Австрийската партия на свободата (АПС) обяви, че създава комисия за

...
Австрийската партия на свободата (АПС) обяви, че създава комисия за
Коментари Харесай

Крайнодясната Австрийска партия на свободата ще проучва историята си

Австрийската партия на свободата (АПС) разгласи, че основава комисия за изследване на историята си, съобщи " Франс прес ". Преди два месеца учредената от някогашни нацисти групировка влезе в държавното управление на консервативния канцлер Себастиан Курц, напомня организацията, представена от Българска телеграфна агенция.

Инициативата идва след няколко случая с членове на партията. В един от тях районен кадър бе заставен да подаде оставка след откриването на брошура с пронацистки песни в пангерманска организация, в чието управление той е взел участие.

" Отправени са доста упреци по адрес на АПС, доста от тях неоправдани, само че други, би трябвало да се каже, са оправдани ", сподели ръководителят на парламентарната група на партията Валтер Розенкранц. " Въпреки изказванията, в АПС не се толерират нацистки и неонацистки хрумвания. Тези, които считат, че могат да наложат такива хрумвания при нас, нямат място в партията ", добави той.

Очаква се комисията да показа собствен отчет наесен. Създаването й бе дадено предишния месец от водача на АПС и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, който самичък е бил непосредствен до неонацистки кръгове на младини.

Комисията ще бъде ръководена от някогашния народен представител от АПС и пенсиониран академични учител Вилхелм Браунедер. Тя ще предложения за присъединяване и самостоятелни учени и организации. Сред поканените е Центърът за документи и архиви за съпротивата, който е профилиран в проучванията на нацизма и неонацизма в Австрия и е мощно сериозен към АПС.

В тържествена декларация партията акцентира, че " признава безусловно Република Австрия, демокрацията, парламентаризма и правовата страна ".

Позицията на АПС за статута на австрийската страна дълго време бе неразбираема. Пангерманското течение счита Австрия за елементарна немска провинция след анексирането й от Хитлер през 1938 година, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР