Автор Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив В продължение на

...
Автор Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив В продължение на
Коментари Харесай

Пловдивските абсурди: 150 милиона за спортни обекти и нито е...

Автор Александър Константинов, някогашен зам.-кмет на Пловдив



В продължение на 12 години една и съща политическа мощ ръководи страната и общината. Времето е задоволително дълго, с цел да може тази ГЕРБ да осъществя целите си. За Пловдив най-важният очевидно е спортът. В зали, игрища и други уреди за тези 12 години са вложени над 150 милиона, без да броим частните инвестиции.

Абсурдното е, че при всичките изхарчени пари в Пловдив няма нито един стадион или зала за пред хората, а огромните упования, че тук за разнообразни интернационалните шампионати и шампионати ще идват хиляди състезатели и почитатели, което всяка година ще носи огромни финансови инжекции за локалния бизнес, по този начин и си остават фантазия. По принцип възвръщаемостта в сходни обекти би трябвало да е доста по-висока спрямо вложенията в пътна инфраструктура, само че в Пловдив това не се случва. Напротив, множеството обекти осъществят доходи, с които не могат да покрият издръжката си и амортизационните отчисления, да не приказваме за облаги.

С дребни изключения новите спортни обекти в Пловдив са построени с държавна помощ.

Къде през годините бяха ориентирани финансовите дарове за Пловдив от държавното управление?

Въпреки че като главен приоритет е оповестено образованието, парите са ориентирани главно в спорта. За спортната зала " Колодрума " са изхарчени 50 млн. лева от държавното управление и 10 млн. лева от Общината. Над 3 милиона е държавната помощ за спортната зала на Пловдивския университет. За стадионите " Ботев " и " Локомотив ", които не са подготвени и не е ясно кой и по кое време ще успее да отреже лентите, държавното управление отпусна 37 млн. лева Така държавната помощ надвишава 90 млн. лева До момента Общината е вложила над 15 милиона (10 милиона за " Колодрума " и близо 5 за зала " Дунав " ), а и следва да обезпечи други 30 милиона за завършването на Колежа и Лаута и построяването на помощна зала на " Колодрума ", която е наложителна, с цел да има там огромни надпревари, само че бе спестена на първия стадий. В сметката не влизат обещаните преди повече от 10 години втори гребен канал, за който бе направена първа копка персонално от ръководителя на МОК Томас Бах в компанията на някогашния състезателен министър Красен Кралев, и плувен басейн с олимпийски размери. Според плановете двата обекта ще излязат по над 12 млн. лева и по този начин общите вложения ще надвишават 160 милиона. Освен това с частни средства през последните години бяха построени зала С.И.Л.А., тенис комплексите на " Атаро Клима " и фамилия Пиронкови, както и базата на " Стоянстрой ".

В същото време състезателите, които ще употребяват тези обекти, са не повече от 1000, а почитателите - не повече от десетина хиляди. Интересът към спорта в Пловдив намаляна фрапантно и за Олимпиадата в Токио ударихме дъното с едвам четирима участници. Ако не броим волейболната " Марица ", баскетболния " Академик " и футболните клубове, професионалните спортисти, които си вадят хляба като състезатели в разнообразни дисциплини под тепетата, едвам надвишават пръстите на двете ръце.

Инвестициите в междинното обучение - кръгла нула

В същото време в Пловдив учат над 40 000 деца. През последните 30 години обаче в града не е издигната нито една нова учебна постройка. Всички знаят за проблемите с базите на Математическата и Хуманитарната гимназия. В една постройка учат децата от две учебни заведения с разлика от над 10 години във възрастта. За нова база на Математическата гимназия се дава обещание от 12 години, само че най-после решението очевидно ще е извеждането на децата от ОУ " Драган Манчов " и преустрояване на съществуващата постройка.

За нова гимназия бяха нужни не повече от 15 млн. лева, само че нито едно от държавните управления на ГЕРБ не ги откри, макар че през всичките години кметовете на Пловдив бяха от същата партия.

Иначе в изборни времена образованието е приоритет за всички партии. Да, децата не гласоподават и това е може би повода никой да не им обръща съществено внимание. Те няма да отидат да „ пият кафе” пред общината и няма да рекетират кмета или министър-председателя.

Сега „ някой” им дава обещание нови таблети?! Проблемът е, че те нямат естествени кабинети, лаборатории и класни стаи, с цел да получат „ черешката на тортата” под формата на таблети.

Всяка година хиляди надарени деца отиват да учат в чужбина и в никакъв случай не се връщат. Това е най-голямата покруса на България, която продължава да подарява на други страни своя най-ценен капитал.

Иначе Слави Трифонов, който е свикан за новия избавител на нацията, има огромно почитание към приключилите в чужбина. Ами да направи по този начин, че гениите ни да избуяват и в нашите учебни заведения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР