Автомобилните производители произвеждат… автомобили. Някои разширяват портфолиото си с камиони

...
Автомобилните производители произвеждат… автомобили. Някои разширяват портфолиото си с камиони
Коментари Харесай

Какво друго произвеждат автомобилните компании

Автомобилните производители произвеждат… коли. Някои уголемяват портфолиото си с камиони и мотоциклети. Други имат подразделения, които проектират най-разнообразни артикули за външни клиенти (Джорджето Джуджаро има даже макарони със собствен дизайн). Задължително всеки предлага своя линия от мърчъндайз, изключително в случай че има спортен тим. Но някои от производителите развиват и изцяло друг бизнес, произвеждайки наденички, яхти или мелнички за пипер.

Тракторите на Lamborghini

Повечето от вас знаят историята. Lamborghini стартира като производител на трактори. Сега никой не се сеща за тях, само че те към момента се създават. През 1948 година е учредена Lamborghini Trattori, а Automobili Lamborghini едвам през 1963 година (говори се, че да това се стига, откакто Феручо Ламборгини и Енцо Ферари имат следващия нечовечен спор). След десетилетия взаимно ръководство, компанията за трактори е продадена на концерна, който през днешния ден е прочут под името SDF Group. Същият към момента създава трактори с марката Lamborghini – със същия надпис и емблема. Върховният модел е Mach VRT 250, задвижван от 6-литров, 6-цилиндров мотор.

Къривурстът на Volkswagen

За някой ще е изненада, за други не (наскоро писахме за тях), само че Volkswagen обръща съществено внимание на биреното мезе, по-специално на къривурста. Произвеждат го от тъкмо 5.45 години, като през предходната година са продадени 6,8 млн. (по 18 000 дневно) такива наденички. Произвеждат се в цех във Волфсбург. Къривурстът даже има партиден номер в каталога Volkswagen Originalteil catalog: 199 398 500 A – тъкмо сред чистачките и болтовете за джанти.

Медът на Porsche

За мнозина сядането зад кормилото на модел на Porsche ще се равнява на незабравимо наслаждение. Но компанията създава нещо по-сладко (буквално) от това. Заводът на марката в Лайпциг е дом и на към 3 млн. пчели. Те живеят върху съвсем 100 акра земя и създават към звук мед всяка година (близо до тежестта на класическо 911). Той се продава на хората, само че единствено в магазина за сувенири в завода. Свършва за дни.

Мелничките на Peugeot

Peugeot е един от дребното производители, които създават дву- и четириколесни транспортни средства. Но той създава и мелнички за пипер, кафе, сол. Името на компанията е PSP Peugeot SAS, а марката е Peugeot Saveurs. Макар компанията към този момент да не е директно обвързвана с марката Peugeot, тя към момента е благосъстоятелност на семейството Пежо. Тази компания създава също и други аксесоари, да вземем за пример тирбушони и други

Косачките на Honda

Японската марка интегрира бизнеса си в необятна гама артикули. Същото важи за Yamaha, която създава мотори и акустични пиана. Honda, от своя страна – с изключение на коли, мотори и камиони – създава също морски мотори, реактивни самолети, роботи. Към това може да се добави и богата гама от електрическо съоръжение, да вземем за пример генератори, снегорини, косачки.

Моторните яхти на Toyota

За разлика от част от родните съперници, Toyota се концентрира съвсем напълно върху коли и камиони, само че с едно изключени. Toyota Marine сега предлага три моторни яхти – 28,-31- и 35-футови Ponam модела. Дори работят върху хибриден модел на най-малкия модел Ponam-28V. Тези яхти се продават само в Япония.

Соларните панели на Tesla

Миналата година компанията Tesla отстрани допълнението „ Motors” от името си, повода за което бе диверсификацията. На осведомените е известно, че компанията към този момент не създава единствено електромотори и коли, в които да го вгражда. Tesla създава така наречен Powerwall системи (чрез закупуването на SolarCity през 2016 г.), както и фотоволтаични системи.

Мебелите на Bentley

Обикновено Bentley съумява да продаде към 11 000 автомобила годишно. Но в пика на финансовата рецесия през 2009 година, марката продаде единствено 3600 бройки – половината от размера, осъществен година по-рано. За да върви бизнесът, майсторите в Крю стартират да създават покъщнина, като процесът е изведен до същия първокласен стандарт, с който се обгрижват колите. В момента компанията продължава да създава линията Bentley Home. Ако търсите първокласен диван, създаден от същата кожа, която се употребява в Mulsanne, то Bentley има отговор на вашето търсене – коства $29 000.

Самолетните мотори на Rolls-Royce

Saab не е единственият автопроизводител (настоящ или банкрутирал), който има дълга история със самолетостроенето. Такава има (освен другите) и Rolls-Royce. От основаването си през 1906 до 1973 година автомобилният производител създава и самолетни мотори, само че по-късно двете подразделения се разделят, а през 1980 година второто е продадено на Vickers. През 1998 година Volkswagen купи Bentley и завода, а BMW купи Rolls-Royce. Междувременно производителят на самолетни мотори – прочут през днешния ден като Rolls-Royce Holdings – се разрасна до един от най-големите в света на самолетостроенето. Неин мотор ще задвижва Bloodhound SSC в опита му да счупи международния наземен връх за скорост. Друг задвижва Eurofighter Typhoon.

Кавала и Seat Ateca: съвършената композиция (тест драйв)

Мислите G63 6x6 за огромен? Avtoros Shaman 8x8 е с две колела повече

Skoda Octavia на 20 години мина 1300 км с един контейнер дизел
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР