Австрийският конституционен съд реши, че законът, забраняващ носенето на забрадка

...
Австрийският конституционен съд реши, че законът, забраняващ носенето на забрадка
Коментари Харесай

Съдът отмени забрана за носене на забрадка в училище в Австрия

Австрийският парламентарен съд реши, че законът, забраняващ носенето на кърпа от девойки на възраст до 10 години в учебно заведение, е дискриминационен, като анулира мярката, въведена от ръководещите консерватори по времето, когато бяха в коалиция с крайнодясната Партия на свободата, заяви Ройтерс.

Законът не загатваше съответно забрадките, а забраняваше "религиозно облекло, обвързвано с покриването на главата ". Съдът обаче реши, че възбраната очевидно е ориентирана против мюсюлманските забрадки.

"Селективната възбрана се отнася извънредно до ученичките-мюсюлманки и по този метод ги отделя по дискриминационен метод от останалите възпитаници ", сподели ръководителят на съда Кристоф Грабенвартер.

Консервативният канцлер Себастиан Курц сега е в коалиция с левите Зелени, само че съдружното им съглашение включва доста политики, въведени по времето на обединението с Партията на свободата, в това число проект за разширение на възбраната на забрадките и за ученичките на възраст до 14 години.

Структурата, която публично съставлява мюсюлманите в Австрия, Общността на ислямската религия, която подаде жалбата до Конституционния съд, приветства решението.

"Осигуряването на равни благоприятни условия и самоопределяне за девойките и дамите в нашето общество не се реализира със забрани ", се споделя в изказване на организацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР