Автор Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив За гражданите на

...
Автор Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив За гражданите на
Коментари Харесай

Часовникът цъка за 5 важни проекта в Пловдив



Автор Александър Константинов, някогашен зам.-кмет на Пловдив

За жителите на Пловдив и администрацията следва една доста комплицирана година. По думите на зам.-кмета по строителството Пламен Райчев, в града от европейски, държавни и общински фондове ще се влагат над 375 млн.лв. през идващите 2 години. Всичко това предвещава нескончаем транспортен безпорядък и е огромно предизвикателство пред екипа на кмета Здравко Димитров, който би трябвало да кооординира дейностите на десетки реализатори с минимум трима разнообразни възложители - Общината, ВиК-Пловдив и Националната компания " Железопътна инфраструктура " /НКЖИ/.

До скупчването на значими планове, които би трябвало да се осъществят по едно и също време и все в къси периоди, се стигна поради голямата веселба в подготовката, проектирането и съгласуването. Възложителите като че ли чак в този момент схванаха за правилото (+ 3) години, което дефинира последния период, в който могат да се усвояват пари по програмния интервал 2014 -2020 година Европейската комисия позволява да се финансират планове, стартирани през програмният интервал, като последните заплащания са до три години след неговия край. Това значи, че последните периоди изтичат в края на 2023 година, а строителството на съответните обекти би трябвало да е завършило най-малко 6 месеца по-рано, тъй като интервалът за отчитане и инспекция на документите е дълъг. За строителите по всички планове действително остават не повече от 18-20 месеца. През този интервал градът ще се трансформира в голяма строителна площадка с всичките последици.

1. Водният цикъл

Самата Община Пловдив със сериозна веселба стартирала планове на стойност над 150 млн. лв., финансирани по разнообразни стратегии. Най-големият е Водният план на стойност 115 млн. лева По него всеки миг би трябвало да бъдат разкопани два основни булеварда в регион Северен - бул. Дунав от светофарите на бул. В. Априлов до кръговото на бул. Цар Борис Трети и бул. Брезовско шосе от това кръгово кръстовище до края на града в посока село Войводиново.

2. Пътните поправки в " Източен "

С пари по Оперативна програма " Региони в напредък " Общината построява транспортна и обществена инфраструктура в регион " Източен " за над 40 млн. лв.. Първите тапи към този момент са факт, само че предстоят още дълги месеци на разкопаване на улици и тапи.

3. Пробивът под Централна гара

В региона на Централна гара пък НКЖИ стартира реализацията на плана за огромния подлез, свързващ бул. " Македония " с с бул. " В. Априлов " на стойност към 90 млн.лв. Последователно ще се разкопаят бул. " Хр. Ботев ", бул. " В. Априлов " и бул. " Руски ". Свързано с този план е и разширението на ул. " Даме Груев ", финансирано от Общината. Предстои и разширението на ул. " Кукуш " в частта и до надлеза " Родопи ". Съдбата на Бетонния мост продължава да е неразбираема.

4. Южният обходен колектор

Държавната компания „ ВиК” ЕООД с голямо забавяне ще би трябвало да започва плана Южен обходен колектор на стойност към 90 млн.лв. Огромната тръба ще стартира от бул. " Свобода ", ще мине под улиците " Царевец " и " Модър ", ще пресече Коматевско шосе и ще продължи по бул. " Ал. Стамболийски ", като най-после ще стигне до Пречиствателна станция покрай с. Ягодово. Ще се разкопаят и други улици в регион Южен за превозване на нови водопроводи. Всичко това би трябвало да се приключи отново доникъде на 2023 година. Това са големи строителни размери, свързани с превоз на земни маси и строителни материали през най натоварените улици на регион " Южен ".

5. Обектите, финансирани с 40-милионния заем

Към тези обекти би трябвало да се добави и строителната стратегия на Общината, която включва обектите, финансирани с 40-милионния заем от Фонда за развиване на градовете. Най-големи проблеми ще има при реализацията на подлеза под бул. " Цар Борис III Обединител " до Водната палата.

Всичките тези обекти ще се случат, тъй като са обвързани с край периоди, в случай че не желаеме да загубим стотици милиони от Европа. И в този развой ролята на Общината е основна. Следващите 2 години са огромен тест за уменията на администрацията, която е длъжна да координира и ръководи ловко процесите, с цел да понижи проблемите за хората. С всички строители би трябвало да се подпишат линейни графици, които би трябвало да се съблюдават доста тъкмо. Когато се блокира един бул. би трябвало да се освободят оптимално другите улици, които ще поемат трафика. Полицията и Общината би трябвало да се преборят с колите с включените спешни светлини, които блокират трафика. Необходимо е да се осведомят жителите оптимално за това по кое време и къде ще има проблеми в транспортните потоци. Положително е, че в Пловдив ще се влагат толкоз доста пари, само че дано това не направи живота на хората неосъществим.
Свързани вести Как ще се строи пробивът под гарата Променят придвижването на Брезовско шосе поради поправки по Водния цикъл Ало, Общината! Може ли някой да каже цялата истина за пробива под гарата?
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР