Финландия сподели, че оръжия, изпратени за Украйна, са били засечени в ръцете на банди в Скандинавия - във Финландия и Швеция. Затова републиканците предложиха механизми за надзор и контрол преди междинните избори в Съединени американски щати. Демократите отхвърлиха да вкарат контролен механизъм.

- В предаването “Лице в лице ” на Андре Беркоф посрещаме Жак Бо, някогашен полковник в швейцарското стратегическо разузнаване. Добър ден, Жак Бо!

- Добър ден!

- И Франсоа Мартен, геополитолог, добър ден, Франсоа Мартен!

- Добър ден!

- Франсоа Мартен е президент на клуба HEC Géostratégies. Припомням, че Жак Бо, който слушателите към този момент добре познават, е бил през 2014 година на Майдана. Той е бил в НАТО по времето, когато се случва тази гражданска война, с доста кавички на случилото си тогава. Но през днешния ден бих желал да поговорим за това, тъй като, знаете ли, постоянно споделят “защо се връщате към избрани неща? ”. Има общоприето мнение за спора Украйна-Русия. Ние персонално, а и освен персонално, сме съгласни: имаше инвазия на Русия в Украйна. Знаем кой е агресорът и кой е нападнатият, само че е невероятно да продължаваме да бъдем - безусловно, карикатурно - манихейци, лагерът на Доброто, лагерът на Злото. Знаем, че е доста по-сложно, от ден на ден го узнаваме и с помощта на хората, които ни гостуват, знаем малко повече. Защото това са хора, които са ходили на място, познават терена, и във всеки случай са отделили време да помислят. Така че, Франсоа Мартен, до момента в който четях вашите летописи, и откакто говорихме по телефона, вие ми казахте, че има едно измерение, за което не се приказва доста - това е културното, цивилизационното измерение или най-много религиозното.

Франсоа Мартен: - Точно по този начин.

- Обяснете ни каква е ролята на това измерение в това, което се случва.

Франсоа Мартен: - То играе голяма роля. Има няколко измерения: явно има военно измерение, това първо; второ, има геополитическо измерение и идеологическото измерение - културно или религиозно, на трето място, с разнообразни логики, дати и благоприятни условия, тъй че би трябвало да се следят и трите. Аз потеглих от размишленията на Жан-Франсоа Колозимо, който споделя, че ние сме деца на Рим, а руснаците са деца на Византия и има разлом сред нас и света на Византия, ние сме католици, а другите са православни. Това е разлом, който минава и през Украйна. Първо, тъй като връзките сред католици и православни не всеки път са били лесни, към момента се приказва за разграбването на Рим, за разграбването на Константинопол от кръстоносците през 1204, само че не се приказва за така наречен униати, т.е. католици от източен ритуал, които в хода на историята постоянно са били преследвани.

- Значи свързвате това, което се случва през днешния ден, с онази ера?

Франсоа Мартен: - Точно по този начин. От историческа позиция, към този момент има разграничение, доста мощно опълчване, защото културата, която произтича от религията, е безусловно първостепенна във всички цивилизации. Но това, което е най-интересно, което споделя Колозимо, е по какъв начин са се разграничили нещата след това. Православният свят е цезаропапистки.

- Обяснете какво значи това.

Франсоа Мартен: - Между религиозната власт и политическата власт, които са паралелни, упражняват се редом върху народите - през множеството време със единодушието на народите, сред тези две управляващи има опция едната да надделее или да поеме надзор над другата. Цезаропапизмът значи, че страната или цезарят поемат властта над религията. Това вършат френските крале през множеството време.

- Кралската власт или императорът има превес над свещениците.

Франсоа Мартен: - Точно по този начин. Втората опция е това, което назоваваме теокрация. Това е режимът на моллите, когато религиозната власт поема контрола над политическата власт. А има и трета опция, която се назовава гражданска вяра на правата. Цезаропапизъм, теокрация, гражданска вяра. Гражданската вяра е мислена общественост под ръководството на закона, която хората сакрализират. Това е Русо.

- Но това е френската страна.

Франсоа Мартен: - Именно.

- Да се върнем към това, което се случва през днешния ден, защото вие казахте, че има доста мощен разграничител, не бих споделил пропаст, а бездна сред руснаците и украинците.

Франсоа Мартен: - Да. Защо? Защото цезаропапистката система сама по себе си е склонна да покровителства религията, защото има власт над религията. Следователно съветският свят като цяло, който включва една част от Украйна и Русия, е естествено покровителстващ религията свят, естествено закостенял и нравствен. Това е доста значимо. А в нашия свят гражданската вяра, произлязла от Русо и от американския пазар, с превъзходството на парите и така нататък, лека-полека победи религията. Църквата не отбрани религията и през днешния ден гражданската вяра е цар. И в тази гражданска вяра пазарът закупи безусловно извънмерна власт и в реалност унищожи културата, която произтича от католическата вяра, т.е. фамилията и така нататък Така че ние на Запада имаме цивилизация, която е надълбоко прогресистка и антирелигиозна, защото тази гражданска вяра се построи в контраст на религията и на процедура изцяло я унищожи и през днешния ден има единствено няколко към момента религиозни съпротиви, само че западният свят като цяло към този момент не е подобен. А на Изток има общество, което е крепко обвързвано със своите основи.

- Казвате, че съветският свят, в това число Източна Украйна, която е рускоезична, са в цезаропапизма, а Западна Украйна е по-скоро в пазара…

Франсоа Мартен: - И ние зад нея. Винаги се е считало, че Украйна е сурогат, прокси, само че войната, същинската война - и това е доста значимо да се разбере - тя се води сред източния консерватизъм… Ако мога да изразя това с едно изречение, съветската конституция постанови, че фамилията се състои от мъж, жена и деца. А това е отвратително за Запада, тъй като на Запад пазарът, системата, в която ние живеем през днешния ден, закупи такова значение, че е податлив да унищожи всички фамилни основи. Имам ли още няколко минути да обясня?

- Не, не, само че ще имате още доста минути да обясните…

Франсоа Мартен: - Защото има две последици от това, което преди малко споделих, едното визира пазара, другото - сексуалността.

- Пазар, половост, ще приказваме за тях, само че това, което казвате, е доста забавно, Франсоа Мартен, тъй като войната не е единствено сред Украйна, Русия, НАТО, зад нея се води война за концепцията за съществуване в света.

Франсоа Мартен: - Да, безусловно.

- Религиозна, културна и…

Франсоа Мартен: - Преди всичко антропологична. На първо място това е антропологичен спор. На Изток има една антропологична идея, на Запад - няма.

- Ще продължим да приказваме за това с Жак Бо и с вас след дребна пауза.

- Жак Бо преди малко издаде Vaincre le terrorisme djihadiste (Да победим джихадисткия тероризъм), доста хубава книга, за която ще приказваме дълго време, тъй като не това е тематиката през днешния ден, ще приказваме в идващите седмици. Vaincre le terrorisme djihadiste на издателство “Макс Мило ”, книгата към този момент се продава и в действителност ви я предлагам. Жак Бо, чухте какво сподели Франсия Мартен за културата. Говорехме за културата, за религиозния, цивилизационния конфликт, за цезаропапизма, на последващо място има геополитика, има и боен аспект. Смятате ли, че това са три обособени сфери, или съгласно вас всичко това е преплетено?

Жак Бо: - Малко ще нюансирам нещата, т.е. не трябва да се смесват в един общ, културен подтекст, който явно е друг за Изток и Запада. Културната граница е вътре в самата Европа, защото страните от европейския Изток, а точно балтийските страни, Полша и Украйна, са страни, които принадлежат на този набожен традиционализъм, който е католически при поляците…

- И Унгария, и Полша.

Жак Бо: - И Унгария също. Това са страни, които са доста привързани към обичайните полезности, тъй че границата, разцеплението не се намира в Русия, а в недрата на самата Европа и това прочее е проблем за Европа, защото видяхме, че Полша гласоподава нейното конституционно право да превъзхожда европейското право, което ядоса европейците. Освен това има проблем с Унгария, с ЛГБТ казуса. Проблемът ЛГБТ съществува и в Украйна и е учудващо, че Западът финансира, поддържа групировки, които освен намерено, само че нахално се борят против ЛГБТ в Украйна. Така че има един общ подтекст, за който говореше Франсоа Мартен, само че не поради този общ подтекст има война. Войната - и мисля, че е значимо това да се каже -, повода, заради която Владимир Путин се намеси в Украйна, са издевателствата над популацията на Донбас.

- От 2014 година

Жак Бо: - От 2014 година И Путин се намеси в Украйна, воден от правилото - който е на Организация на обединените нации апропо - за отговорността за отбрана, the responsibility to protect, принцип, който беше дефиниран няколко години след спора в Руанда, който споделя, че когато виждаме население, подложено на издевателства, интернационалната общественост, или съседите, са длъжни да се намесят, с цел да попречат на това. Това е правилото, с право или не, може да се дискутира.

Франсоа Мартен: - По-скоро това е претекстът.

Жак Бо: - На последващо място, руснаците без подозрение се стремят да употребяват това, с цел да реализиран други цели, а това е една от клаузите на Клаузевиц: превръщането…

- Войната е продължение на политиката с други средства.

Жак Бо: - Точно по този начин и му дадоха предлог. Разбира се, че руснаците се намесиха. Но в случай че нашата дипломация беше дейна от 2014 година, в случай че беше наложила спазването на Минските съглашения, в случай че се беше разбунтувала против издевателствата над жителите на Донбас, нямаше да има намеса. И напомням прочее, тъй като това е забавно, през последните дни виждаме, че Байдън желае да стартира да беседва с Путин, до момента в който преди не искаше до приказва с дявола и така нататък, а в този момент споделя, че желае да седне с него, Макрон търси метод, с цел да дискутира с Путин, Шолц се обажда по телефона на Путин и какво му предлага? Да се върне към изискванията, които Путин изиска през декември 2021 година

Франсоа Мартен: - Твърде късно.

Жак Бо: - Това значи, че през днешния ден се сещат, че е било по-добре да послушат Путин в оня миг, да седнат на масата за договаряния в оня миг и да избегнат спора. Пак споделям, има общ подтекст, има разделения сред нас и юдейския свят, сред нас и ислямския свят, в света има разнообразни разделения, само че не за това се води война. В подмяна на това, сега, в който има детайл, който разрешава да се катализира омразата и това е казусът с популацията в Донбас, ние самите създадохме изискванията, с цел да нападна Владимир Путин. Русия не беше нападната, само че популацията на Донбас беше нападнато и то от 2014 година, и точно това е усещането на руснаците.

- Но това, което е доста изненадващо, е, че през 1999 година, когато нападнахме Югославия, НАТО атакува без единодушието на Организация на обединените нации, без позволението на Организация на обединените нации, раздробиха страната, сътвориха Косово и т.н.

Франсоа Мартен: - И бомбардираха страната в продължение на 72 дни без спиране, цивилни, което сме склонни да забравим през днешния ден.

- Вярно е. Не знам да е имало стихия от митинги против “негодниците от НАТО ” по това време. Франсоа Мартен, в действителност ли Путин преследваше други цели?

Франсоа Мартен: - Разбира се. На първо място има геополитическа цел. Сред публикациите, които написах, има една, която озаглавих “Украйна не е Судетите, а Куба ” (L’Ukraine, ce n’est pas les Sudètes, c’est Cuba ), т.е. Путин още при започване на войната сподели в тирада на своя народ “ние не можем да живеем с револвер в слепоочието ”. Тоест да не се намесва в Украйна и да разреши натоизация на Украйна, която се организира от 2014 година - Жак Бо няма да каже противоположното, имайки поради базата в Яворов, която от 2014 година обучаваше задгранични бойци, британски, балтийски, полски и така нататък

- Под егидата на НАТО?

Франсоа Мартен: - Под егидата на НАТО, само че която не се споделя “НАТО ”, а Партньорство за мир Украйна-НАТО, затова има прогресивна натоизация в тази рамка, с която е обвързван и въпросът за лабораториите, имаше образование, когато държавното управление скочи през 2014 година Виктория Нюланд бе определила доста ясна ос…

- Коя е тъкмо Виктория Нюланд?

Франсоа Мартен: - Виктория Нюланд е номер 3 в Държавния департамент, която се занимаваше с въпроса за Украйна и която действаше под управлението на Байдън, по това време вицепрезидент, който беше индивидът на Украйна. Така че Байдън познава чудесно Украйна и по тази причина неговият наследник има ползи в Украйна. Виктория Нюланд беше определила пред държавното управление ос, която се състояше в това да бъдат тласнати руснаците към въоръжен спор. Това беше оста с две основни оси - възбрана на съветския език и всевъзможни интервенции на провокация, от една страна, с цел да бъдат тласнати руснаците към въоръжен спор, а другата беше основаването до Донбас на отбранителна линия, тази линия “Мажино ”, за която се приказва, със заровени вагони под 5 метра бетон и така нататък, цяла една отбранителна линия, която през днешния ден съществува, тъй че руснаците да бъдат смазани, атакувайки тази линия през Донбас. Те го направиха, нападнаха по едно и също време от север и юг и до известна степен съумяха да обкръжат прочут брой бойци в Мариупол и другаде, т.е. те не направиха това, което се очакваше. Но това беше политическата линия - руснаците да бъдат тласнати към въоръжен спор.

- Ако това е била политическата им линия - да тласнат руснаците към въоръжен спор, те съумяха. Но през днешния ден, Жак Бо, имаме възприятието, че все пак - производителите на оръжие не стоят без работа и това е най-малкото, което може да се каже, търговците на оръжие също, имаме възприятието, че има известно привършване на запасите.

Жак Бо: - Да, в действителност. Западните страни се изправиха пред няколко казуса. Първо, би трябвало да кажа, че всички оръжия, доставяни през днешния ден на Украйна, са единствено дребна част от това, което имаха през февруари. Днес им дават 50 ракетни системи, само че те в действителност имаха 400 или 500 през февруари, които бяха унищожени. Така че няма подмяна на това, което беше унищожено, в реалност единствено подхранват спора. И когато приказват за 50 Хаймарса - американците дадоха може би 30 или 40, не се знае точно…

- Какво е “Хаймарс ”?

Жак Бо: - Американски ракетни системи. Дават им 50 и споделят: “Това ще промени войната, ще разреши да се трансформират нещата ”. Но в случай че погледнете Полша, тя е поръчала 500.

- Полша - 500?

Жак Бо: - Да и Полша очевидно желае да се отбрани от една Русия, която сякаш е изгубила всичките си ракети, всичките си танкове, всичките си войски и така нататък, само че въпреки всичко е поръчала 500 Хаймарса, и си мислят, че Украйна ще промени нещата с 50. Има извънредно изкривена визия на западните страни, която е изкривена също от обстоятелството, че малко беше позлатен обликът на войната от украинска страна. А техниката, която се изпраща, нормално това са остарели, непотребни материали, тъй като не искахме да оголваме личните си арсенали, което е разумно, и нямахме запаси, които да предоставим на Украйна. Впрочем Украйна изразходва - поради което американците през днешния ден са извънредно сдържани в даването на оръжия -, тъй като, вземете гаубиците М777, които бяха доставени на Украйна. Американците ги използваха в Афганистан със скорострелност от 300 изстрела на ден. Украинците ги употребяват със скорострелнст от 2000 до 3000 изстрела дневно. Тоест износването на техниката е доста друго и в реалност тази техника, по самопризнание на самите украинци - отново споделям, че изтъквам единствено украински или американски източници -, над 30% от тази техника непрекъснато е в нередовност и би трябвало да бъде ремонтирана. А също така има още цифри и те сочат, че руснаците дневно изстрелват по 30 000 - 40 000 изстрела.

- А не 3000 като украинците.

Жак Бо: - Има разнообразни цифри, тези бяха оповестени в “Ню Йорк Таймс ”. Тоест даваме оръжия въз основа на калкулации, направени в доста друг действен подтекст, за войски, подготвени по доста по-различен метод, за доста по-различна приложимост и прилагане. Защото оръжията, които ние даваме, са прецизни оръжия. Докато руснаците употребяват всеобщи оръжия. Следователно има некомпетентност на техниката, която даваме, на техниката, която е прекомерно остаряла, и в този момент украинците употребяват толкоз доста муниции, повече, в сравнение с беше планувал Западът, че в този момент западните страни и изключително американците се нахъсват да възобновят активността на фабрики, които са произвеждали муниции по времето на Варшавския контракт в страните от Източна Европа.

- Ако не беше толкоз кърваво, щеше да наподобява като завръщане в бъдещето. Ще продължим след дребна пауза с Франсоа Мартен и Жак Бо.

- Говорихме за просвета, за военни каузи, явно говорихме за геополитика, тъй като нещата са преплетени и е доста значимо да забележим основата на нещата сред Източна Европа, Русия, Запада, нашият Запад. Но бих желал да се върнем към пазара, тъй като в никакъв случай не трябва да забравяме, че по време на войната бизнесът продължава. Има един туит, който проверихме: украинското държавно управление сега продава на африкански страни цели ресурси от оръжия и муниции, предоставени от НАТО, несъмнено, посредством формален азбучник от 970 страници. Когато включим слушателите на радио “Сюд ”, ще ви кажем какво има в този азбучник. Франсоа Мартен, вие говорите за геополитика, само че вижте, че това още веднъж е бизнес.

Франсоа Мартен: - Трябва да дадем един детайл, с цел да могат хората да схванат: до 1991 година Украйна произвеждаше 30% от оръжията за целия Съветски съюз, което е колосално.

- Фабриката беше в Украйна.

Франсоа Мартен: - Точно по този начин.

- До края на Съюз на съветските социалистически републики.

Франсоа Мартен: - Абсолютно. Но в оня миг, когато се оказаха самостоятелни, те се споразумяха с Русия руснаците да поемат нуклеарните бойни глави, само че в подмяна на това те да запазят оръжията и ги продадоха за лична сметка. Продадоха оръжия за 34 милиарда $, които изчезнаха. Прочетох това в една сериозна публикация.

- Тоест желаете да кажете, че Украйна резервира способността си да създава оръжия, само че все пак от заран до вечер желае оръжия от НАТО?

Франсоа Мартен: - По това време те продадоха наличните складови ресурси. Това значи, че трафикът на оръжие е неразривно обвързван с украинския режим от 1991 година Очевидно се обогатиха олигарсите, армейските началници и така нататък, т.е. властта. Мисля, че съставният елемент, който се състои в отклонение на предоставените оръжия, е значителен съставен елемент на спора, за който не се приказва задоволително. Мисля, че един от ползите на Зеленски и на тези, които са към него, е да продължат по всевъзможен начин, жертвайки своя народ, да желаят от ден на ден и повече оръжия и заеми, тъй като една огромна част - приказва се за 50% от тези оръжия и тези заеми -, са отклонявани. Тоест те се обогатяват по безусловно абсурден метод. А знаете, че когато има злоупотреби, злоупотребата не е единствено надолу по веригата, а се изкачва нагоре, т.е. корумпират се и корупционерите. Следователно това значи, че в западната система евентуално остава една част от тези 90 милиарда $, тъй като, общо взето, това похарчи Западът от началото на войната, това е безусловно колосално.

- Чакайте, чакайте! От 24 февруари - 90 милиарда $?

Франсоа Мартен: - 90 милиарда $ бяха изхарчени от Запада - американците и европейците. Нали за тези цифри става дума?

Жак Бо: - Трябва да нюансираме. Наистина след рухването на Съюз на съветските социалистически републики Украйна базира част от своята икономическа активност на продажбата на оръжия - продажба на оръжията, които произвеждаше, а също по този начин и наличните складови ресурси на Съюз на съветските социалистически републики, които към този момент не принадлежаха на Съюз на съветските социалистически републики. Така че когато Съветите разрешиха на републиките да станат самостоятелни, те оставиха наличното съоръжение на новите републики. Те бяха свободни да разполагат с него, което и стана. Украинците го направиха легално - дали е морално може да се спори - само че го направиха легално и за няколко години Украйна стана един от главните експортьори на оръжие, по-конкретно към страните от Азия и Африка.

Франсоа Мартен: - А също и трафиканти на оръжие, Жак Бо.

Жак Бо: - Да, да, само че търговията с оръжие върви паралелно с трафика. Когато търговията напусне Украйна, идва трафикът, тъй като постоянно би трябвало да заобиколи законите, само че няма да встъпвам във всички детайлности. Това, което се случва през днешния ден, е малко по-различно, тъй като не се продава артикул на Украйна, това е артикул от западните дарения за Украйна. Помогнахме на Украйна и тази помощ се оказва в Африка.

- Но не изцяло!

Жак Бо: - Не изцяло. Но точно тук е казусът: ние вършим жертви и това обогатява нелегално други хора. От много време прочее американците показват това, те са доста сдържани в даването на високотехнологични оръжия на украинците точно поради това. Знаем, че има оръдия “Сезар ”, които едвам пристигнали в Украйна, са били продадени на руснаците, и “Хаймарс ”, които едвам пристигнали в Украйна са били продадени на руснаците, и в този момент руснаците са разглобили тези апарати и са пренастроили своя програмен продукт. Например за Хаймарсите руснаците са създали програмен продукт, който разрешава да се борят дейно против тях и в този момент сега, в който Хаймарсът е изстрелян, той съвсем незабавно е свален, тъй като софтуерът е бил пригоден, с помощта на това reverse engineering (обратно инженерство).

Това е малко смущаващо и американците и изключително американската преса, не френскоговорящата, европейска преса, а американските медии се досетиха за това, тъй като в Съединени американски щати това се свежда до вътрешната политика, вътрешнополитическият аспект, републиканците се разтревожиха от неналичието на контрол върху ръководството на оръжията. Защото когато се приказва за 90 милиарда - мисля, че цифрата е малко повишена -, само че това включва всевъзможен тип помощ, освен оръжията, а и икономическа, филантропична помощ, хранителни помощи, тъй че това е цялостната помощ. Според мен оръжията са наполовината от нея. Но е реалност, че ние доставяме оръжия на една страна, която беше апропо, съгласно отчетите на “Трансперънси интернешънъл ”, най-корумпираната страна в Европа от години, и фактът, че оръжията са отклонени, не е нищо друго, с изключение на проява на тази корупция, тъй като тя явно финансира лица вътре в Украйна. От дълго време се знае, че оръжията, които предоставяме - това са дребни оръжия, тъй като тежките оръжия поемат по други пътища -, а аз отговарях за дребните оръжия в НАТО, както знаете -, леките оръжия, които се изпращат в Украйна, идват в Полша, натоварват се на дребни транспортни средства, даже не камиони, а товарни микробуси, които не са толкоз забележими, по-малко се забелязват…

- Руснаците бомбардират конвоите.

Жак Бо: - И тези оръжия, които са в микробуси или минивани потеглят и няма метод да се управлява къде отиват. Американците смятаха, че 30-40% от оръжията стигаха до фронта.

- А 60%?

Жак Бо: - Изчезват.

Франсоа Мартен: - Това е претекст за продължение на войната без значение от цената.

Жак Бо: И бяха открити оръжия в ръцете на албанската мафия, а нигерийският министър председател предизвести преди няколко дни интернационалната общественост, че оръжията, дадени за Украйна, идват в Нигерия и в цяла Западна Африка. Това включва региони като Мали…

- Не желая да съм недобронамерен, само че има ли и у нас, в Сен Сен Дени?

Жак Бо: - Някои хора споделят, че някои оръжия към този момент са при нас. А шефът на полицията във Финландия сподели, че оръжия, изпратени за Украйна - явно приказваме за леки, не за тежки оръжия, само че напомням, че измежду леките оръжия има противовъздушни, противотанкови оръжия -, някои леки оръжия са били засечени в ръцете на банди в Скандинавия - във Финландия и Швеция. Затова републиканците предложиха механизми за надзор и контрол преди междинните избори в Съединени американски щати. Демократите отхвърлиха да вкарат контролен механизъм.

- Ще приказваме със слушателите на радио “Сюд ”, Франсоа Мартен, Жак Бо, които чакат да ви зададат доста въпроси.

- Драги слушатели, настъпи вашият час! Включваме Шантал от Бастия, добър ден, Шантал!

Шантал:- Добър ден на всички, добър ден, господин Беркоф, добър ден на вашите посетители господин Бо и господин Мартен! Със сигурност Русия стартира военната си интервенция на 24 февруари, само че постоянно се не помни за експанзията на украинската войска в Донбас.

- Но въпреки всичко, Шантал, той я е подготвил преди този момент, струпал е всички тези войски на украинската граница.

Шантал: - Напълно съм съгласна с вас, по този начин както и че украинската войска към този момент беше в Донбас. За страдание, това беше неговото възмездие. И когато чувам за мирни сътрудници, бих ги нарекла по-скоро военни сътрудници. За страдание, не чуваме да се приказва доста за договаряния. Що се отнася до полезностите, мисля, че това е разследване, тъй като Западът, най-много Съединени американски щати, желаят да наложат своята визия за стопанската система с $, който би трябвало да господства в света. Що се отнася до нашествието, която е драма за популацията, за съжаление…

- Опитайте се да обобщите.

Шантал: - Можем ли да си представим през идната пролет същински договаряния след тежката зима?

Жак Бо: - Наистина считам, че през днешния ден западните канцеларии откриват, че тази война е неуспех от западна позиция и за това свидетелстват думите на Джо Байдън, че е подготвен да беседва с Владимир Путин, до момента в който до момента твърдеше, че не се приказва с дявола. А Макрон разиска с Джо Байдън във Вашингтон и е подготвен да разиска с Путин изискванията, които прочее са същите, които Владимир Путин предложи преди една година на Запада. Така че западните страни установяват, че войната, такава каквато се води през днешния ден, несъмнено не води до победа на Украйна, както обявяваха нашите медии и политици и че би трябвало да се откри решение посредством договаряния. Освен това западното публично мнение, или по-скоро западните държавни управления, са притиснати от един факт, който не трябва да забравяме - цената на газа, цената на петрола, която пораства, появяването на недостиг на нефт, проблемите с отоплението, проблемите с електрическата енергия, всичко това рискува да докара до вътрешно напрежение в Европа и западните страни през днешния ден са притиснати от своите изказвания за Украйна и от публичното мнение в своите страни. Мисля, че в действителност сега вършат опити да договарят с Путин, без да станат за смях, тъй като това е казусът.

Франсоа Мартен: - Не споделям неизбежно това мнение. Споделям разбора на Жак Бо, само че мисля, че времето за договаряния отмина. След Лиман видяхме, че войната се промени, НАТО непосредствено пое контрола. В този миг Путин мина Рубикон, той причисли към Русия четири области и си сподели “това, което не получавам де юре, ще го получа де факто, т.е. няма да се връщам към Минск, към този момент няма защо да договарям и ще прокарам границата, която желая ”. Днес има същинска война, до момента в който преди този момент беше военно-дипломатическа война. Според мен няма кой знае защо да се договаря. Истинските анализатори споделят, че през днешния ден той е струпал не още 300 000 бойци, а войска от 750 000 души, която сега се приготвя. Ако в действителност стартира зимна атака, той ще си уреди сметките с режима и ще стигне до Киев, само че ще му трябват Краматорск и Одеса. Одеса, тъй като откакто удържа Азовско море, той ще изиска Черно море, и Краматорск, тъй като това е основният пункт, с цел да удържи Донбас. Така че съгласно мен той няма да спре, т.е. няма да има договаряния, тъй като времето за договаряния отмина и през днешния ден има война на победител и надвит. Това е моят разбор. Днес приказваме за договаряния, без да си даваме сметка, че ще загубим войната, а това трябваше да се направи до месец август-септември. В момента, в който той мина Рубикон и причисли към Русия

Жак Бо: - Мисля, че би трябвало да разграничим съветските триумфи и обстоятелството на договарянията. Неизбежно ще има договаряния, тъй като без значение какво приказваме, тази война би трябвало да завърши, само че ще се договаря на друга основа.

- Това, което споделя Франсоа Мартен, е, че руснаците завоюваха на терен.

Жак Бо: - Но това става нова основа за договаряния. Днес не може да има договаряния въз основата на обстановката преди 10 месеца и това руснаците няма да го одобряват. Те споделиха “вие пропуснахте комфортния случай през февруари - краят на февруари и краят на март ”. И точно под натиска на Запада, напомням това, Зеленски отдръпна своите оферти, които в оня миг щяха да му разрешат да резервира една съвсем непокътната Украйна. Докато през днешния ден основата е изцяло друга, само че ще има договаряния и руснаците също желаят договаряния. Просто няма да ги създадат непременно, тъй като през днешния ден са в позиция на силата. Впрочем западняците са тези, които звънят по телефона на Путин, а не противоположното.

- Ще следим това. Последни думи, Франсоа Мартен, искахте да говорите за сексуалността. Какво общо има сексуалността с тази история?

Франсоа Мартен: - Тя е фундаментална, тъй като сред прогресисткия свят, който е нашият, американо-европейския свят, и техния свят има две разлики: при нас пазарът взе превес, религията беше унищожена. И пазарът употребява, бих споделил, унищожаването на основите на антропологията. При нас правилото е занимателната половост, до момента в който в Русия правилото на цезаропапистката страна, която резервира религията, е възпроизводителната половост и това е фундаментално. Не се приказва за държания, а за правила. И, както споделих отвън ефир, фактът, че в Конституцията беше записано мъж, жена и деца, което е принцип на действие на обществото, е нещо, което не минава, няма да мине на Запад. И фактът, че отхвърлиха да вземем за пример гей церемониал в Москва, също няма да мине. У нас на първо място елитите, политически, медийни, интелектуални и така нататък са прогресисти, а там има безусловно фундаментална борба. Мисля, че това е въпрос, по който не се приказва доста и който също има значима роля.

- Благодаря ви, благодаря и на Жак Бо. Припомням, че излиза книгата му Vaincre le terrorisme djihadiste (Да победим джихадисткия тероризъм) на издателство “Макс Мило ”. Благодаря и на вас, Франсоа Мартен, президент на клуба HEC Géostratégies.

Франсоа Мартен: - Уточнявам, че не приказвам от името на клуба, а от свое име.

- Разбирам.

Източник " Гласове "

Превод от френски Галя Дачкова

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР