Автокрациите винаги градят вярата в своя успех около личността на

...
Автокрациите винаги градят вярата в своя успех около личността на
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Русия ще рухне, защото идеологията за нейното величие е на падащи глинени крака

Автокрациите постоянно градят вярата в своя триумф към личността на водача, дучето, фюрера. Във вътрешен проект репресивният уред прави своята работа, с цел да пази непокътната тази религия или най-малко да прикрива смененията - подбрани хора по медиите, определени репортажи, разпространяване на демонстрациите. Арсенал, който забелязвахме до неотдавна и в България от един атлантически водач.

 

Но когато се сблъска с действителността, нахлуваща от чужбина - било Магнитски, било Украйна: то вярата за силата на водача и режима му стартира да се пропуква. И събитията против вожда стартират да заливат цялата страна като лавина, която да не може да бъде овладяна. Масово дезертьорство на фронта, заявления на общински съветници от цялата страна, организация на частни армии на олигарси, даже стартират да циркулират предложения на Кремъл към Киев за мир.

 

Така стана 1917 в Русия, по-късно 1989 г в цяла Източна Европа, на това мирише и в този момент.

 

През март направих неправилната прогноза, че Русия няма стопанска система за дълга война и рационално решение би било при крах на блицкриг да се търси скоро заледяване на спора. Но тогава не осъществих, че решенията на Кремъл - както прилича на тези режими - са напълно идеологически и по тази причина са откъснати от действителността.

 

Така ще стане и в този момент - Русия ще рухне не тъй като към този момент хладилникът се чува по-добре от тв приемника - не, руснаците несъмнено биха изтърпели всеки апетит, в случай че усещаха, че техният водач ги води към великолепие. Не, Русия ще рухне, тъй като идеологията за нейното великолепие е на падащи глинени крайници. А когато руснаците изгубят вярата си, то дните на вожда са преброени.

 

И по този начин - да се чуди човек на какво разчитат нашите путинофили, нахлули в нашата политика и гласност като соц хербарии?

 

На митовете за загниващия Запад, за увяхващата мощ на Съединени американски щати, за повелителя от Кремъл, който като стена ще спре “разлагащото ” западно влиние? Джендърите, кемтрелсите, либерастите, соросоидите?

 

Вероятно възходът на Китай и хибридната съветска агитация от десетилетие изтриха всеки детайл на разсъдък и същите бетонни глави и техните наследници от преди 1989 г надигнаха глава - като остарял военен кон дочул бойната тръба. Или по-уместно: залповете на Аврора.

 

Нали и Китай, и Русия забогатяха отново посредством западните технологии и търговия, най-много точно Съединени американски щати? Каква полуда е да забравиш тази взаимозависимост и да поискаш да пренареждаш международния ред с някаква митична мултиполярност?

 

Как може да си в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, учредена с Харта на правото на страните на самоопределяне и да имаш искания за нов ред? А страни като Япония и Германия да нямат?

 

Разликата отново опира до публичните устройства: дали ръководи Законът или един човек.

 

Защото демокрациите - при всичките си недостатъци не могат да тласнат цялото общество в някаква налудничава идеология за великолепие, макар че и Тръмп опита.

 

Защото въпреки всичко Законът ръководи в името на всеки човек, а не в името на страната на един човек.

 

Евгений Кънев, Фейсбук

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР