Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив Идеята за безконфликтен

...
Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив Идеята за безконфликтен
Коментари Харесай

Ще се огъне ли кметът Здравко Димитров след доноса на бдите...

Автор: Александър Константинов, някогашен зам.-кмет на Пловдив

Идеята за безконфликтен пловдивски бул. в посока изток-запад е доста остаряла. Ако погледнем картата, ще забележим, че " Марица-юг " е един от най дългите в Пловдив. Започва от ул. " Ландос " в Източен и свършва на бул. " Копривщица ". И през зялото трасе има единствено една конфликтна точка - кръстовището с бул. " Цар Борис III Обединител ". В булеварда се надгражда от години.



Първият кмет, който има заслуги за развиването на тази пътна артерия, е Спас Гърневски

В неговия мандат се построи подпорната стена на река Марица в източната част на града и се направи булевардът до моста на Адата. В признатият Общ организационен проект през 2007 година се залага и кръстовище на две равнища до Панаирния мост. Идейният план за този подлез е създаден през интервала 2008 -2010 година от строителните дирекции на Общината. Ръководството на тези дирекции през този интервал беше от фрагменти, които и сега са в администрацията на Общината (Тодор Пашов - зам.-кмет на регион " Централен " и Николай Аджеларов от отдел " Общинска благосъстоятелност " ). За страдание, планът не бе осъществен в мандата на кмета Славчо Атанасов заради липса на финансиране. Все отново в интервала 2008 - 2011 година,

по времето на Атанасов, беше реконструиран булевардът в правата от Панаирния мост до моста на бул. " В. Априлов ".

Там бяха вложени част от средствата от 50-милионния заем, взет от кмета Иван Чомаков.

По неразбираеми аргументи новият кмет на Общината Иван Тотев през своите два мандата изрично се опълчи на подлез до Водната палата и направи там кръгово придвижване. Подобно оборудване прави работа, само че когато се пресичат идентични транспортни потоци в четирите направления, второ. Освен това кръговите са подобаващи за не чак толкоз натоварени пътни възли. Изграденото кръгово на това кръстовище не дава отговор на нито едно от тези условия. Резултатът е прочут на всички в Пловдив. Следващият миг, когато беше допустимо реализирането на този транспортен възел, беше при правенето на плана за реорганизация на бул. " Марица-юг " от моста на Адата до Панаирния мост. Финансирането беше обезпечено по европейска стратегия „ Региони в растеж”, имаше квалифициран план за самия подлез и нямаше никакви аргументи да не се осъществя.

Новото управление на общината в лицето на кмета Димитров съобщи, че

построяването на този подлез е приоритет на екипа.

В случая няма нужда от отчуждителни процедури, тъй като планът се включва в общински парцели. След неговата реализация ще се отпуши трафикът и в двете направления - север-юг и изток-запад. Осигурява се опцията да пресечеш града, без да чакаш на светофари, и да се свържеш с всички мостове на града по река Марица. Финансирането на плана беше обезпечено със заем, подсилен от 38 общински съветници. След като този път пред реализацията на плана се появи светлина, се откри „ внимателен " жител, който „ сигнализира” Министерство на регионалното развитие, че се нарушава построеният с пари по европейски план „ тротоар” на бул. " Марица ". Като човек, работил доста години с Общината, знам, че няма инцидентни неща и постоянно има скрита причина за сходна " зоркост ". Мотивите на дейния пловдивчанин ще станат ясни напълно скоро.

Разказвам цялата история на бул. " Марица-юг ", тъй като той е образец за последователност и надграждане в ръководството, тъй като всички кметове от 1995 година до момента са съдействали с нещо за построяването на този главен път. Дано настоящето управление на Общината не се огъне и откри сили да приключи своята стратегия за строителство, а " Марица-юг " да стане първото бързо и безконфликтно трасе в Пловдив в посока изток-запад.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР