Автобусните превозвачи предупреждават, че заради въвеждането на толтаксите ще се

...
Автобусните превозвачи предупреждават, че заради въвеждането на толтаксите ще се
Коментари Харесай

Цените на автобусните билети може да скочат заради толтаксите

Автобусните превозвачи предизвестяват, че поради въвеждането на толтаксите ще се наложи покачване на цената на транспортите. Вече има апели за протестни дейности на 12 декември и прекъсване на линии на 13 януари. Според плановете рейсовете над 12 тона ще заплащат сред 5 и 9 стотинки на километър, а тези, които са под това тегло – сред 4 и 8 стотинки.

„ В момента заплащаме сред 1 и 1,5 стотинки за километър пробег. Предлаганото нарастване е в тежест и за сектора, и за потребителите на услугата. Ние няма по какъв начин да предоговаряме изискванията по договорите и публичните поръчки, тъй че при всички случаи рейсовете би трябвало да останат отвън толсистемата. Това няма да бъде казус, това е европейска практика”, изясни Магдалина Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи пред Нова телевизия. Тя изясни, че готвеният митинг не е привързан с въвеждането на толсистемата.

„ Това е следващият проблем, който ще прибавим към дейностите ни. Основният подобен е, че през месец февруари на среща при премиера бяха поети задължения за законодателни промени, битка с незаконния транспорт, дотациите за дребните обитаеми места. 10 месеца по-късно нито един от тези проблеми не е решен”, сподели още тя.

Магдалина Милтенова описа, че автобусните превозвачи имат и проблем с автогаровото обслужване и предизвести, че в случай че те не бъдат извадени от толсистемата, ще има банкрути на автобусни компании. За последните години от 3000 такива, към 1500 са банкрутирали. „ Протестът е наложителен. Ние по този начин или другояче ще спрем. Дали ще спрем на 13 януари, с цел да осигурим транспорт на жителите, или няколко месеца по-късно, тъй като ще сме банкрутирали. Резултатът ще е един и същи. Транспорт няма да има”, разяснява тя.

„ Притесненията на автобусните превозвачи са значими за нас. В момента сме в режим на публични консултации”, изясни проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР