Автомобилната индустрия в Китай страда от недостиг и поскъпване на

...
Коментари Харесай

100 пъти поскъпнали чиповете за автомобили в Китай


Автомобилната промишленост в Китай страда от дефицит и повишаване на чиповете
(снимка: CC0 Public Domain)

Г лобалният дефицит на чипове продължава, което се отразява на производството на коли в Китай. Местните производители се оплакват от м неведнъж нарастване на цени те на полупроводниците.

В скорошна тирада основният изпълнителен шеф на XPeng Хе Сяопен се оплака, че цените на чиповете са се повишили повече от 100 пъти, заради евентуална операция от страна на доставчиците, заяви порталът Digitimes.

Данните за повишаването се удостоверяват и от Ричард Ю, началник на Huawei Consumer Business Group и Intelligent Automotive Solution BU. Според него, чиповете за автомобилната промишленост, които преди са коствали към $1,5-2,99, в този момент се доставят за към $375.

Според анализатори от AFS, единствено през май, вследствие на дефицита на чипове в света, са създадени 1,69 милиона автомобила по-малко. Поради несъответствието на търсенето и предлагането, някои снабдители на чипове се пробват да манипулират цените.
още по темата
Тъй като и минералите, употребявани в тяговите батерии, също не престават да нарастват, някои китайски производители покачиха цените на своите коли. Шефът на WM Motor Фриман Шен съобщи, че цената на чиповете за коли се е покачила и в този момент надвишава тази на тяговите акумулатори.

Въпреки че производството на транспортни средства в Китай се забави, заради санитарните ограничавания, свързани с епидемията от Covid-19, търсенето на автомобилни чипове ще остане мощно в средносрочен до дълготраен проект. В резултат на това водещите международни производители на полупроводници възнамеряват да разширят потенциала си.

Междувременно Китай се пробва да си обезпечи самостоятелност в доставките на чипове, само че доста специалисти считат, че страната към момента не е получила, по един или различен метод, някои от основните технологии за тяхното произвеждане.

Като най-големият авто пазар в света, Китай се нуждае изключително доста от чипове за производството на коли. Но 95% от общия размер на съответните артикули идват от чужбина.

Засега, съгласно специалисти, в страната няма компании, които да оферират чипове със постоянни характерности, тъй че Китай към момента продължава да разчита на вносни съставни елементи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР