Автоинструктори от цялата страна ще вземат участие в национален протест

...
Автоинструктори от цялата страна ще вземат участие в национален протест
Коментари Харесай

Автоинструкторите излизат на национален протест


Автоинструктори от цялата страна ще вземат присъединяване в народен митинг на 14 януари (вторник) от 13:00 часа на пл.Батенберг в София. Протестът е проведен от Националния автоинструкторски съюз, Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти – СБА. Това оповестиха от Съюза на българските автомобилисти.

Основното искане на протестиращите е неотложно да бъде анулирана заповедта на министъра на образованието и науката от 15.11.2019 за нарастване на броя на часовете по кормуване от 31 на 42. Тази смяна е тясно обвързана с въвеждането на нова система за надзор върху практическото образование на водачите. Начинът на въвеждане на системата за надзор от Министерството на превоза даде съображение на огромна част от специалистите в сферата да се усъмнят, че става въпрос за корупционна скица.

Договорът за направа на системата е подписан в миг, в който работната група по разискване на измененията, към момента не е завършила своята работа. Междувременно, компанията, на която е предоставена направата, към този момент е била подготвена със софтуера и той даже е възложен за тестване на избрани автоинструктори. В тази връзка пораждат няколко въпроса, на които протестиращите чакат да получат отговори:

Възможно ли е компанията да е работила върху направата на система за сигурност преди страната да ѝ я разпореди?

Как притежателите на компанията са знаели авансово, че направата на тази система ще бъде предоставена навръх тях?

Кой е работил по тази система, защото все още на подписване на контракта компанията няма наети служащи, не внася осигуровки и няма обществено оповестени планове, свързани с предоставените ѝ действия?

Възможно ли е измененията да се вършат за една частна компания да събира такса (в размер на 20-30 лв) от 60-70 000 курсисти годишно за достъп до тази система?

Ако последното подозрение е правилно, допустимо ли е по този метод да се цели пренасочването на близо 2 милиона лв. годишно към една частна компания?

Националният митинг е поредна стъпка против въвеждането на спомагателна тежест автоинструкторите и учащите се водачи, откакто през месец декември бяха събрани близо 1000 подписа на автоинструктори против измененията.

„ Нашето гледище продължава да бъде напъните на страната да бъдат пренасочени към изпита, а не към шофьорския курс. Ако изпитът може да бъде платен, какво значение има какъв брой мъчно и дълготрайно е образованието? В последна сметка не курсът на образование, а изпитът дава шофьорската брошура “, съобщи инж. Емил Панчев, ръководител на СБА.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР